nlc.hu
Szabadidő

Samsung The Freestyle teszt

Elsőre azt sem tudtuk, mi ez, aztán beleszerettünk: Samsung The Freestyle teszt

Eleinte elképzelni sem tudtuk, miért lenne nekünk erre szükségünk, aztán egy pillanat alatt felforgatta az életünket a Samsung apró okosprojektora, a The Freestyle. Alaposan leteszteltük, elmeséljük, mire jöttünk rá.

Nem szeretnék skatulyázni és általánosítani, de a megjelenésük óta az ember alapvetően három helyen láthat projektort.

  • Filmmániás ismerős lakásában a plafonra szerelve, szemben a teljes falat elfoglaló dedikált, speciális bevonatú vászonnal;
  • irodai tárgyalóban, kilógó kábelekkel, amelyek egyikével jó eséllyel összeköthető egy laptop a prezentációk kedvéért, ekkor hosszas távirányító-keresgélés és állítgatás veszi kezdetét, ez jó eséllyel lázas telefonálással folytatódik az informatikával, hogy végül arra jussanak, hogy nem működik, hagyjuk az egészet, a kollégák lesznek szívesek közel ülni a laptophoz, aztán majd megoldjuk valahogy;
  • moziban.

Szóval azt hiszem, kijelenthetjük, hogy a projektorok nem éppen szexi és izgalmas kütyüként élnek a köztudatban, és ennek bizony van alapja: az elmúlt egy-két évig nem sokat tettek a gyártók azért, hogy ez megváltozzon.

Ezért volt hatalmas meglepetés a Samsung The Freestyle nevű projektora, amely már a kicsomagolás pillanatában azt üzente, hogy megváltoztatja mindezt. Első látásra felismerni is nehéz, hogy mivel van dolgunk, és ez nem baj: a projektorok többsége nagy, nehéz, téglatest alakú, a Freestyle pedig elsőre úgy néz ki, mint egy vezeték nélküli hangszóró (ebben van is valami, hiszen hangot is képes kiadni, sőt, képes csak azt kiadni),

másodjára pedig úgy, mint egy mellékszereplő a Pixar-féle Wall-E című filmből.

Samsung The Freestyle

Fotó: Neményi Márton

Szóval, mint egy cuki robot. Ezzel sem járunk messze a valóságtól: míg nagyobb testvérei „csak” a rácsatlakoztatott eszköz képét tudják megjeleníteni, a Freestyle igazi okoseszköz, számos hasznos funkcióval felszerelve, még hangvezérelt asszisztens is a rendelkezésünkre áll angol nyelven. Ez persze nem jelentene akkora vonzerőt, ha a Freestyle nem lenne valóban hordozható, de szerencsére az, méghozzá három okból.

Nem kell hozzákötni semmihez

A fentiekből következik, hogy a projektoron akkor is élvezhetünk bármilyen tartalmat, ha nincs sem Blu-Ray lejátszó, sem laptop, sem játékkonzol a közelünkben: elég a wifi és az áramforrás. Ugyanazt a felhasználóbarát, könnyen vezérelhető Tizen operációs rendszert használja, mint a Samsung televíziói. Az appok letöltése, futtatása, a regisztráció, a bejelentkezés távirányítóval mind gyerekjáték, különösen, hogy a legtöbb szolgáltatásba már mobiltelefonunk segítségével, egy-egy QR-kódot leolvasva is bejelentkezhetünk.

Egy kicsit bonyolultabb az áramellátás kérdése; a Freestyle-t a mellékelt USB-C kábel segítségével kell ellátnunk elektromossággal, beépített akkumulátora nincsen. (Opcionálisan megvásárolható lesz később Magyarországon is.) Hálózati adapterével konnektorba is dughatjuk, és elvileg powerbankkal is működik – nagyon fontos azonban, hogy legalább 60 wattra van szüksége a működéshez, erre pedig csak pár ultragyors töltésre képes hordozható akkumulátor képes. Ha beruházunk egyre, akkor több órányi mozizás vár ránk még az erdő közepén is.

Samsung The Freestyle

Fotó: Neményi Márton

Nem kell (fel)szerelni

A Freestyle nem egyszerűen működik fali rögzítés nélkül; a gyártó egyenesen bátorít mindenkit, hogy hurcibálja, tegye le bárhol, játsszon és kísérletezzen vele. A projektortesthez gyárilag rögzítettek egy kör alakú talpat, amellyel bármilyen többé-kevésbé egyenes, szilárd felületen elhelyezhető az eszköz, amelynek dőlésszöge fokozatonként állítható.

