nlc.hu
Szabadidő

Kik kapják az Oscarokat? Elmondja a szakértő

Oscar-díjas lehet Brendan Fraser? Megkapja a harmadikat Cate Blanchett? Szakértőt kérdeztünk

Vasárnapról hétfőre virradó éjjel osztják ki 95. alkalommal az Oscar-díjakat, és ennyire közel az eseményhez már nagyjából átláthatóak az erőviszonyok. Lehet legjobb film díja az Avatar 2-nek? Kap egy újabb Oscart Steven Spielberg? Tényleg mindent visz a Minden, mindenhol, mindenkor? Elmondja a téma szakértője.

2022 jó visszatérő éve volt Hollywoodnak, és született sok minőségi film mind a kis független alkotások, mind az óriási büdzséből készülő blockbusterek között. Ezt tükrözi az Oscar-díj jelöltek rendkívül színes listája is, amiben ott találjuk az Avatar: A víz útját és a Top Gun: Mavericket ugyanúgy, mint a Tárt vagy épp A sziget szellemeit. Számos díjátadón vagyunk túl a díjszezonban, már csak a díjak koronájának átadása van hátra. Megkértük Szöllőskei Gábor filmes újságírót*, a VOX magazin szerkesztőjét és számos korábbi hazai tévés Oscar-közvetítés meghívott szakértőjét, hogy mesélje el, kik számítanak a legesélyesebbnek a főbb kategóriákban. Innentől Gábor szavait idézzük.

Legjobb film

Jelenleg a Minden, mindenhol, mindenkor számít a kategória nagy esélyesének, de ott liheg a nyomában a Nyugaton a helyzet változatlan. Az utóbbi években nem sűrűn fordult elő, hogy a legtöbb jelölést kapó film vigye haza a díjat, de úgy tűnik, az idei év ilyen szempontból trendforduló lesz. A Minden, mindenhol, mindenkor a Producerek Szövetségének díja óta toronymagas favoritnak számít, de biztosat nem lehet mondani, mivel az Élősködők óta tudjuk, hogy nem szabad leírni az olyan filmeket, amik egyszerre jelöltek a legjobb idegen nyelvű film és a legjobb film kategóriában, márpedig a Nyugaton a helyzet változatlannak összejött a bravúr, ráadásul összesen kilenc jelöléssel bír. Nagyon kicsi rá az esély, de A sziget szellemei vagy A Fabelman család még okozhat meglepetést, sok fontos díj birtokában fordulnak rá az Oscarra. A többi jelölt gyakorlatilag esélytelennek mondható.

Nyugaton a helyzet változatlan

Jelenet a Nyugaton a helyzet változatlan című filmből (Fotó: Netflix)

Legjobb rendező

Nagyon úgy fest, hogy idén a legjobb film nagy esélyese kaphatja meg a legjobb rendezés díját is. A Rendezők Szövetsége a Minden, mindenhol, mindenkort jegyző Danielséknek adta a díját, és néhány alkalmat leszámítva a rendezői Oscart is mindig azt kapta, akit ők kitüntettek. A meglepetésnyertes Steven Spielberg lehet, aki most a harmadik rendezői Oscarjára hajt. A többiek nem nagyon rúghatnak labdába.

Legjobb férfi főszereplő

Idén ez az egyik legizgalmasabb kategória. Sokáig Colin Farrell tűnt igazán esélyesnek A sziget szellemeivel, de a jelenlegi helyzet inkább egy Brendan FraserAustin Butler csatát vetít előre A bálnával és az Elvisszel. Brendan Fraser mellett szól, hogy az Akadémia nagyon szereti keblére ölelni a nagy visszatérőket, és a nagy, látványos átalakulások is közel állnak a szavazók szívéhez, és ő nyerte a Színészek Szakszervezetének díját. Butler mellett pedig el lehet mondani, hogy az életrajzi filmek régóta hálás Oscar-matériák, és a szavazók szeretik, ha egy színész egy közismert emberré lényegül át meggyőzően. Colin Farrell lehet a meglepetésember, Bill Nighynak és Paul Mescalnak pedig nem teremhet sok babér.

Legjobb női főszereplő

A Michelle Williams, Ana De Armas és Andrea Riseborough hármast elég esélytelennek tartom, ez a kategória Cate Blanchett és Michelle Yeoh közt dőlhet el, és bár sokáig úgy tűnhetett, hogy sima lesz Blanchett harmadik Oscarja a Tárért, most inkább Yeoh tűnik kicsit esélyesebbnek. Yeoh ellen szól, hogy kisebb balhé keveredett abból, hogy az egyik közösségi oldalán olyan cikket osztott meg, ami megemlítette, hogy nem Blanchettnek kéne harmadik Oscart adni, hanem neki egy elsőt. A cikket ugyan gyorsan törölte, de van rá esély, hogy ezzel kampányszabályt szegett. A szavazókat viszont nagy valószínűség szerint már nem befolyásolta, ugyanis annyira a kampány utolsó pillanatában történt.

Cate Blanchett

Cate Blanchett a TÁRban (Fotó: UIP-Duna Film)

Legjobb férfi mellékszereplő

Ez tűnik idén a legkevésbé izgalmas kategóriának. A Minden, mindenhol, mindenkor Ke Huy Quanja az egész díjszezont végignyerte, kisebb csoda lenne, ha nem ő kapná az Oscar-díjat is. Ha mégis meglepetés lesz, azt Brendan Gleeson okozhatja A sziget szellemeivel, ő afféle életműdíjként kapná meg az elismerést az Akadémiától, mint egy karakterszínész, aki minden filmjében nagyszerű.

Legjobb női mellékszereplő

Jamie Lee Curtis sokáig nem tűnt nagy esélyesnek, aztán kiderült, hogy a Színészek Szakszervezete nagyon szerette az alakítását, így ő is belépett az esélyesek táborába. Ettől függetlenül talán még mindig nagyobb esélyes Angela Bassett a Fekete Párduc 2-ből, aki végignyerte a díjszezont. Idén összesen két fekete jelölt van a színészek között, és közülük a régi kedvenc Angela Bassett lehet az, aki valószínűleg díjjal megy majd haza. A sziget szellemei Kerry Condonját sem szabad leírni teljesen, bár tény, hogy az utóbbi időben csökkenni látszanak az esélyei.

Jamie Lee Curtis

Jamie Lee Curtis a Minden, mindenhol, mindenkor című filmben (fotó: Big Bang Media)

Legjobb idegen nyelvű film

Mivel legjobb filmként is jelölték, gyakorlatilag csodával érne fel, ha nem a Nyugaton a helyzet változatlan nyerne ebben a kategóriában. Ezzel a németek A mások élete után nyerhetnének ismét Oscar-díjat.

A 95. Oscar-gálát hazánkban a Disney+ közvetíti élőben. Március 12-én 23:30-tól követhetjük a vörös szőnyeges bevonulást, majd március 13-án hajnali 1 órától a díjátadó gálát.

*Disclaimer: Szöllőskei Gáborral régi barátok és kollégák vagyunk, a VOX magazint együtt szerkesztjük.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top