Szép kertek

Szerszámkalauz – így válassz kerti szerszámot!

A kertészkedéshez rengeteg különféle fajtájú és minőségű eszközből és szerszámból válogathatunk az üzletekben, amik közül bizony nehéz kiválasztani a legmegfelelőbbet. Ha szeretnénk megkímélni magunkat a felesleges fáradtságtól, bosszúságtól és kiadásoktól, akkor érdemes körültekintően vásárolni.

Gyakran csábít hibás döntésre a bőséges kínálat és az olcsó ár, amikor kerti szerszámot vásárolunk, és csak otthon jövünk rá, hogy egy rakás felesleges és nem is túl jól használható kacatot vettünk meg. Ráadásul az olcsó, gyengébb minőségű szerszámok hamar elkopnak majd, és mi újra mehetünk a boltba, ha dolgozni szeretnénk a kertben. Így lesz a látszólag olcsó termékből drága… Ezért a kerti szerszámok vásárlásakor három alapvető szempontot kell figyelembe venni: felesleges eszközt ne vegyünk, és amit a kosárba teszünk, az legyen jó minőségű és “kézre álló”.

Szerszámkalauz – így válassz kerti szerszámot

Csak azt, ami kell

Ha jobban belegondolunk, a legtöbb hobbikertben néhány alapvető szerszámmal kiválóan elboldogulunk, a legtöbb sufniban mégis ott sorakozik sok, drága pénzen vett, de sosem használt eszköz körülbelül úgy, ahogy a konyhaszekrényben is egymás hegyén-hátán állnak a különféle nagyon praktikusnak látszó, de kihasználatlan robotgépek. Vásárlás előtt tehát vegyük alaposan fontolóra, hogy mire is van IGAZÁN szükség, és legyen erről egy bevásárlólistánk is – mert aki határozott cél nélkül bolyong a polcok között, az nagyobb valószínűséggel csábul majd el felesleges dolgok megvásárlására.

Az alapszerszámok, amikkel a kerti munkák java részét meg tudjuk oldani, a következők: ásó, kapa, metszőolló, gereblye és ágvágó fűrész. Nem árt, ha kapából két méret is van a háznál: egy nagyobb a talajlazításhoz, és egy pici a gyomláláshoz, de vannak olyan kiskapák is, amik hosszú és rövid nyélre is csatlakoztathatók, így egy kisebb ágyás esetén mindkét feladatot elláthatják. Ezekből az alapszerszámokból most a három legfontosabbal foglalkozunk.

Kapa

A kert alapszerszáma, amivel a talajt felső rétegét alakíthatjuk a növények igényei szerint. Elsősorban arra való, hogy fellazítsuk vele a földet a növények körül, illetve amikor nagy melegben kiszáradt a talaj, akkor felvágva és enyhén megforgatva a kemény rögöket, rásegítsünk a talaj takarékos vízgazdálkodására. Ilyenkor ugyanis elvágjuk és eltömítjük azokat a hajszálrepedéseket, amiken keresztül a nedvesség gyorsan elpárolog a földből. Az ideális kapa kovácsoltvasból készül, éles, hegyes és enyhén ívelt a lapja. A mérete attól függ, mekkora ágyásokban akarunk vele dolgozni: normál kiskertekben rendszerint már egy 10 cm széles kapával is hatékonyak lehetünk, de például amikor az ágyásokat készítjük elő, ahhoz termetesebb darab kell, amivel mélyebben forgatható a föld. Ezt az utóbbi műveletet egyébként az ásóval is kiválthatjuk tavasszal, így végül is egy kis-közepes kapa egész évre elegendő lehet. Kerüljük a vékony lemezből, préseléssel készült szerszámokat: ezek hamar átrozsdásodnak és elhajlanak, és egy szezont sem biztos, hogy végig tudunk dolgozni velük.

Ásó

Ásó nélkül sem lehetünk sikeres kertészek: ezzel a szerszámmal ugyanis évről évre tavasszal jó alaposan át tudjuk forgatni a földet, és így nagyban hozzásegítjük, hogy megtartsa termőképességét, egészségét. (Természetesen az ásáson kívül emellett tápanyag-visszapótló trágyázást is kell időről időre alkalmazni.) A jó ásó nagyjából épp olyan, mint a jó kapa: vaskos, kovácsoltvasból készült, éles és hegyes, viszont egyáltalán nem, vagy csak nagyon kicsit hajlik meg ívesen a lapja. Praktikus, ha van rajta egy taposólap is, mert ezt használva nagyobb erővel tudunk az ásóra lépni, mikor a földbe nyomjuk, és így hatékonyabban használhatjuk – ráadásul a talpunkat is jobban kíméli. Az ásók élét – akárcsak a kapáét – időről időre élezni kell köszörűvel vagy ráspollyal.

Szerszámkalauz – így válassz kerti szerszámot

Az ásó másik fontos eleme a nyél, ami olyan vastag, hogy körülötte jól összezárhatjuk a kezünket, a keresztmetszete pedig kör alakú, enyhén ovális. Nem árt, ha van egy enyhe íve is a nyélnek és nem teljesen egyenes, továbbá praktikus dolog a nyél végén egy T alakú markolat is – ezt akár utólag is lehet vásárolni a szerszámhoz.

Metszőolló

Egy rossz metszőolló tönkreteheti a kerti munkák örömét, ráadásul még kárt is okozhatunk vele: nagyon fontos ugyanis, hogy a növényeken éles, tiszta metszéseket, minél kevésbé roncsolt sebeket ejtsünk: ezekbe ugyanis kisebb eséllyel férkőznek bele a kártevők és hamarabb gyógyulnak be – éppen úgy viselkednek, mint az emberi testen ejtett sebek. A metszőolló tehát a kertész szikéje, ezért nagyon élesnek és megbízhatónak kell lennie, emellett pedig akkorának, ami kényelmesen elfér a kézben.

Szerszámkalauz – így válassz kerti szerszámot

A látszat ellenére általában a legegyszerűbb kivitelezésű ollók a legjobbak: amiknek nincs forgó nyele, nincs bonyolult tagokból összecsavarozott pengerésze és a zárja is egyszerű. A legjobbak azok az ollók, aminek a nyele és pengéje egy darabból készült, a nyele aszimmetrikus (az egyik, amelyiket az ujjainkkal fogjuk, enyhén ívelt, éppen ezért csak egyik kezünkbe illik – balkezesek, figyelem!), jó hőszigetelő, rugalmas anyaggal van beborítva, a pengék vékonyak és szorosan csúsznak egymáson, a vágópenge pedig hegyes. Fontos, hogy megfelelő erősségű legyen a rugója is: a túl lágy lassan nyitja ki az ollót, a keménytől viszont hamar elfárad a kezünk.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top