Egészség

Hogyan válasszunk zoknit?

Jó zoknit választani legalább annyira fontos, mint kényelmes cipőt, ugyanis az egész napos viselésre nem mindegyik anyag és fazon alkalmas.

Hogyan válasszunk zoknit? Ne legyen túl szoros
A szoros zokni nem egészséges, az a zokni nem jó, aminek a passzéja piros nyomatot hagy a lábszáron. Az érintett terület estére fájhat, és ráadásul a vérkeringésre nézve sem egészséges.

Ne legyen nagy
A túl nagy zokni összegyűrődik a talpon, ami egy szűkebb cipő egész napos viselésekor egészségtelen lehet.

Legyen mindig az évszaknak és a cipőnek megfelelő
Nem véletlenül találták ki, hogy különböző cipőkhöz más-más típusú zoknit kell választani. Sportoláshoz érdemes frottír sportzoknit húzni, ami felszívja az esetleges izzadtságot, síeléshez pedig speciálisan vastag sízoknit kell választani, hogy a sícipő ne irritálja az ember lábát.

Nyárra vékonyabb, télre pedig vastagabb zoknit válasszunk, ugyanis nem egészséges, ha a láb télen fagyoskodik, nyáron pedig megizzad.

Az anyagválasztásnál is legyünk körültekintőek. A legegészségesebb a pamutzokni, amely nem irritálja a lábat, és kevésbé fogunk beleizzadni a cipőbe. Ha tehetjük, csak ilyen zoknit válasszunk.

Kompressziós harisnya és zokni
A kompressziós harisnyákat elsősorban olyanoknak ajánlják, akik hajlamosak a visszerekre, állómunkát végeznek, illetve akiknél már megjelentek a visszérbetegség első jelei. A kompressziós harisnyáknak többféle fajtája létezik, ezért az is talál magának megfelelő darabot, aki szoknyához keres kellően elegáns fazont. A kompressziós harisnyákat a gyógyászati segédeszközöket árusító boltokban lehet megvásárolni, és nem szabad összekeverni ezeket a szintén szoros, alakformáló harisnyákkal.

Tudjon meg többet a www.lioton.hu-n » 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top