Ahol Trump már 2000-ben elnök lett – Így jósolta meg a jövőt a Simpson család

Neményi Márton | 2024. Szeptember 21.
Az iPodtól a Covidon át Trumpig és Kamala Harrisig mintha mindenben, ami a jövő nagy fordulatait illeti, beletrafált volna a zseniális rajzfilmsorozat. Hogy csinálták? Tényleg beletrafáltak? És mit tanulhatunk tőlük?

A világ kész káosz. Épp most vagyunk túl életünk legmelegebb nyarán, a szemünk sarkából lessük, mikor veszi el a munkánkat a mesterséges intelligencia, Amerikában végigtolt elnökként egy horrorisztikus ciklust egy erőszaktevő bolond, és lehet, hogy még egyet végigtol, és csak remélni tudjuk, hogy legalább a következő években megúszunk egy új világjárványt. A legijesztőbb, hogy egyiket sem látta jönni senki.

Azaz volt, aki látta jönni. Ha nem is mindet és nem is így, de létezik egy tévésorozat – ráadásul egy rajzfilm – amely az elmúlt 45 (!) évben ijesztő pontossággal jósolta meg a szemünk előtt zajló történelem legabszurdabb és legijesztőbb fordulatait. Ez nem más, mint a Simpson család, amely Csupó Gábornak hála részben magyar produkcióként indult, és mivel mindig is társadalmi szatíra volt, nem csoda, hogy érzékenyen reagált az aktuális történésekre – még úgy is, hogy azok a történések csak öt-tíz évvel az adott epizód után lettek aktuálisak. Mémek sokasága tanúskodik arról, hogy a Simpson család írói mintha egy varázsgömbből vették volna az ötleteiket, a sorozat népes rajongótábora pedig azonnal előránt egy jelenetet és prezentálja YouTube-klip, animgif formájában, így bizonyítják, hogy bármi történik a világban, Springfieldben az már évekkel korábban megtörtént.

Nézzünk pár példát!

Az ebola-járvány (1997)

Amikor Bart beteg lesz, az anyja, Marge úgy próbál segíteni, hogy mesét olvas, méghozzá pont egy olyat, amely az ebola-vírusról szól. A kissé morbid mese azért is volt furcsa 1997-ben, mert akkor még szinte senki sem ismerte ezt a vírust, az ugyanis először 2000-ben, majd 2014-ben került be a hírekbe, amikor Kongóban, majd Ugandában kitört egy-egy szörnyű járvány. Ide kívánkozik az az 1993-as epizód is, amelyben felbukkan egy Oszaka-influenza nevű vírust, amely nemzetközi járványt okozott, és amely előtt az orvosok tanácstalanul álltak; azt javasolták a betegeknek, hogy menjenek haza, pihenjenek és ne érintkezzenek senkivel. Titeket is emlékeztet ez valamire?

Fotó: Profimedia

Trump elnöksége (2000)

A Bart to the Future című epizód sok mindent megjósolt; ebben Lisa Simpson jövőjét látjuk, aki az USA elnöke lesz, és a fő feladata, hogy kezdjen valamit a Trump alatt összezuhant gazdasággal. Látjuk magát az üzletembert is, amint egy lifttel érkezik a nagygyűlésre – pont úgy, mint az első kampányakor. Talán ennél is ijesztőbb, hogy Lisa pont olyan lila kosztümöt és gyöngysort viselt, amelyet Kamala Harrison láttunk alelnöki beiktatásán – és lehet, hogy akkor is látjuk majd rajta, amikor elnök lesz. A véletlen (?) egybeeséssel még a sorozat alkotója, Al Jean is elbüszkélkedett Twitteren.

Fotó: Profimedia

A Barbie-mánia (1994)

A kilencvenes években minden lány Barbie-t akart, és fel sem merült, hogy a játék káros lehet, ám a Simpsonsban már akkor is pedzegették, hogy a gyerekek ön- és nőképére nincs túl jó hatással a tökéletes testű, szélesen mosolygó baba. Lisa ugyanis komolyan aggódott azon, hogy a sorozatban Malibu Stacy-nak nevezett játékok milyen üzenetet küldenek, és amikor a babák tervezője ennek hatására új dizájnnal rukkol elő, Springfield városa teljesen megőrül. Az epizód üzenete nagyon hasonlít a harminc évvel később bemutatott feminista mozifilméhez. Az pedig hab a tortán, hogy ugyanebben a részben letartóztatták Donald Trumpot.

Fotó: Profimedia

Kütyük

A sorozatban rendszeresen felbukkannak a kilencvenes években őrültnek tűnő ötletek, amelyeket azóta nem csak megvalósítottak, hanem be is épültek a mindennapokba. Videohívás, automatikus szövegjavítás (!), cybertruck, okostelefon… egy ponton pedig még egy igazi, bár ormótlan okosóra is felbukkan, igaz, csak egy pillanatra. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a Lisa esküvője című epizódban egy csomó kütyüt mutatnak, és egyikből sem lett semmi, kivéve az okosórát.

