Szép kertek

A fóliasátor rejtelmei – használati trükkök és tippek

A fóliasátor most ismét reneszánszát éli, ugyanis a benne termesztett zöldségek, gyümölcsök korábban érnek és egészségesek, a sokszor íztelen importált társaikkal ellentétben.

Megfelelő elhelyezés

Hogy az első szél ne döntse romba az építményünket, az alagút rendszerű sátrakat kelet–nyugati irányban igyekezzünk felépíteni. Segít, ha a sátor mellé a hófogóhoz hasonló, kisebb kerítést építünk, ugyanis ez megemeli a szelet, így a sátrunk nagyobb védelmet kap.
Fontos, hogy építés előtt tájékozódjunk, hogy az általunk választott sátor milyen feltételek mellett építhető, ugyanis a legtöbb fóliasátorhoz építési engedély szükséges!

A fóliasátor rejtelmei – használati trükkök és tippek

Egyszerű összeállítás

A strapabíró, de bonyolultabb és drágább fémmel szemben az olcsóbb műanyag fóliasátrak íves vázszerkezetét másodmagunkkal együtt is összeállíthatjuk: csak néhány egyszerű csavarra, anyacsavarra és alátétre van szükségünk. Azon túl, hogy az íves kialakításra a legkönnyebb a fólia felhelyezése, ez a típus károsítja a legkevésbé a fóliát, és erről csúszik le a legkönnyebben a hó télen.

Többféle váz

Attól függően, hogy mekkora helyünk van és mi a célunk, választhatjuk a legegyszerűbben felépíthető fóliaalagutat, amely 40-60 cm magasságú, a szélessége pedig 50-150 cm közötti, így egy kisebb konyhakertben is elfér. Ha helyünk és energiánk is van, akkor választhatjuk a nagyobb méretet, a maga 2-3 méteres szélességével, vagy a klasszikus, már alapot is igénylő 1,8 méter magas fóliasátrat. Nagy belmagasság esetén rakjuk sűrűn a vázakat, így stabilabb végeredményt kapunk.

Fóliaválasztás

Gondoljuk át, milyen távra tervezzük a sátrat, és annak megfelelő szilárdságú, fényáteresztő képességű, UV állóságú fóliát válasszunk. Felhasználásuktól függően vannak 6 hónapos és 3 éves élettartamú fóliák is. A takarófólia alá fátyolfóliát is tehetünk a szigetelés miatt, nyáron pedig a túl magas hőmérséklet elkerülése érdekében érdemes kertészeti fóliát helyeznünk a tetejére. Mindkét végére készítsünk nagy felületű ajtókat, hogy a szellőzést biztosítsuk.

A fóliasátor rejtelmei – használati trükkök és tippek

Fóliafeszítés

Az egyik legsarkalatosabb pont az építésben: a fóliát alaposan megfeszítve, teljes szélcsendben tegyük fel! A hosszirányú feszítésnél elöl-hátul 50-80 cm-t hagyjunk rá, hajtsuk vissza úgy, hogy egy erős kötelet tegyünk a hajtásba, majd vasalóval újságpapírok között forrasszuk össze úgy, hogy a kötél mozogni tudjon. Minden oldalra készítsünk hurkot, amiket a sátor 4 oldalánál földbe szúrt (esetleg lebetonozott) kampókba kell majd beakasztanunk a stabilitás miatt. Az oldalirányú feszítésnél a földbe temessünk be mindkét oldalon 60-80 cm fóliát.

Tipp: Ha nincs nagy haciendánk, akkor készítsünk mini-fóliasátrat! Az alapot egy gyümölcsös rekesz, a tetőszerkezetet egy hajlított drótháló adja. A tetejére tegyünk egy fóliát, amit a drótháló alá hajtsunk vissza, így rögzítés sem szükséges. 10 perc elteltével kész a saját kis birtokunk!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top