Budapesti Nyári Fesztivál

Példaképünk Evita Perón – az argentinok asszonyának életútja

A jótékonykodásairól, az argentin nők szavazati jogának kiharcolásáról, a segítőkészségéről és érzékeny, de határozott természetéről ismert Evita élete nem volt könnyű. Lelki ereje, akarata és elhivatottsága példaértékű ikonná emelte.

 

Szinte nincs olyan ember, aki ne ismerné Evita Perón nevét és alakját. Nézzük, miként vált viszontagságos gyermekkora után ikonikus alakká!

Példaképünk Evita Perón – az argentinok asszonyának életútja

A törvénytelen gyermek

Evita egy gazdag földbirtokos és háztartási alkalmazottja törvénytelen gyerekeként látta meg a napvilágot. Neki és testvéreinek nem volt egyszerű a gyermekkora, 7 éves volt, amikor édesapja meghalt, de temetésére nem mehetett el, ugyanis a férfi özvegye nemkívánatos személyeknek minősítette Evita családját. Édesapja halálát követően komoly anyagi nehézségekkel kellett megküzdeniük: a gyerekek számára ez a gyermekkor végét jelentette, és gyors felnőtté válást eredményezett.

Nagyravágyó tervek

Evita 14 éves korában már szép arcú, csinos lánnyá érett, és nagyra törő terveket, színésznői karriert dédelgetett. A híres tangóénekessel, Magaldival a fővárosba költözött, ahol aztán önerőből tartotta el magát. Tudatosan befolyásos, tehetős emberek társaságát kereste, majd kitartásának köszönhetően a 40-es évekre ismert filmszínésznő lett.

Példaképünk Evita Perón – az argentinok asszonyának életútja

Juan Perón

Későbbi férjével, az akkor munkaügyi és alelnöki tisztséget betöltő Juan Perónnal egy jótékonysági koncerten találkozott először 1944-ben. Evita rögtön felfigyelt a férfira, és az első együtt töltött éjszaka után már csak halálukban váltak el. Az idő előre haladtával egyre jobban belefolyt a politikába, és férjével ketten megingathatatlan szövetséget képeztek.

Eva Perón, az amazon

Eva támogató hátországként volt jelen férje mögött, számos újítás fűződik a nevükhöz: 13. havi fizetést adtak, megszabták a minimálbér mértékét és bevezették a fizetett szabadságot, a pihenőnapot, valamint a nyugdíjat. 1945-ben azonban egy katonai puccsra került sor, és Perónt egy börtönszigetre vitték. Evita ekkor lépett színre, és a heves érzelmi reakciókat kiváltó beszédét követően ezrek követelték Perón szabadon engedését, ami sikerrel is járt. Szabadulása után Perón feleségül vette Evitát, és megnyerte a választásokat is.

 

Evita Perón és a szivárványtúra

Amíg Perón a hatalmat gyakorolta, Evita a jótékonykodást: saját alapítványa és számos külföldi, valamint argentin kitüntetés birtokosa volt. Eva a szegények példaképévé és mecénásává vált, az Evita-kultusz magával ragadta a nőket, az egyszerű munkásembereket, és hatására a Juan Perón támogatása egyre csak nőtt. Tökéletes párost alkottak a politikában, azonban házasságuk a politikai karrierjük rovására ment: külön hálószobában aludtak és szerelmük szövetséggé alakult. Férje oldalán dél-amerikai és európai külföldi utakon vett részt: ez az út a szivárványtúra elnevezését kapta Eva egy beszédét követően, ahol kifejtette, hogy nem gát, hanem az országok közötti szivárvány szerepét kívánja betölteni. Özvegyeken, árvákon, koldusbotra jutottakon segített, sokaknak adta meg az újrakezdés lehetőségét.

Evita halála

Evita fáradhatatlan kampányolásának, nagy hatású beszédeinek köszönhetően 1951-ben Perón ismét megnyerte a választásokat. Az Evita-kultusz és a nők választójogainak kiharcolása hozzásegítette Perónt a második győzelméhez is, ugyanis a szavazók körülbelül fele nő volt. A győzelem azonban nem volt felhőtlen: ekkora Evitánál már diagnosztizálták a méhnyakrákot, aki továbbra sem vonult vissza, folytatta jótékonykodásait és támogatta férjét.

Példaképünk Evita Perón – az argentinok asszonyának életútja

Evita hányattatása

1952. július 26-án, mindössze 33 évesen halt meg, testét bebalzsamozták és üvegkoporsóba helyezték, hogy elzarándokolhassanak hozzá a gyászolók. Perón 3 évvel később katonai puccsok hatására önként lemondott, és ellenfelei Evita üvegkoporsóba zárt holttestét igyekeztek eltüntetni. 1957-ben vatikáni támogatással egy milánói temetőben helyezték el a holttestet álnév alatt, ezt követően Spanyolországba, végül újra Argentínába került Perón 3. felesége, Isabel Martínez közbenjárására. Végső nyugalomra Buenos Airesben, a Cementerio de la Recoleta temetőben emelt kriptában lelt.

 

 Az Eva Perón legendás személyiségét megörökító világhírű musicalt Juronics Tamás új rendezésében bemutatják a nyáron a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon. Evitát Radnay Csilla, Che Guevarát Sándor Péter, Juan Perónt Egyházi Géza alakítja.

 

Bővebb információ és jegyvásárlás

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top