nlc.hu
Szabadidő

Értékes tárgyak, ami elsüllyedtek a Titanickal

5 értékes tárgy, ami elsüllyedt a Titanickal

A Titanic utasai számos nagy értékű, különleges tárgyat vittek magukkal az óceánjáróra, melyek közül jó néhány örökre elveszett.

A Titanic elsüllyedésének legnagyobb vesztesége természetesen az a több mint 1500 ember, aki a katasztrófában lelte halálát. Azonban az óceánjáróval a mélybe veszett néhány különleges, értékes tárgy is.

La Circassienne au Bain

Merry-Joseph Blondel francia festőművész La Circassienne au Bain című, 1814-ből származó neoklasszikus olajfestményét a tengerentúlra való indulása előtt nem sokkal vásárolta meg Mauritz Håkan Björnström-Steffansson, a svéd cellulózipar úttörőjének fia. A műalkotást magával vitte a Titanicon. A katasztrófa éjszakáján a férfi beugrott egy mentőcsónakba, a festmény azonban a hajón maradt és megsemmisült. Steffansson később 100 000 dolláros kártérítést követelt a festményért a hajótársaságtól, a teljes összeget azonban végül nem kapta meg.

La Circassienne au Bain

La Circassienne au Bain (Forrás: Wikipedia)

Omár Kháyyám Rubáiyátjának díszkötésű példánya

Omár Kháyyám perzsa költő Rubáiyát című művének díszkötésű példányát egy piccadilly könyvesbolt rendelte meg, azzal a szándékkal, hogy az a valaha készült legértékesebb, legfényűzőbb kötésű könyv legyen. A díszkötés két éven keresztül készült: a marokkói bőr alapra arannyal hímzett pávák, az úd nevű hangszer arany-elefántcsont interziája, valamint több mint ezer darab smaragd, rubin, ametiszt és topáz került. A díszkötésű példányt a Sotheby’s 1912. március végén elárverezte. 405 fontért, azaz körülbelül 2000 dollárért vette meg egy amerikai vásárló, akinek hajón akarták eljuttatni azt Egyesült Államokba. Szerencsétlenségére azonban ez a hajó a Titanic volt.

Renault Type CB Coupé de Ville 

A Titanic rakományához egy Renault Type CB Coupé de Ville típusú autó is tartozott, melyet William Carter amerikai milliomos pólójátékos vásárolt európai útja során. A férfi a családjával, személyzetükkel és két kutyájával utazott az óceánjárón. Amikor a hajó süllyedni kezdett, feleségét és két gyermekét sikerült mentőcsónakba ültetnie, később pedig maga is beszállt egybe, így az egész család megmenekült. Carter utóbb 5000 dolláros követelést nyújtott be elveszett járművéért, valamint a kutyáiért.

A Titanic elsüllyedése

A Titanic elsüllyedése (Illusztrció: Getty Images)

Guiseppe Garibaldi dedikált fotója

Az olasz háborús hős, Guiseppe Garibaldi aláírt fotóját Emilio Portaluppi, egy, a New Hampshire állambeli Milfordból származó kőfaragó vitte magával a hajóra. A képet a férfi nagyapjának annak idején személyesen dedikálta Garibaldi, majd a relikvia apáról fiúra öröklődött a családban. Portaluppi túlélte a hajószerencsétlenséget, a fénykép azonban a kabinjában maradt és elveszett. A férfi 3000 dollárost kártérítést követelt érte.

Tiffany gyémánt

A Titanic túlélői összesen 1,4 millió dollár értékben nyújtottak be biztosítási kárigényt elveszett vagyontárgyaik miatt, a legnagyobb összegűt közülük is a pennsylvaniai milliomosnő, Charlotte Cardeza, aki a hajó egyik luxuslakosztályán utazott. Követelése egészen pontosan 177 352,75 dollár volt és mindenre kiterjedt, amit a poggyászaiban magával vitt, az 1,75 dolláros szappantól kezdve egy 20 000 dollár értékű 16-karátos, rózsaszín Tiffany gyémántig.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top