nlc.hu
Szabadidő
Balaton vizének gyógyszer- és hatóanyagtartalma

Itt a legmagasabb a Balaton kokaintartalma

Epilepszia és depresszió elleni szerekből van a legtöbb a Balaton vizében.

Egyelőre nem okoznak az egészséget veszélyeztető helyzetet a Balaton vizéből is kimutatható, emberi eredetű szennyező anyagok, de a folyamatok aggodalomra adnak okot. A Balatoni Limnológiai Kutatóintézet június közepén tartott konferenciáján kiderült, hogy becslések szerint strandszezonban

MTI/Balogh Zoltán

MTI/Balogh Zoltán

naponta 2,5 tonnányi naptej oldódik bele a vízbe

a fürdőzők bőréről. Molnár Éva, a Ökofiziológiai és Környezettoxikológiai Kutatócsoport tudományos munkatársa szerint csak a Zala folyóba – és onnan a Balatonba – évi 11,5 millió köbméter tisztított szennyvíz kerül. További 2,2 millió köbméter érkezik a tóba a környékbeli fürdők „használt vizeként”.

A kutatók 134 hatóanyag

– főleg antidepresszánsok, koffein, különféle hormonok, szívgyógyszerek – jelenlétét vizsgálták, és 42 vegyületet mutattak ki. A vízgyűjtőkkel együtt összesen 72 gyógyszerhatóanyagot találtak a Balatonban. Legmagasabb, 95 százalékos arányban epilepszia elleni szerek és az antidepresszánsok fordultak elő.

Zamárdi vizein,

ahol nyaranta több zenei fesztivált is rendeznek, a kokain és bomlástermékei is kimutathatók voltak a vízből. A Balaton élőlényei szempontjából nyaranta a diklofenák, az ösztradiol, az ösztron és a koffein jelent magas kockázatot. Diklofenák esetében egy felnőttnek 358 ezer liter, a hormontartalmú ösztradiol esetében pedig 50 ezer liternyi tóvizet kellene meginnia, hogy elérje a maximális napi dózist.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top