nlc.hu
Szabadidő

Le kell takarni a laptop kameráját?

Tényleg le kell takarni a laptop kameráját?

Nem elég szimplán kikapcsolni, fizikailag is ajánlatos letakarni a gép kameráját?

Mióta elterjedtek a webkamerák, illetve a kamerával felszerelt laptopok, táblagépek, tartja magát a teória, miszerint a kamerán keresztül akkor is megfigyelhetnek bennünket, ha az kikapcsolt állapotban van, ezért ajánlatos azt fizikailag is letakarni. De vajon van ennek bármi valóságalapja, illetve értelme? 

„Megértem a félelmet. Senki sem szereti kiszolgáltatottnak érezni magát. De ha megelőző lépéseket teszel, kicsi annak az esélye, hogy feltörik a géped és valaki a webkamerádon keresztül megfigyel – magyarázta a Huffpostnak Nizel Adams, a Nizel Corp információs technológiai tanácsadó cég tulajdonosa. – A szakmában eltöltött több mint 20 év alatt azt tapasztaltam, hogy a rendszergazdák túlnyomó többségének fogalma sincs, hogyan férhetne hozzá távolról valaki webkamerájához.” A szakember hozzátette: még ha egy hacker ismeri is a számítógép jelszavát, sok további információra is szüksége van ahhoz, hogy a távolból hozzáférjen a képernyőhöz, illetve a webkamera irányításához.

„A legtöbb embernek nem kell aggódnia az ilyesmik miatt, különösen, ha tűzfalat is használ” – tette hozzá Adams.

Laptop kamerájának leragasztása

Érdemes leragasztani? (Fotó: Getty Images)

Jonathan Young, a Vantage Technology Consulting Group alelnöke szerint a webkamera-takarók inkább csak abban az esetben hasznosak, ha az emberek véletlenül bekapcsolják, vagy épp bekapcsolva felejtik a webkamerájukat.

„Akkor is jól jöhet, ha valakinek több kamerája van, a laptop beépített kamerája és különálló kamerája is egy külső monitoron, és előfordulhat, hogy a rossz alapértelmezett beállítás jelenik meg, ami munkahelyi vagy épp kínos információkat továbbíthat illetéktelenek felé. Ezen okok miatt használok kamerafedelet a készülékeimre.”

Michael Covington, az Apple eszközkezelő platformjának vezetője a következőképp vélekedik a kérdésben:  „A webkamera fizikai takarása az utolsó olyan biztonsági réteg, amely biztosítja, hogy a felhasználó ellenőrzése alatt maradjon, hogy mikor látható a kamerán, különösen akkor, ha az alábbi forgatókönyvek bármelyike bekövetkezik: az eszköz kamerája véletlenül bekapcsolódhat egy szoftverhiba miatt; vagy egyes fejlesztők rosszindulatú szándékkal úgy építik fel az alkalmazásaikat, hogy a kamerán keresztül adatokat rögzíthessenek vagy lophassanak.” 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top