nlc.hu
Szabadidő

Őszi könyvajánló

Ezekkel a könyvekkel könnyen ráhangolódhatsz az őszre

Fájó szívvel veszed tudomásul, hogy vége a nyárnak? Segítünk átvészelni a kényes napokat egy-egy jó könyv segítségével!

Ha ősz, akkor olvasás, mert bármennyire is sablonosan hangzik, tényleg jól esik a kanapén elnyúlva, egy puha pokrócba burkolódzva órákra belefeledkezni egy jó kis kötetbe. Ehhez még arra sincs feltétlenül szükség, hogy maga a könyv őszi témájú legyen – kifejezetten ilyet nehéz is találni -, elég, ha képes a nyári nyüzsgés után kicsit lecsendesíteni, és elgondolkodtatni, vagy éppen új szokásokat kialakítani az önismeret jegyében.

Chiara Pasqualetti Johnson – Coco Chanel és a női divat forradalma 

 Coco Chanel és a női divat forradalma könyv

Fotó: Kossuth Kiadó

A kánikularuhák szezonjának végével újra főszerepet kap az öltözködés, és ki lehetne a legideálisabb társ egy ilyen utazásban, mint a divattervezők koronázatlan királynője, Coco Chanel? A Coco Chanel és a női divat forradalma tulajdonképpen egy illusztrált életrajzi album, ami a divat nagyasszonyának gyerekkorától egészen a karrierje csúcsáig végig kalauzolja az olvasót, páratlan fotókon bemutatva, hogyan lett a lázadó nőből az időtlen elegancia tökéletes megtestesítője. Ha szereted az életrajzokat, vagy csak szívesen inspirálódsz divatügyileg, akkor csapj le rá!

Kossuth Kiadó, 7 990 forint

A hivatalos Downton Abbey ötórai tea szakácskönyv

A hivatalos Downton Abbey ötórai tea szakácskönyv

Fotó: 21. Század Kiadó

Lehet, egyedül vagyok azzal, hogy ősz megihlet, ha sütésről van szó, viszont ez nem egy átlagos szakácskönyv, hanem az ötórai teához kapcsolódó inspirációs biblia, ami már kívülről is a Downton Abbey csodálatos világát tükrözi, belülről pedig még ennél is több! 150 fénykép 70 recepttel kiegészítve, mind-mind a sorozatból és az első filmből, édes és sós teasütemények egész tárháza, amit ezekben az időkben a délutáni tea szertartása mellé szolgáltak fel. Kekszek, torták, kosárkák, dzsemek – kell ennél több? Aligha…

21. Század Kiadó, 6 990 forint

Carsten Henn – A könyvsétáltató

A könyvsétáltató könyv

Fotó: Animus Kiadó

A cím magáért beszél, A könyvsétáltató egy igazán bájos történet, pont az a típus, amit megmelengeti a szívet még a hűvösebb őszi estéken is. Carl Kollhoff nem mindennapi eladó: nappal a könyvesboltjában tevékenykedik, zárás után azonban olyan embereknek szállít köteteket, akiknek szinte semmi kapcsolatuk nincs a külvilággal. Carl a világon semmit nem tud róluk – már azon kívül, hogy elszigetelve élnek -, ezért a képzeletében regényhősök tulajdonságival ruházza fel őket. Ebben a jól bevált ritmusban telnek a mindennapjai, és a férfi alapvetően elégedett is ezzel, úgyhogy a kilencéves, cserfes Sasa felbukkanása hidegzuhanyként éri és alapjaiban változtatja meg az életét, általa pedig a titokzatos olvasókét is.  

Animus Kiadó, 3 490 forint

Delia Owens – Ahol a folyami rákok énekelnek

Ahol a folyami rákok énekelnek könyv

Fotó: Libri Kiadó

2018 könyvszenzációja újra a sikerlisták élére került, hála a filmadaptációnak, amit néhány nappal ezelőtt mutattak be a mozik – bár az már más kérdés, hogy a kritikusok körében nem aratott osztatlant sikert. A cselekmény szerint Kya-t előbb az anyja, majd fokozatosan minden hozzátartozója elhagyta, ezért a Dél-Karolina mocsárvidékén élő lány a természetben nőtt fel, és itt tanulta meg mindazt, ami az életben maradásához szükséges volt. Persze tudjuk, hogy a kívülállók mindig egyfajta stigmát is magukon viselnek, ezért, amikor brutális gyilkosság történik a kisvárosban, rögtön Kyát gyanúsítják meg tettesként. Mivel a kötetet jegyző Delia Owens is sötét titkokat őriz, ezért az ő története után érdemes napjaink egyik legtöbbet emlegetett bestsellerét is napirendre, akarom mondani olvasmánylistára tűzni.  

Libri Kiadó, 2 590 forint

Stacey Halls – Mrs. England

Mrs. England könyv

Fotó: 21. Század Kiadó

A 20. század eleji Yorkshire megyébe kalauzol a csodás borítójú kötet, az England család birtokára, ahová Ruby May frissen végzett dadusként érkezik. Mivel Englandék egy gazdag és befolyásos család, “pályakezdőként” Ruby abban bízik, hogy ez remek ajánlólevél lesz számára, ugyanakkor hamar rájön, hogy erre aligha számíthat. Bár a ház ura, Charles, nagyon kedves vele, a cselédek kiközösítik, és Ruby azt is észreveszi, hogy Mrs. Englanddel sincs minden rendben. Ha pedig ez nem lenne elég, egyre több furcsaság is történik a házban. Vajon mi történik Hardcastle House falai mögött? És miért érinti Rubyt? Csupa kérdés, amit egy komor, őszi hétvégén kideríthetsz!

21. Század Kiadó, 4 990 forint

Dela Kienle – Ki a legjobb barátod? Te vagy az!

Ezekkel a könyvekkel könnyen ráhangolódhatsz az őszreElső ránézésre inkább tippeltük volna a kötetet valamilyen gyerekkönyvnek, mint hasznos önismereti kézikönyvnek, viszont a leírás már nem hagy kétséget afelől, hogy erre sokaknak szüksége lehet. Az ősz az elcsendesedés időszaka, ilyenkor jobban fókuszba kerül az énidő és saját magunk megismerése is, ehhez pedig jól jön Dela Kienle könyve, ami révén megismerheted önmagad, és azt is tanulhatod, hogyan legyél figyelmes, elfogadó magaddal szemben. Sőt, a saját értékítéletedet is pozitívabb megközelítésbe helyezheted!

Scolar Kiadó, 4 995 forint 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top