Szépüljünk

Bio vagy high-tech?

Dédanyáink idején a kozmetikai szerek legtöbbje még házilag készült, „bio” termék volt. Mára a készítményekben megjelentek a legújabb bõrgyógyászati, gyógyszerészeti kutatások eredményei is. Vajon melyik passzol hozzád?

Te melyiket választanád? A bio- vagy a high-tech szépségápolás a megfelelő számodra?

Nem mind bio…

Magyarországon még nehéz dolga van annak, aki biokozmetikumot keres. A kereskedelemben kapható legtöbb kozmetikum tartalmaz vegyi anyagokat, tartósítószereket és egyéb „antibio” összetevőt.

A csomagoláson feltüntetett bio szócskában sem feltétlenül bízhatunk, hiszen hazánkban megfelelő törvényi szabályozás híján a gyártók, kereskedők lelkiismeretére van bízva, mely termékek csomagolásán tüntetik fel e „varázsszót”.

Németországban évek óta törvény határozza meg a biokozmetikumot. E termékek biogazdaságból származó, növényi eredetű összetevőket tartalmaznak, nem lehet bennük szintetikus anyag, ásványi zsír, tartósítószer, illat- és színezőanyag. Gyártásuk

során környezetbarát módszereket használnak, csomagolóanyagaik nem lehetnek mérgezőek vagy környezetszennyezőek. A gyártó cégek a termékek csomagolásán feltüntetik az összetevők listája mellett azok százalékos arányát is és nem végeznek állatkísérleteket. A témában elöl járó németek sem tökéletesek: a jogszabályban nem határozták meg a növényi összetevők minimális százalékát.

Kinek?

A biokozmetikumok célja az egyensúlyi állapot fenntartása. A biokozmetikumok nem csodaszerek: nem ígérnek örök fiatalságot vagy ráncmentes öregséget. A termékek a bőr természetes működését segítik, az egyensúly felbomlása esetén a bőr saját regeneráló, védekező funkcióját támogatják.

Jó választás, ha érzékeny a bőröd, és környezetbarát vagy gyengéd, bőrbarát termékekre vágysz. Válassz az ismert nagy márkák – Dr Hauschka, Dr Spiller, Sante – közül vagy keresd a különféle minőségbiztosítási rendszereknek (EMAS, ISO 14001) megfelelt, független intézetek által vizsgált és minősített (ÖKO teszt, BDIH) krémeket.

Korunk vívmánya a high-tech

A high-tech kozmetikumok és kezelések a plasztikai sebészet alternatívájaként jelentek meg gyógyszerészeti, bőrgyógyászati kutatások eredményeképpen. Céljuk, hogy konkrét bőrproblémákra célzott megoldásokat kínáljanak.
Ide tartoznak például a különböző esztétikai lézeres, ultrahangos kezelések, savas hámlasztások, ráncfeltöltő injekciók és a kozmetikai kutatások forradalmi vívmányait felvonultató készítmények (pl.: Lancome High Résolution Collaser-48, La Prairie Cellular Anti-Spot Brightening Serum, Lierac Kit Peeling). Segítségükkel szinte azonnal látványos eredményt lehet elérni.

A bonyolult kémiai szerek alkalmazásához a szakember hozzáértése szükséges. A bőrgyógyászati magánrendelők mellett ma már a nagyobb kozmetikai szalonokban is elérhetőek a high-tech kezelések. Válasszuk meg körültekintően, hol és kivel végeztetjük el a beavatkozást, hiszen mi „visszük vásárra a bőrünket”.

A high-tech arc- és testápolókat otthon, egyedül is biztonsággal alkalmazhatod. Miben különböznek ezek a többi, „hagyományos” kencétől? Ahogy a kezelések, ezek is rendszerint egy konkrét probléma megoldására születtek. Sokéves kutatómunka és többnyire jónéhány szabadalom áll mögöttük. A cégek az összetevőket az eredmény érdekében válogatják, gyakran fejlesztenek ki és szabadalmaztatnak saját vegyületeket, alkalmaznak új technológiákat.

Kinek?

A high-tech neked való, ha azonnali, látványos eredményekre vágysz, nem idegenkedsz a modern, szintetikus világtól, de azért kés alá nem szívesen feküdnél.

Választanod kell?

Természetesen néhány kozmetikai cég már felismerte, hogy a nők egy része nem akar választani: gyengéd ápolásra és hatékony segítségre vágyik. Nekik fejlesztették ki azokat a termékeket, amelyekben a (nagyrészt) természetes összetevők és a sokéves kutatómunka gyümölcse egyesül. Az eredmény: a bőr természetes funkcióit segítő, hatékony készítmény.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top