És így tovább, és így tovább. A Simpson család előtt még a tudósok is tisztelegtek, egyszer például Homer véletlenül leírt egy egyenletet, amely kísértetiesen hasonlított ahhoz, amelynek segítségével évtizedekkel később felfedezték az „isteni részecskét”, azaz a Higgs-bozont, és egy másik részben egy pár képkocka erejéig megjósolták a közgazdasági Nobel-díj eredményét is. Már 2017-ben tettek egy célzást arra, hogy fog elromlani az akkor még nagyszerű Trónok harca, és 1998-ban elsütöttek egy vizuális poént arról, hogy a Disney felvásárolja a Simpson családot sugárzó Foxot; ez azóta meg is történt. Az összeesküvés-elméletek rajongói pedig 2001 óta pörögnek azon az 1997-es részen, amelyben Lisa felemel egy 9 dolláros magazint, az ár mellett a háttérben pedig a WTC két tornya látható, így mintha a 911-es szám rajzolódna ki. Az alkotók állítják, hogy ez tényleg véletlen.

A lényeg, hogy a Simpson-jóslatok listája hatalmas, az interneten húsztól ötvenig terjed a tételek száma, magazinja válogatja, de találkoztunk már százas felsorolással is. Ez pedig már nem lehet véletlen… vagy mégis?

Fotó: Profimedia

Hogy csinálták?

A sorozatot nézve tényleg úgy tűnhet, mintha az íróknak időutazók adnának tippeket, de erről szó sincs: a jóslatok pontosságára ésszerű magyarázatokat találunk.

A történelem ismétli önmagát

A szatíra lényege, hogy az írója az aktuális eseményekre reflektál – a Simpson család esetében is erről van szó. Az aktuális események egyik jellegzetessége azonban az, hogy ismétlődnek: a politikusok korruptak és a bevándorlókat hibáztatják, a közönség (tüntetők, kommentelők, vagy hívjuk őket, ahogy akarjuk) egyre hangosabb és egyre butább. Ha valami erről szól, nem csoda, hogy újra és újra a saját világunkra ismerünk. Ami pedig a kütyüket illeti: a Simpsons semmit sem mutatott, amit előtte már ne láthattunk volna; a videohívást már a hatvanas években elképzelték, VR-sisakok léteztek a nyolcvanas években is, okosórája pedig még David Hasselhoffnak is volt a Knight Riderben.

Ugyanez igaz a politikusokra is: a Simpsons gyakran poénkodik (vagy inkább ijesztget) azzal, hogy Amerika felett egyszer egy inkompetens balfék veszi át a hatalmat, innen pedig Trump személye szinte logikus volt. Az egyik részben Quimby polgármester vakációra megy egy katasztrófahelyzet alatt; ez később tényleg megtörtént, Ted Cruz texasi szenátor ment el nyaralni az állam történetének legsúlyosabb téli vihara alatt. Cruz ráadásul Simpsons-rajongónak vallja magát, felmerült tehát, hogy onnan vette az „ötletet”, ám ez valószínűtlen. (Értsd: ennyire még ő sem ostoba.) Inkább arról van szó, hogy a politikusokból jellemzően korábban is hiányzott az empátia, és rendszeresen előfordul, hogy egyszerűen nem értik és érzik, hogy a választóiknak mikor lenne szüksége rájuk.

Ahogy az is jellemző, hogy a női politikusok konzervatív, egyszínű ruhát választanak gyöngysorral. Lisa lila ruhája tehát – a színét leszámítva – nem jelentett semmi különöset. Azért a tengeralattjáró-katasztrófáról szóló epizód mai szemmel valóban ijesztő.

Több dologban lőttek mellé, mint amennyit eltaláltak

Akik komolyan gondolják, hogy a Simpson család rendszeresen megjósolta a jövőt, nem veszik figyelembe, hogy minden telitalálatra jut öt olyan „jóslat”, amely nem jött be. Az összehasonlító videók és animgifek látványosak, és jó érzés hinni bennük. Abban már kevésbé, hogy Elon Musk, Mel Gibson és Michael Jackson nagyszerű emberek – márpedig voltak epizódok,  amelyek ezt állították. Számonkérni az írókon, hogy mennyi minden nem jött be, ugyanolyan abszurd lenne, mint konkrétan elhinni, hogy tudták a jövőt. Al Jean, a sorozat egyik atyja pár éve elmesélte, hogy beszélt azzal az íróval, aki megálmodta Donald Trump elnökségét, és amikor rákérdezett, hogy hogy sikerült így beletrafálnia, ő csak ennyit mondott:

Nézd, ha 700 epizódot írsz, és semmit sem találsz el, béna vagy. Ha elég darts-nyilat dobálsz, előbb-utóbb eltalálod párszor a tábla közepét.

A Simpsons alkotói tehát nem jósok és nem zsenik, „csak” érzékeny és kreatív írók, akik pontosan tudják, milyen gyenge és gyarló az emberiség. A leghaszontalanabb dolgokért fizet rengeteg pénzt, bármikor kapható egy kis lincselésre, és a lehető leggázabb politikusokat választja meg – vagyis pontosan azokat, akiket megérdemel. Még szerencse, hogy nagyritkán felbukkan egy-egy olyan arc, mint Lisa Simpson.

Exit mobile version