Szépüljünk

A szõke haj különleges ápolást igényel

Bármilyen legyen is az aktuális hajszíndivat, a szõke semmit sem veszít népszerûségébõl. Mielõtt belekezdenénk a hajunk szõkítésébe, jó tudni, hogy milyen eredmény várható, ha ezt otthon végezzük, vagy ha szakembert keresünk fel.

Az utcákon futkosó szőkék 75 százaléka festi a haját. A hajfestékeket gyártó cégek forgalmuk 45 százalékát bonyolítják le világosítókból, szőkítőkből, s ez a tendencia folytatódik, különösen azért, mert az igazi szőkékből egyre kevesebb lesz. Jerome Norfolk, angol génkutató – aki a hajszín génjét felfedezte – számításai szerint 2065-ben egyetlen baba sem születik szőke hajjal. De ez teljesen mindegy akkor, amikor a hajfestékek piacán szinte hetente jelennek meg újabb szőkítő készítmények. Hiszen a szőke olyan sokféle árnyalatát festhetjük a hajunkra, amennyit eddig talán soha.

A szépség és a gazdagság szimbóluma

A szőke haj népszerűségének eredetéhez vissza kell mennünk az ókorba. A gazdagok és a szépek már akkor színezték a hajukat, Sába királynője például mézzel festette át a tincseit. Ez a hajszín a gazdagság és a szépség jelképe

Marlene Dietrich
lett, ezért hatott olyan lenyűgözően a férfiakra. Odüsszeusz és Akhilleusz is minden bizonnyal rajongott a szőkékért, pontosabban egy szőkéért, hiszen évekig harcoltak Szép Helénáért. Julius Caesarnak szintén elállt a lélegzete a germánok elleni csatában, amikor a harctéren gyönyörű szőke nőkkel találta magát szemben. A római légiók hazatérte után Itáliában mindenki szőke hajra vágyott, a színezést marató szappanpomádéval, tojássárgájával, kamillavirággal kevert lúgos nyírfahamuval vagy tengervízzel végezték. Az sem volt ritka, hogy levágták a germán rabszolganők szőke haját, és befonták a római úrhölgyek barna vagy fekete fürtjei közé.

Brigitte Bardot
A szőke diadala

A szőke haj több ezer év óta semmit sem veszített népszerűségéből. Például a filmipar hőskorában aki láthatóvá akart válni, világosra festette a haját, s úgy ragyogott a filmvásznon, mint a Sarkcsillag az égbolton. A világ három leghíresebb szőkéjéért folyó verseny első helyezettje Marilyn Monroe, utána következik Marlene Dietrich, majd Brigitte Bardot. Mindhármójuknak középbarna volt az eredeti hajszínük. A szőke haj népszerűségében közrejátszik az is, hogy a filmekben több világos hajú nő jut főszerephez – mert a filmproducerek szerint szőkék nélkül elképzelhetetlen kasszasiker –, és ezt a nézők követendő példának tartják.

Hogyan fessünk szőkét?

A fodrászok szerint a szőke haj festésének problémája, hogy otthoni körülmények között az eredeti hajszínünknél egy vagy másfél árnyalattal többet nem tudunk világosítani. A gondot pedig igazán a nők türelmetlensége okozza. Mert ha egy barna elhatározta, hogy szőke lesz, akkor az öt vagy hat árnyalattal világosabb színt azonnal el akarja érni. Ebben az esetben forduljunk fodrászhoz, aki a professzionális festékekkel már első alkalommal sikeresen befesti sötétbarna hajunkat akár világosszőkére is.