Igen ám, de a projektoroknál nagyon fontos, hogy többé-kevésbé egyenesen, akadály nélkül „lássák” a vetítőfelületet, azaz a vetített kép éles és a talajjal párhuzamos legyen, ne torzuljon. A Freestyle-nak erre is van egy ötletes és látványos megoldása: automatikusan beállítja a fókuszt, hogy a képet a lehető legélesebben vetítse az adott felületre, és attól függően, hogy hova tesszük és milyen szögben éri el az alkalmi vásznat, korrigálja az egyenességet és a trapéztorzítást. Persze csak a fizika határain belül: ha nagyon éles szögben és/vagy ferdén vetítünk, annak már a felbontás és a részletesség látja kárát, de a Freestyle így is elképesztően rugalmas, a szó szoros értelmében. A legszebb pedig, hogy nem kell mindig újra és újra beállítani: miután megmozdítottuk, automatikusan elvégzi ezeket a feladatokat. Akkor is, ha csak egy kicsit odébb tesszük, és akkor is, ha átvisszük egy másik szobába. Arról, hogy a lencse biztonságban legyen utazáskor, egy stabil műanyag kupak gondoskodik.

Bármi lehet mozivászon

Elsőre azt hittük, marketinglózung a kép, amellyel a gyártó ábrázolta, mennyire sokoldalú a Freestyle: azt sugallta ugyanis, hogy még egy sátor oldalára is vetíthetünk filmet, teljes lesz az élmény. Aztán kipróbáltuk: tényleg az. Sátor híján ugyan megelégedtünk egy fregolira függesztett, még csak nem is teljesen sima lepedővel (épp nagymosás után voltunk), és a Samsung nem túlzott. A projektor beállította a fókuszt, a kép dőlésszögét és a szükséges trapézkorrekciót, felmérte a felület színét és tulajdonságait, hogy a lehető legpontosabb és legkontrasztosabb képet vetítse, és indulhatott is a sorozatmaraton. Még hangfalra sem volt szükségünk: a beépített 5 wattos, 360 fokos szögben sugárzó hangszóró szerény hangerővel, de meglepően tisztán és részletesen szólalt meg.

Samsung The Freestyle

Fotó: Neményi Márton

Bár az öntudatos vevő elsőre mindig egy-egy eszköz technikai tulajdonságait nézi meg, minket annyira magával ragadott az élmény, hogy csak több órányi önfeledt kísérletezgetés után olvastunk utána, hogy valójában mit is tud a Freestyle. Bár felbontása, képminősége nem versenyezhet a hasonló árú okostévékével, szégyenkezni nincs oka; a gyártó egyébként sem folyamatos filmnézésre ajánlja, inkább egy nagyon-nagyon sok mindenre jó eszközként, amely a legtöbb társas helyzetben jól jöhet. Nézzük azért végig a specifikációkat, némi magyarázattal!

Full-HD felbontás:  a Freestyle, ha nem kell túlságosan korrigálnia a képet, 1920×1080 pixel felbontású kép vetítésére képes, amely ebben a kategóriában nagyszerű, és a legtöbb streaming sorozat, film ki is használja, legfeljebb a 4K-s tartalmak esetén kell lemondanunk némi részletességről.

550 LED lumen fényerő: Otthoni fényviszonyok közt, fehér felületre vetítve egy átlagos okostévé fényerejének felel meg, egy ilyen kis testű projektortól ez pedig hatalmas teljesítmény. Napfényes szobában nem mindig ideális (hát még odakint), de behúzott függönyöknél, vagy éjszaka fényes, tiszta, részletes képet ad.

HDR: a projektor nem csak fogadni, hanem feldolgozni és megjeleníteni is képes a nagy dinamikatartományú jeleket, amelynek hála az így készült filmek, sorozatok, videojátékok még fényesebbek, élénkebbek, az árnyékos és a csúcsfényes képrészletek is kivehetőek maradnak.

Képméret: a projektorok legnagyobb fegyverténye a tévékkel szemben, hogy a vetített kép mérete tőlünk függ, azaz attól, hogy milyen távolságra helyezzük el a vetítésre használt felülettől. Ez a Freestyle esetében nagyjából 70 és 250 centi között mozog, azaz, ha szeretnénk – és van elég nagy terünk – két és fél méteres mozivászont is varázsolhatunk a kanapérandi, filmklub, házibuli vagy éppen a dj ténykedését szó szerint aláfestő vizuál kedvéért.

Igen, ennyi mindenre jó a Freestyle.

Szponzorált tartalom

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top