Szép kertek

Hogyan csalogassuk a madarakat a kertbe nyáron?

Azt már sokan megszoktuk, hogy télen magokkal és más eleségekkel vendégeljük meg és szoktatjuk az ablakunk alá a madarakat, de nyáron erre nincs szükség. Amikor bőven ad a természet is, a madarak nincsenek ránk utalva. Viszont nyáron is tehetünk azért, hogy visszatérő vendégek legyenek nálunk, és kedves csiripelésükkel teremtsenek kellemes hangulatot. 

A madarak itatása kevésbé elterjedt, pedig ezt egész évben érdemes csinálni, még akkor is, ha leginkább nyáron, a száraz, kánikulai napokon olvasni erről felhívásokat a sajtóban és közösségi oldalakon. Ráadásul a madáritató az egyik legjobb eszköz arra, hogy a madarakat a kertünkbe szoktassuk. Nem ritka, hogy kilométernyi távolságokról is odagyűlnek a madarak egy-egy itatóhoz a nyári időszakban.  

Hogyan csalogassuk a madarakat a kertbe nyáron?

Az itató ráadásul a madarak fürdőhelyévé is válik, így ha megfelelő helyre helyezzük el, édes pancsolós jelenetek szemtanúi lehetünk. Ebben akkor is részünk lehet, ha saját kertünk nincsen, mert akár egy balkonládában is berendezhetünk egy fürdőt, ha belehelyezünk egy nagyobb, vízzel töltött tálkát. A leleményesebbek akár ablakpárkányra rögzített madáritatót is barkácsolhatnak, de faágról lelógatott változatot is készíthetünk, például műanyag cserépalátétből. Városokban nagyobb is a szükség az emberi segítségre, mivel sokkal kevesebb természetes itatóhely áll a madarak rendelkezésére.

 

A Magyar Madártani Egyesület útmutatója szerint ezekre érdemes figyelni madáritató létesítésénél:

 ● A kisebb madarak számára veszélyt jelent az 5-10 cm-nél mélyebb víz, ezért itatónak ne használjunk mély, vízzel telt hordót, konténert. Kerti tavak építése esetén alakítsunk ki sekély parti részt.

● A talajszint fölé helyezett itatóknál, különösen az ablakitatók esetében, figyeljünk a biztonságos rögzítésre, a feldőlés, leesés elkerülésére.

● Még az 5-10 cm mély itatók vizébe is érdemes beletenni egy kinyúló ágat, nagyobb, lejtős oldalú követ, ahol a madarak kényelmesen és biztonságosan tudnak állni, és szabályozni tudják fürdéskor a vízmélységet.

Az itatók vizét rendszeresen, általában naponta frissre kell cserélni, illetve az elpárolgott vizet pótolni kell.

● Különösen nyáron hetente-kéthetente érdemes a napi vízcserét megelőzően kitisztítani, algátlanítani az itatót.

Lehetőleg akkora itatót használjunk (40-50 cm átmérőjű már megfelelő), melyben egy balkáni gerle nagyságú madár is képes megfürödni.

● A téli etetők mellett is működtessünk itatót!

A madárfürdő ráadásul gyönyörű dísze lehet a kertünknek, és ha nem akarunk nagy pénzeket áldozni egy művészi kivitelezésű darabra, magunk is könnyen barkácsolhatunk. Erre a két eshetőségre mutatunk szépséges példákat: 

Megnézem
Összes kép (1)

 Ötletek madárfürdő készítéséhez

Megnézem
Összes kép (1)

 Porfürdő, a verebek kedvence

A madarak viszont nemcsak vízben fürdenek, nyaranta a napfürdőzés után porfürdőket is vesznek, hogy megszabaduljanak a melegben elkábult élősködőktől. Ezért érdemes lehet a vízfürdő mellé egy porfürdőt is kialakítani, ami lehet egy aljnövényzettől megtisztított kis földfelület, egy homokkal vagy tisztított földdel töltött kisebb gödör, vagy egy homokkal teli nagyobb méretű virágalátét, esetleg más tálca.

Hogyan csalogassuk a madarakat a kertbe nyáron?

Fészkek és odúk

 Ha szeretnénk, családi fészket is biztosíthatunk egy-egy pár cinkének, csuszkának, vörösbegynek vagy macskabagolynak. Ehhez egy megfelelő adottságokkal rendelkező odút kell kitennünk a kertünkbe, és türelemmel várni a beköltözőket. A különböző madarakra szabott odúkat érdemes a Magyar Madártani Egyesülettől beszerezni, de ha magunk barkácsolnánk, a méretekről is náluk tudunk tájékozódni.

Az építőmunkát a madarakra is hagyhatjuk, elég, ha fészekanyagot hagyunk kinn nekik, például kutyafésülésből megmaradt kutyaszőrt, száraz füvet vagy más növényi szálakat, mohát és pár hívogató madártollat. 

Madárbarát növények

Végül a növényzet kialakításánál is figyelhetünk arra, hogy kertünk madárbarát legyen, például ültethetünk olyan fákat és bokrokat, aminek a bogyói, magvai a madarak táplálékául szolgálhatnak. Ilyen lehet a som, a berkenye, a fekete bodza, a madárbirs, az eperfa, a kökény vagy a galagonya. A szépen nyírt gyepre fekete rigók érkezhetnek, hogy gilisztára vadásszanak, de nem árt, ha meghagyunk pár foltnyi gyepet is, ahol a madarak rovarokat találhatnak. Ugyanezt a célt szolgálhatják a színes, rovarokat vonzó virágok is, amik egyúttal a kertünk pompáját is emelik.

Macskák és madarak egy kertben

Nehezíti a helyzetet, ha a környékünkön sok a szabadon portyázó macska, netán mi is boldog macskatulajdonosok vagyunk. Ilyenkor érdemes a madáretetőt, a fürdőt és az odút magasabb helyre tenni, és a macskák távol tartására tüskés ágakat is bevethetünk. Biztosra mehetünk, ha hajnaltól napnyugtáig benn tartjuk a cicát, ha máskor nem, legalább május és július között, amíg kis fiókák repülni tanulnak.

Trükközhetünk azzal is, hogy reggel etetjük a macskát, így napközben kevésbé támad kedve madárra vadászni, és szintén jó ötlet kis csengővel ellátott nyakörvet tenni rá, hogy a madarak időben észrevegyék a közeledését. Emellett ne felejtsük el ivartalanítani a macskánkat, mert a legnagyobb veszélyt a madarakra a macskák túlszaporodása jelenti.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top