Szépüljünk

Az intimhigiénia alfája és ómegája

Miért kell beszélnünk arról, ami elvileg mindannyiunk számára magától értetõdõ? Talán azért, mert valójában nem az. Még mindig számos tévhit él arról, hogy miben rejlik az intim területek tisztántartása.




A tisztálkodás fortélyaira a szüleink tanítanak meg bennünket. Arra, hogy a mosakodásnál a hajlatokra különösen ügyeljünk, mert a szűk rések és a bőrredők kiváló rejtekhelyei lehetnek a baktériumoknak, vagy arra, hogy a körmeink alatti szűk folyosót puha körömkefével jól át kell seperni. Arról azonban, hogy az intim területeket pontosan hogyan kell tisztogatni, szégyen vagy sem, sokan hallomásból értesülnek. Pedig e csodálatos női szerv, amely éppúgy a gyönyör forrása, mint ahogyan a világba vezető út az új élet számára, körültekintő gondoskodást igényel.

Alapvetően kétféle nézet létezik az intimhigiéniát illetően. Az egyik szerint a hüvely öntisztuló, emiatt nem kell semmivel sem öblögetni és nem szükséges kúpokkal traktálni. A napi tisztálkodáson túl a természet és a hüvely adottságai gondoskodnak a higiéniáról. Ami miatt pedig minderre számítani lehet, az a savas kémhatású baktériumflóra, mely megvédi a hüvelyt a fertőző betolakodóktól. A másik vélekedés szerint a napi tisztálkodáson túl fontos heti két-három alkalommal átöblíteni tejsavas oldattal a hüvelyt, illetve mindezt kéthetente valamilyen tisztító kúppal ki is kell egészíteni. Vegyük sorra, hogy pontosan miben rejlik az egészséges hüvely megőrzése!







Hogyan ápoljuk?

Normál körülmények között az intim testrész tisztántartása a hüvely környékén kezdődik, mert maga a hüvely valóban öntisztuló. Ez azt jelenti, hogy a nemi szerv környékét mossuk, illetve öblítsük át lehetőleg olyan tisztálkodó szerrel, amely összetételénél fogva kíméletesen gondoskodik a higiéniáról. Az intim mosakodókat kifejezetten erre a területre fejlesztették ki, az optimális pH érték és a tejsavtartalom minimalizálja az irritáció lehetőségét. Nagyjából hét-tíznaponta a tejsavas öblítés, az úgynevezett irrigálás ajánlott lehet, de csak szükség esetén. Ennek célja a hüvely savas baktériumközegének erősítése. A megfelelő tejsavszint ugyanis távol tartja az irritációért felelős kórokozókat. A túlságosan gyakori és indokolatlan hüvelyöblítéssel megbolygathatjuk az ideális közeget.






Mire kell még ügyelni…


Az általános higiénián túl számos olyan tényező létezik, amely befolyásolhatja a hüvely egészségét. Ilyen a szoros, nejlon alsóruházat (fehérnemű, harisnyanadrág). Ezek alatt ugyanis a bőr nem tud lélegezni. A jó nedvszívó és jól párolgó anyagokat részesítsük előnyben. A strand, illetve uszodahasználat szintén módosíthatja a hüvely állapotát. Igaz, hogy a fürdők vízminőségét szigorúan ellenőrzik, ez mégsem garancia egyetlen nő számára sem. Ebből a szempontból védtelenek vagyunk, ráadásul a különböző immunitás is oka lehet annak, hogy van, aki a legpedánsabb strandon is elkap valamit. Ugyancsak a hüvelyflórát befolyásolják egyes antibiotikumok, de az alkalmi szexuális partner éppúgy, mint az állandó társ. Amire azonban csak elvétve gondolunk, a szeméremszőrzet funkciója sem csupán a nemi szerv takarásában merül ki. A szőrzet ugyanis lefedi a hüvelyt, s a külső betolakodók számára így nem vezet egyenes út ebbe a sérülékeny közegbe.


Ha oda az egyensúly

Ha minden elővigyázatosság ellenére felborul a hüvelyi egyensúly, rendszerint megváltozik a normál hüvelyváladék mennyisége, állaga, színe és szaga. Mindez még nem jelenti azt, hogy elkaptunk valamilyen fertőzést. A női szervezet a stressz hatására, a pszichés állapot változására, vagy egyszerűen csak a menstruációt megelőzően reagálhat ily módon. Természetesen soha sem árt, ha szakemberhez fordulunk, mielőtt házilag kezdjük orvosolni a jelenséget.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top