Szép lábak

Vedd észre a visszér korai tüneteit!

A többség későn kap észbe – sajnos ez a visszeres betegségekre is igaz. Sokan úgy emlékeznek utólag, hogy "váratlanul" szembesültek a problémával, pedig inkább arról van szó, hogy az első jeleket hajlamosak vagyunk nem elég komolyan venni.

A vénás betegségeknél az első jelek általában a bőrön átsejlő hajszálerek szoktak lenni, de ezt legtöbbünk még nem veszi komolyan. Az ehhez társuló, további jelek pedig olyan általánosak, hogy könnyű másra fogni: súlyosnak érzett láb, estére bedagadt boka, vádli, feszülő bőr. A többség ilyenkor sajnos sok esetben legyint a problémára, holott a megelőzés miatt fontos lenne, hogy már a legelső jeleket komolyan vegyük.

Nem véletlen, bármennyire is nem örül a többség a hideg, havas időnek, a visszeres panaszokkal küzdőknek ez az időszak sokkal jobb a tikkasztó kánikulánál. A melegben az erek kitágulnak, a vérkeringés pedig lelassul, így fokozódik a pangás. Ha ezen kompressziós harisnyával próbálunk segíteni, a lenge ruhák alatt ez elég kényelmetlen, míg télen még jól is jön a minél vastagabb viselet.

Mert nem múló dologról van szó: fokozatosan egyre több értágulat sejlik át a bőrön, szaporodnak a „pókhálós” részek, és – újabb jel – már nemcsak este, hanem napközben is ödémás, dagadt a lábunk. Szintén fontos figyelmeztető jelek lehetnek az éjszakai izomgörcsök, amelyeket ezúttal nem magnéziumhiány okoz, vagy a bőr hámlása, esetleg vöröses-barnás elszíneződése.

A vénákban így megnövekedett nyomás miatt kitágul az ér, az érfal egy idő után kitüremkedik, és a vénák kanyargóssá válnak. Ezeket a beteg vénaszakaszokat nevezzük visszértágulatnak. Nem pusztán esztétikai kérdés, hiszen ilyenkor az érhálózat túlterhelt, a környező szövetekre nézve is ártalmas ez az állapot.

Ezért a megfelelő vénás keringés nagyon fontos, ezért már korán, az első tünetek jelentkezésekor kapjunk észbe, keressük fel orvosunkat, illetve kezdjük el a megelőzést. Ugyanis még rengeteg mindent tehetünk: életmódváltással, a felesleges kilók leadásával, gyógyító hatású krémek, gélek alkalmazásával és a bőr alatt fekvő vénákat összenyomó gumiharisnyák és rugalmas pólyák hordásával.

Tudj meg többet a www.lioton.hu-n! »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top