Az otthoni szőkítés menete

Aki mégis az otthoni szőkítés mellett dönt, és ezt először teszi, annak be kell tartania a következő szabályokat:

• A hajszálat ki kell világosítanunk, meg kell szabadítanunk azoktól a pigmentektől, amelyek a jelenlegi színüket adják. Szinte ki kell radíroznunk a hajszálból a színt.
• A színtelenített hajat ezután árnyalhatjuk csak, és juttathatjuk be a kinyílt szerkezetű hajszálba a festéket.
• Húzzuk fel a dobozban található gumikesztyűt, tegyünk egy törölközőt a nyakunk köré, amivel védjük a ruhát.
• Keverjük össze a festéket, és kezdjük a felvitelét a tőnél, majd ezután kerüljön az egész hajra.
• Nagyon fontos, hogy a festékesdobozon található utasításokat betartsuk. Különösen a hatóidőt, mert ha előbb vagy később mossuk le a festéket a javasolt percnél, biztosak lehetünk benne, hogy a hajszálaink foltosak lesznek, vagy az eredmény okoz meglepetést.
• A hatóidő lejárta után öblítsük le a festéket, majd enyhe samponnal mossuk meg a hajat.

A szőke haj ápolása

A szőke haj különleges ápolást igényel, mert a szőkítés extra módon kiszárítja a hajat.

• A hajszínező samponok és balzsamok minimális mennyiségben tartalmaznak színanyagot, amelyekkel megakadályozhatjuk, hogy a mosás során a haj sokat veszítsen a színéből, a fényéből. Ám ezek a színező samponok nem javítják a haj állapotát, csak a szín frissítésére koncentrálnak.
• Akinek nehezen kifésülhető a haja, az válassza a festett hajra ajánlott samponokat és balzsamokat, amelyek olyan krémanyagokat tartalmaznak, amitől a haj selymessé válik, és a kóccsomók is megszűnnek.
• Akinek a haja erőtlen, töredezett, kevés, azok az úgynevezett
hajszerkezet-javító készítményekkel kényeztethetik szépségük koronáját. Ezek a vékonyszálú hajra ajánlott ápolók hajszerkezetet lezáró összetevőkben gazdagok, amelytől egészségessé, vastagabbá válik a hajszál. Ugyanis ha a festéskor kinyitott hajszerkezet összezárul, a hajszál fényesebb, dúsabbnak látszik, és a színe is tovább tart.
• Nem ajánlott a vékonyszálú, kopott végű, roncsolt hajszálak esetén a festett hajra készült kondicionáló használata. A készítmény gazdag, krémes alapja annyira elnehezíti az erőtlen hajszálat, hogy a frizura nehezen kialakítható lesz, ami aztán hamar összeesik, és a fejre lapul.

 Szőkeség kismamáknak, és érzékeny bőrűeknek

Új trend van kialakulóban a hajfestékek piacán is. Az idei tavaszon kipróbálhatjuk azokat a festékeket – különösen ajánlott a kismamáknak és azoknak is, akik allergiára hajlamosak, érzékenyebb bőrűek – amelyek ammóniamentesek, gyógynövény kivonatokban és ásványi anyagokban gazdagok. Így elkerülhető, hogy magas vegyszertartalmú festék kerüljön a hajra, és irritációt okozzon.


A szőke árnyalatai

Madonna
Nadia Auermann: a jégszőke szín jól áll különösen vékonyszálú, ritka haj esetén. A modell eredeti hajszíne is szőke.
Cameron Diaz: vaníliaszőke, amelyet azok is választhatnak, akiknek eredetileg sötétbarna a hajuk, mert illik a bőrük árnyalatához.
Gwyneth Paltrow: lenszőke, jól mutat az eredetileg középbarna hajszínnel és közepes hajvastagsággal rendelkezőkön.
Jerry Hall: aranyszőke, vastag szálú, sűrű hajkoronájának eredeti színe világosbarna, amelyet aranyos csillogású festékkel frissít fel.
Madonna: egérszürke, vagy seszínű barnának titulált hajból könnyen készíthetünk platinaszőkét, mert keveset kell világosítani. A szín csillogását a festékben lévő multireflex pigmentek adják.
Sharon Stone: az eredeti hajszíne szőkésbarna. A festett alapszín pezsgőszőke, amelyben itt-ott felfedezhetők melegebb árnyalatok, mint a bézs és a méz tónusa.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top