Szépüljünk

Fogas problémák

A fogszuvasodás és a fogágybetegség népbetegségnek számít Magyarországon. Felmérések szerint hazánk szájápolás terén a sereghajtók táborába tartozik az európai országok rangsorában. Bár a fogmegtartó kezelések, a fogtömés, a foggyökérkezelések néhány év kihagyás után tavaly november óta ismét ingyenesek, ez alig érezhetõ a fogorvoshoz fordulók számában.





Pedig napjainkban a jó megjelenés része a ragyogó mosoly. Lehetőleg harminckét darab gondosan ápolt, ragyogó foggal. Bár fogainkat elsősorban nem személyes varázsunk növelésére használjuk, hanem még ennél is fontosabb dologra: harapásra és a táplálék felaprítására. Az alapos rágás nemcsak arra szolgál, hogy kellőképpen élvezzük az étel ízét, hanem előkészíti a tápanyagok hasznosulását, elősegíti az emésztést. Már a szájüregben megkezdődik a szénhidrátok lebontása, és ennek messzemenő következményei vannak a fogainkra nézve is.





Fogainknak jót tesz a rágás, ellenben sokat árt a túlfinomított alapanyagból készített, puhára főzött élelem. Különösen a szénhidrátok ártalmasak, mert bomlásuk közben savak keletkeznek, amelyek kikezdik a fogzománcot. Mivel a szájüreg közvetlen kapcsolatban van a külvilággal, számos baktérium található benne, közöttük fogszuvasodást okozó fajták is, ilyen például a Steptococcus mutans. A baktériumok a fogakra lerakódó plakkokban találhatók, ahol a fogközökben megbújó ételmaradék bőséges táplálékot biztosít nekik, ezért kell a lepedéket rendszeres fogápolással eltávolítani. Ha ugyanis ez a három tényező – a fogak érzékenysége, szénhidráttartalmú ételek és fogszuvasodást okozó baktériumok – együtt van jelen, idővel fogszuvasodás alakul ki. Hazánkban hatvanöt éves korára minden második embernek hiányzik a teljes fogsora. Ez a folyamat már gyermekkorban elkezdődik, a tizenkét évesnél fiatalabbaknak átlagosan négy-öt, a harmincöt-negyvennégy éveseknek pedig tizenöt-tizenhat rossz foguk van.





Bár fogpótlással ma már nagyon szép és tartós eredményt lehet elérni, de ez sok türelmet, ráadásul nem csekély anyagi áldozatot kíván a betegtől, mert ezeket a beavatkozásokat a társadalombiztosítás nem támogatja. Ennél sokkal jobb, ha kellő gondossággal ápoljuk fogainkat, és minden megteszünk azért, hogy megőrizzük az épségét, megelőzzük a fogágybetegségeket. Mivel a fogunk is bepiszkolódik, rendszeres tisztogatást igényel. Legártalmasabb a pépes étel, a puha kenyér, az édesség, mert rátapad a fogra, és megtámadja a fogzománcot. Nem a cukor mennyisége befolyásolja a fogromlás veszélyét, hanem a hatás tartóssága. Egy szelet csokoládé elmajszolása kevésbé kockázatos, mint a folyamatosan fogyasztott cukrozott üdítőitalok.





Legegyszerűbb megelőzni a fog és a fogágy betegségeit. Erre jó alkalmat nyújt az évek óta szeptemberben megrendezett Colgate Szájápolási Hónap, amelynek rendezvényeit a Magyar Fogorvosok Egyesülete és a Magyar Orvosi Kamara Fogorvosi Tagozata mellett idén először az Egészségügyi Minisztérium is támogatja, elismerve, hogy prevencióra (megelőzésre) még mindig nem tud a kormány eleget költeni. Pedig a száj egészségének megőrzése az általános egészség igen fontos része. Ezért szeptemberben hétszáz fogorvos várja azokat, akik ingyenes fogorvosi szűrővizsgálatra jelentkeznek az ország százharminc településének kijelölt fogorvosi rendelőiben. A szűrővizsgálaton megjelenők az állapotfelmérés és szájápolási tanácsok mellett ajándék fogkrémet is kapnak.





Ez pedig nem csekélység, ha arra gondolunk, hogy hazánkban tavaly átlagosan két és fél tubus fogkrém fogyott el fejenként, és sokan még egy új fogkefére sem költöttek, pedig háromhavonta kellene kicserélnünk a fogkefét. Egy nemrégiben végzett felmérés szerint a megkérdezettek közül minden második elégedetlen a fogai állapotával, ez reményt nyújt arra, hogy – inkább előbb, mint utóbb – tenni is fog azért, hogy a helyzet javuljon. Mivel hazánk szájhigiénés helyzete nagyon rossz, a gyerekek tanításával kell kezdeni a népbetegségnek számító fogszuvasodás és fogágybetegségek megelőzését. Ezért országszerte családi programokat rendeznek, közös fogmosási rekordkísérlet, látványos akciók várják az érdeklődőket.

A Colgate Szájápolási Hónap idején működik a helyi tarfiával hívható információs vonal (06/40-200-260), amelyen hétköznap 9 és 17 óra között a szájápolási tanácsok mellett felvilágosítást kaphatunk arról is, hogy hol található otthonunkhoz legközelebb a programban részt vevő fogorvosi rendelő.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top