nlc.hu
Szabadidő

5 hollywoodi film, amit bepereltek

Meglepődnél, milyen gyakran perelik be a hollywoodi filmeket

Hihetetlen, de Hollywood legnagyobb filmjeit szinte folyamatosan beperelik – a legkülönfélébb okokból.
Filmek, amiket bepereltek

Egy film elkészülése rengeteg mindennel járhat: kemény forgatási körülmények, finanszírozási problémák, csúszások sora, és – kapaszkodj meg – akár évtizedekig tartó pereskedések is felmerülhetnek a produkcióval kapcsolatban. És igen, ezeket még a legnagyobb hollywoodi mozik sem ússzák meg, bár tény, hogy általában a stúdiómonstrumok eltapossák a pereskedő kisembert. Ám még így is van arra példa, hogy döntetlenben kell kiegyezniük. Mutatjuk a legkacifántosabb eseteket!

Jégvarázs

2015-ben két alkalommal sem sikerült a Disney-nek elérnie, hogy elvetessék a pert, miután Kelly Wilson sikeresen alátámasztotta, hogy a Jégvarázs előzetese alapjaiban véve hasonló az ő The Snowman című kisfilmjéhez. A szövetségi bíró döntése szerint a feleknek bíróságra kellett volna menniük, de végül még ez előtt sikerül megállapodniuk. De a Disney és a Jégvarázs ezután sem kapott pihenőt. 2017-ben egy énekes perelte be őket, azzal a váddal, hogy szerzői jogi jogsértést követtek el az énekes egyik dalával. A stúdió szerencséjére azonban az illető végül elengedte a dolgot.

via GIPHY

Die Hard – Az élet mindig drága

Ennek az esetnek magyar vonatkozása is van, ugyanis a beperelt producer nem más volt, mint maga Andy Vajna. És kit borított ki annyira, hogy jogi útra terelje a kérdést? Laurence Fishburne-t. A színész problémája pedig az volt, hogy NEM őt választották a Die Hard harmadik részében Zeus karakterének megformálására. Pedig már egy ideje folytattak vele tárgyalásokat, ám ennek a folyamatnak a közepén ment el Vajna a Cannes-i Filmfesztiválra, ahol összefutott Samuel L. Jacksonnal. És mivel nagyon tetszett neki a színész alakítása a Ponyvaregényben (amiben amúgy Bruce Willis is szerepel), hogy azonnal nekiadta a szerepet. Fishburne pedig ezért perelte be Andy Vajnát és a produkciós céget, mert szerinte már megvolt köztük a szóbeli megállapodás. Vajnáék végül bíróságon kívül 750 ezer dollárt fizettek a színésznek.

via GIPHY 

A Wall Street farkasa

A Wall Street farkasa pénzügyi támogatóit konkrétan maga az igazi farkas, Jordan Belfort perelte be, 300 millió dollárra. Mégpedig azért, mert a Red Granite-ot – a támogatókat – letartóztatták sikkasztás vádjával. Belfort úgy döntött, hogy bepereli a céget, mert szerinte hazudtak neki, hogy eladja nekik a története jogait. A vállalat jogi képviselői azonban visszavágtak Belfortnak, mondván ironikus, hogy Belfort pont egy olyan megegyezés alól akar kibújni, ami „életében először” legálisan és jogszerűen köttetett.

via GIPHY 

Vissza a jövőbe II.

Az első részben George McFly-t alakító Crispin Glover perelte be a Universal Picturest, az ügyből pedig egy elég fontos precedens lett. Miután a színész nem akart visszatérni a folytatásra, a filmkészítők maszkot és egy régi arclenyomatot használtak Gloverről, hogy a helyette beugró Jeffrey Weissmant az ő képére formálják. Glover és a stúdió végül megegyeztek – 760 ezer dollárt fizettek neki –, az ügyet pedig azóta referenciaként használják a valódi emberek animált/holografikus ábrázolásáról szóló viták során.

via GIPHY 

Mátrix: Feltámadások

A legújabb Mátrix-filmé egy egészen bizarr eset, ugyanis az azt gyártó produkciós cég perelte be a saját filmje forgalmazóját. A Village Roadshow, ami a Mátrix: Feltámadások egyik gyártója volt, nekiment a Warner Bros. stúdiónak. Úgy gondolták, hogy miután a Warner egyszerre vitte moziba és rakta ki az HBO Maxra a filmet, ez okozta a Feltámadások kevés bevételét.

via GIPHY

Forrás: Buzzfeed

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top