nlc.hu
Szabadidő

Halálos lehet az alga a kutyákra

Állatorvosi figyelmeztetést adtak ki négy kutya halála után Írországban!

Állatorvosi figyelmeztetést adtak ki Írországban, miután az elmúlt napokban négy kutya pusztult el egy népszerű kirándulóhelyen.

Két kutya és két kölyökkutya tragikus módon pusztult el, miután sétáltak és úsztak egy tóban Írországban. Amikor rosszul lettek, rögtön állatorvoshoz vitték a kutyákat, de sajnos már nem tudták megmenteni őket.

A kutyák a Co Fermanagh állambeli Lough Melvin tónál voltak, és a szakértők úgy vélik, hogy kék-zöld algával kerültek kapcsolatba. Az algavirágzás toxinokat tartalmaz, ami valószínűleg megtámadta a kutyák máját – mondták a szakértők. A háziállatok mindegyike tragikus módon egy órán belül elpusztult, miután kapcsolatba került a vízzel.

Képünk illusztráció (Forrás: Getty Images)

Képünk illusztráció (Forrás: Getty Images)

A szakértők most arra figyelmeztették a kutyatulajdonosokat, hogy fokozott óvatossággal járjanak el, mivel a toxin szabad szemmel nem látható. Aoife Ferris, aki annál a Lakeland Állatorvosi Szolgálatnál dolgozik, ahova a kutyákat bevitték a mérgezés után, a BelfastLive-nak elmondta: „A figyelmeztetésünk egyértelmű. Ne engedjék kutyáikat a víz közelébe! A kék-zöld algákhoz kapcsolódó toxin az ember számára nem látható, a kutyák számára nem érzékelhető, és gyilkos lehet. Két nap alatt négy kutyánk halt meg, miután ugyanabban a vízben vagy annak közelében tartózkodtak. A helyzet sokkoló, elkeserítő és teljesen szívszorító. Ez a méreg gyorsan hat, veszélyes, és mindenáron el kell kerülni.”

Az állatorvos szerint a méreg a májat támadja meg, hozzátette: „Azt tanácsoljuk és figyelmeztetjük a kutyatulajdonosokat és a kutyasétáltatókat, hogy maradjanak távol az édesvizektől, amíg ez az alga aktív. Ha szabad szemmel nem látszik az alga, az nem feltétlenül jelenti azt, hogy a víz biztonságos. Kérjük, ne vállalják a kockázatot! Tartsák a kutyákat pórázon a víz közelében, ne igyanak a kutyák a vízből, ne ússzanak benne, de még sétálni sem szabad a vízben.”

Via

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top