Szabadidő

7 ok, amiért csak imádni lehet a Balatont

Most, hogy itt a tavasz, és már sokat süt nap, a természet újjáéled, mi emberek is szebbnek látjuk a világot. A madárcsicsergős hajnalok, a hosszabb nappalok és az egyre csökkenő ruharétegek mind-mind azt hirdetik, hogy szabadabbak vagyunk, és több időt tölthetünk a szabadban. Akik tehetik, gyakrabban húznak nyúlcipőt és kirándulnak, túráznak, lazulnak.

Azok, akik szeretnek utazni, és felfedezték már az ország csodálatos helyeit, mind egyetértenek abban, hogy az egyik leghívogatóbb és számtalan élményt kínáló térsége a Balaton. A minden évszakban gyönyörű “magyar tenger” ugyanis amellett, hogy az egész család számára kínál élménydús látnivalókat, érzelmileg is megérni a legtöbb magyart. A következőkben csokorba szedtük azokat az okokat, amik megmutatják, hogy miért csak imádni lehet a Balatont.

Víz. Ha valaki a Balatonra gondol, akkor első sorban a fürdés, a pancsolás vagy úszás ugrik be. A csodás, sekély vizű strandokat minden korosztály szereti, ugyanis a tavat az adottságai alkalmassá teszik arra, hogy a legkisebbektől a legidősebbekig bárki számára biztonságos, élménydús fürdőzést ígérjen.

Partok. Ahogyan a fürdőzés, úgy a pihenés, napozás és a lazulás is nagy vonzereje a magyar tengernek. Csak gondolj bele, hogy ott heversz a tó partján a kedvenc fürdőruhádban, körülötted vidám emberek csicseregnek, gyerekek kacagnak, míg mások olvasnak vagy épp rejtvényt fejtenek a simogató napsugarak ölelésében. Ugye, hogy neked is a Balaton a Riviéra?

Programok. Hallottál már olyanról, aki a magyar tengernél üdült, de nem talált megfelelő programokat? Mert mi nem. Tavasztól őszig ugyanis olyan hívogató rendezvények, látnivalók csalogatják a turistákat a környékre, amelyek egészen biztosan élménydússá teszik az utazást.

Gasztronómia. Nemcsak a balatoni halak és a gyönyörű szőlőültetvények érlelte bor, hanem a tó környékén termett élettel teli gyümölcsök és zöldségek is hívogatóak minden vendég számára. A balatoni konyhák jellegzetességei, valamint a mindig népszerű lángos és rétes is leveszik a lábáról az oda látogatót.

Naplemente. Láttál már naplementét a Balatonon? Igen? Akkor nem is kell ecsetelnünk, mennyire gyönyörű, amikor a “magyar tengeren” aranyhidat épít a lenyugvó nap. Az égi csodát legalább egyszer mindenkinek látnia kell.

Nosztalgia. Hogy miért van így, nem nehéz megfejteni. Szinte minden magyar nosztalgiával gondol a Balatonra. Akik már gyerekkorukban is visszajártak a környékre, szinte a zsigereikben érzik, hogy újra és újra vissza kell térniük a mesés vidékre. Azok pedig, akik csak most ismerkednek vele, jó, ha felkészülnek, hogy a Balaton gyógyíthatatlan függőséget okoz.

Miénk. Büszke vagy a Balatonra? Mert a legtöbb magyart örömmel tölti el, hogy egy ilyen csodálatos természeti kincse van az országnak.

Olvass még többet a Balatonról az NLCafén:

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top