nlc.hu
Szabadidő

Most úgyis sokat leszünk otthon, ezért adunk pár ötletet, mivel ütheti el az időt a család

Ezek a legjobb családi játékok karácsonykor

Egy kis kreativitással akár videón keresztül is játszhatóvá tehetőek ezek az ötletek, így senki sem marad ki a mókából.

A karácsonyi összejövetelek sok családánál viszonylag állandó rendben zajlanak, idén azonban a koronavírus miatt sokan kénytelenek rokonaiktól távol tölteni az ünnepet, míg mások pedig a szokásos vendégeskedés helyett otthon fogják tölteni az időt. Ha már mozduni sem bírunk a bejglitől és már legalább kétszer megnéztük a Reszkessetek betörők és az Igazából szerelem aktuális ismétléseit, itt az idő, hogy a család leüljön és közös játékkal múlassa az időt. Adunk pár ötletet, amiket egy kis ötleteléssel akár úgy is át lehet alakítani, hogy a videón becsatlakozó barátok-rokonok is valamilyen módon részt tudjanak venni benne, akár csak azzal, hogy nézik és mosolyognak a játékosok ügyeskedésén.

A lenti ötletek arra is alkalmasak, ha a fel-alá rohangáló gyerekeket kell lefoglalni egy órára, amíg elkészül a karácsonyi menü, de akár az ajándékozás előtt, alatt, után is elő lehet venni ezeket a kedves ötleteket, amelyeknél igazán nem a győzelem számít, hanem az, hogy együtt van a család, és közösen élvezik a játékot. Lássuk, mivel lehet olcsón és egyszerűen elfoglalni magunkat. 

Horgássz díszeket!

Ehhez a játékhoz csupán egy lavórra, pár fel nem használt karácsonyfadíszre és egy jellegzetes piros-fehér karácsonyi cukorpálcára van szükség, egy ilyet ma már egy nagyobb szupermarketben is fogunk találni így karácsony táján. A pálcát kössük egy zsinórra, a játékosoknak pedig ezzel a rögtönzött horgászbottal kell kihalászni a díszeket a lavórból. Lehet úgy is játszani, hogy minden dísz aljára ragasztunk egy cetlit, amire felírunk valamilyen jutalmat, vagy jókívánságot és a család minden tagja húzhat egyet közülük. 

A vidámparkokból is ismert horgászós játék karácsonyi különkiadása (Fotó: Tumblr)

A vidámparkokból is ismert horgászós játék karácsonyi különkiadása (Fotó: Tumblr)

Kitört a karácsonyi limbóláz!

Főleg a kisebb gyerekek számára nyújthat vidám elfoglaltságot ez a játék. Támasszunk le keresztbe egy partvisnyelet vagy hasonlót és akasszunk rá pár csengettyűt, de akár csilingelő karácsonyfadíszeket is. A feladat úgy átbújni a rúd alatt, hogy ne verjük le, de még csak ne is érintsük meg a díszeket. Felnőttek játszhatják úgy is, hogy aki hibázik, büntetésből iszik egy korty tojáslikőrt vagy más ünnepi italt. 

A karácsonyi limbóval jótékonyan lelassíthatók a túlpörgött gyerekek (Fotó: Tumblr)

A karácsonyi limbóval jótékonyan lelassíthatók a túlpörgött gyerekek (Fotó: Tumblr)

Edényfogót minden karácsonyfa alá!

Vidám perceket ígér, ugyanakkor a gyerekeket is megtanítja a türelemre, ha nem téphetik le két kézzel a csomagolópapírt az ajándékokról, hanem edényfogó kesztyűkkel kell, minél óvatosabban kinyitni a csomagot. Az idősebb rokonokat ne fárasszuk vele, de a szülők nyugodtan mutathatnak jó példát. 

Edényfogó kesztyűben komoly kihívást jelenthet tépés nélkül kinyitni az ajándékot (Fotó: Tumblr)

Edényfogó kesztyűben komoly kihívást jelenthet tépés nélkül kinyitni az ajándékot (Fotó: Tumblr)

Tic-Tac-Hó

A háromszor három mezőn játszott amőba-variánst nevezik Tic-Tac-Toe-nak. Néhány apróság kell csak hozzá, hogy elkészíthessük saját, téli tematikájú játékunkat, pár parafadugó, egy kevés festék és egy gyorsan beszegett kendő segítségével. Két játékos játszhatja, mindenki egy-egy bábut helyezhet el a pályán, felváltva. A feladat, hogy függőlegesen, vízszintesen vagy átlósan három azonos bábunk legyen egy sorban. 

Néhány parafadugó, egy kis filc és egy kendő kell csak a karácsonyi Tic Tac Toe-hoz (Fotó: Tumblr)

Néhány parafadugó, egy kis filc és egy kendő kell csak a karácsonyi Tic Tac Toe-hoz (Fotó: Tumblr)

Fejreállt hóember

Garantált röhögés az egész családnak: csupán pár papírtányér és filctoll kell hozzá. A feladat, hogy mindenki a fejére helyez egy tányért, majd a másik kezével megpróbál egy minél élethűbb hóembert rajzolni rá, természetesen úgy, hogy nem veheti le a tányért a fejéről. Mutatunk pár példát a végeredményre, szem nem marad szárazon a kesze-kusza hóemberkezdemények láttán. 

Még több karácsony az nlc-n:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top