Szépüljünk

Makulátlan bõr

Az esztétikai hiányosságok gyakran megkeserítik életünket, bármilyen mértékben is jelentkezzenek. Az alábbi sorozatunkban azoknak szeretnénk segítséget nyújtani, akik nap mint nap szembesülnek a problémával.





A szem alatti sötét karikákat, pigmentfoltokat, hegeket – hogy csak a leggyakoribbakat említsük – a legtöbb nő esztétikai fogyatékosságként éli meg. Súlyos esetben az énkép, az önértékelés kerül veszélybe, a bőrhiba miatt frusztráció, önbizalomhiány jelentkezhet.

Fontos tudni, hogy a bőrhibák nagy része hosszú ideig tartó kezelés után gyógyítható. Addig is hogyan lehet velük együtt élni?

Sorozatunk első részében röviden bemutatjuk ezeket a hiányosságokat, a következő részekben pedig tippeket adunk gyógyulásuk elősegítésére, illetve elkendőzésükre.

• Elszíneződések
Pigmentációs zavaroktól minden harmadik ember szenved.
A diszkrómia a pigment rendellenes eloszlása a bőrön.
A melanint kiválasztó sejtek funkciózavara általában összefügg a túlzott napozással, ahogy az öregségi foltnak nevezett jelenség is. Ez utóbbi az intenzív fény hatására alakul ki, a fotoöregedés egyik jele.
Az angióma lilás elszíneződés, veleszületett bőrhiba, mely csaknem minden tizedik embert érint.

• Pigmenthiány
A bőr részleges vagy teljes pigmentállományának elvesztését vitiligónak nevezzük. A fehér bőrűek 2-3 százaléka szenved tőle.

• Terhességi májfolt
A terhesség során az arcon és néha a nyakon jelenik meg jól körülhatárolható foltok formájában.

• Műtéti heg
A kozmetikai beavatkozások (pl. orrplasztika, bőrcsiszolás) után kialakulhatnak vérömlenyek és műtéti hegek.

• Égési sérülés
Az égési sebek átmeneti vagy végleges nyomot hagyhatnak a bőrön. A napozás utáni bőrpír (első fokú égés) rövid idő alatt eltűnik. Súlyosabb esetekben azonban a bőrfelület változásai maradandók lehetnek. Nagyon súlyos sérülések esetén bőrátültetésre is szükség lehet.





• Sérülés

A sérülést követő hegesedés során a bőr kifehéredhet, rostosodhat. A színben és textúrában bekövetkezett változások állandósulhatnak.

• Akné
Csaknem minden második embert érint ez a krónikus gyulladásos betegség, amely a szőrtüsző- és a faggyúmirigyrendszert támadja.

• Szem alatti karikák
A vérkeringés funkciózavara miatt a bőr színe sötétebbé válik. A karikák lehetnek ideiglenesek – fáradtsággal és alváshiánnyal összefüggőek – vagy maradandóak, sőt örökletesek.

• Tetoválás
Lézerrel eltüntethetők, de a kezelés sokszor maradandó nyomot hagy.

• Rozacea
A bőrfelszíni véredénykék tágulata vékony piros vagy lilás ágszerű vonalakban nyilvánul meg. Minden hatodik embert érint ez a jelenség.

További kérdéseiddel keresd fel szakértőnket! Kattints ide!





Sorozatunkat hamarosan folytatjuk: gyógymódok, tippek, sminktechnikák

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top