Egészség

Utazás hosszú útra

A nyár közeledtével egyre többen gondolkodunk vakációs úti célon. Bár egyelőre anyagi okokból az európai országok népszerűbbek, egyre nő az egzotikus helyre, távoli országokba látogatók száma is.

Utazás hosszú útraMég csak egzotikus ország sem kell ahhoz, hogy az utazás ne egy-két órát vegyen igénybe. A hosszúra nyúló repülős, buszos, vagy akár autós utak igénybe veszik a szervezetet. Ha a repülőt választjuk, készüljünk fel rá, hogy a folyamatosan működő légkondicionáló és a száraz levegő következtében dehidratáltak leszünk. Ráadásul szakemberek szerint a repülőn lévő alacsony páratartalom és a kiszáradás a hosszú, sokáig tartó üléssel együtt fokozhatja a mélyvénás trombózis rizikóját. Ennek a kockázata a 60 év felettieknél, a dohányosoknál, a fogamzásgátlót szedő nőknél, valamint azoknál a legnagyobb, akiknél már előzőleg előfordult véralvadási probléma. Különösen akkor lehet veszélyes, ha a repülés több mint 12 órán át tart. A repülőút előtt és alatt a tea, kávé és alkohol fogyasztásának minimálisra való csökkentése, illetve nagy mennyiségű víz fogyasztása segít a kiszáradás megelőzésében.

Nem csak visszeres lábúaknak

A hosszú útra mindenképpen vegyünk fel kompressziós harisnyát és álljunk fel helyünkről több alkalommal, ha van rá lehetőség, tornázzunk egy keveset. Ez utóbbit akár ülve is végezhetjük, például bokakörzéssel, a lábujjak mozgatásával, illetve a térdben nyújthatjuk és hajlíthatjuk a lábunkat. Ha nem ül mellettünk senki, és másokat ezzel nem zavarunk, tegyük fel a lábunkat. Amit biztosan kerüljünk: a keresztbe tett lábak gátolják a vér szabad áramlását.

Tudjon meg többet a www.lioton.hu-n »

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top