Szépüljünk

Három, kettõ, egy, napozunk!

Napozni a legtöbben szeretünk, és kész. Tudjuk, hogy káros hatása is van, de ha betartjuk a szabályokat, akkor nem követi bánat a gyönyörû szín okozta örömünket.





 Készüljünk rá a napozásra!

 


Igenis lehet tudatosan készülni a napozásra, ezzel elősegíthetjük az egységes és egészséges barnaság kialakulását. Már 2-3 héttel a strandolás megkezdése előtt fogyasszunk még több béta-karotint tartalmazó zöldséget, gyümölcsöt (sárgarépa, spenót, sárgadinnye, mangó, brokkoli). A béta-karotin az A-vitamin elővitaminja, a benne található festékanyag lerakódik a bőrben, és tudományos kísérletek igazolják, hogy erősíti a bőr védettségét az UV-sugarakkal szemben. Ugyancsak a karotinoidok csoportjába tartozik az antioxidáns hatású likopin és a lutein. Mindkettő csökkenti a bőr látható és nem látható idő előtti öregedését. Likopint nagy mennyiségben találunk a paradicsomban, a görögdinnyében és a csipkebogyóban is. A lutein fő forrása a spenót, de mindegyik sötétzöld leveles zöldségben előfordul. Az E-vitaminról is tudjuk, hogy szinte nélkülözhetetlen bőrvédő, leginkább a növényi olajok (napraforgó-, búzacsíra-, tökmag-, olíva-, kukoricaolaj) fogyasztásával juthatunk hozzá természetes úton.
Fontos, hogy a bőrünk kellően hidratáltan fogadja a napsugarakat, ezért ha napozunk, nem elég a szokásos 2 liter folyadékot meginnunk, lehet ez akár 3 liter is. A száraz bőr eleve foltosabban barnul, ráadásul a napozás tovább szárítja a bőrünket, ezért radírozzuk le az elhalt hámsejteket, és töltsük fel a bőrünk tápanyagraktárait megfelelő testápolókkal, mert ezeket nem helyettesítik a napozószerek.






 Sugárelmélet


 








Nivea Sun, Light Feeling, SPF 20, gyorsan beszívódó naptej
• A különböző hullámhosszú napsugaraknak egyaránt van előnyös és hátrányos hatásuk. A rövidebb hullámhosszúságú UVB-sugarak okozzák a késleltetetten – a napozást követő napon – jelentkező barnaságot és a bőrpirosodást is. Ezek a sugarak segítenek, hogy szervezetünkben elegendő D-vitamin alakuljon ki, ám káros, rákkeltő hatásuk is ismert. A hosszabb hullámhosszúságú UVA-sugarak mélyebbre hatolnak a bőrbe, nekik köszönhetjük az azonnal kialakuló barna vagy rosszabb esetben piros bőrszínváltozást, azonban ezek a sugarak a felelősek a bőr idő előtti öregedéséért, ráncosodásáért, és ezeknek is ismert a rákkeltő hatásuk.
• A bőrszínünktől függ, hogy mennyi ideig maradhatunk a napon anélkül, hogy károsítaná egészségünket. A legvilágosabb bőrűek első alkalommal védelem nélkül maximum 10 percig, de a viszonylag sötétebb bőrű európaiak is csak kb. 30 percig lehetnek napon a leégés veszélye nélkül. Vízben, az Egyenlítő tájékán és a magas hegyekben tovább rövidül az egyéni védettség ideje.
• Az SPF vagy LSF rövidítés utáni szám arra utal, hogy az eredeti egyéni védelmi időnknél mennyivel több időt tölthetünk a napon a leégés veszélye nélkül. Ám ez csak az UVB-sugárzás elleni védelemre vonatkozik.
Az Australian Standard azt jelenti, hogy adott termék az UVA-sugarak ellen 90%-os védelmet nyújt (függetlenül attól, hogy milyen az UVB-védelem nagysága).
• Az 50-es faktorszám nem jelent kétszer akkora védelmet, mint a 25-ös. Már az SPF 15 faktorszám esetén is 93%-os a védelem az UVB-sugarakkal szemben, és az SPF 34 esetén 97%-os. 100%-os védelem pedig nem létezik. Ez azt jelenti, hogy egy egészséges felnőttnek bőven elegendő a 20-as faktor a napozás kezdetekor is.
• Ugyan az UVB-sugarak nagy részét blokkolja az üveg, azonban az UVA-sugarakat átengedi, az irodai ablak mögött és a légkondis autóban is ráncosodunk, ha nem gondoskodunk nappali krémünkkel a védelemről. Jó tudni, hogy a víz az UVB-sugarak nagy részét átengedi, még 1 méteres mélységben is a sugarak 40%-a ér bennünket.






 Napsütötte orcák


 


A mindennapokban sem helyettesíti a testápoló az arckrémet, így a naptejet sem érdemes az arcunkra kenni, inkább speciális fényvédő arckrémet használjunk. Keresgéljünk azok között, amelyek a bőrsejtek DNS-állományát is védik. Külön figyeljünk a szem és a száj környékére. Hiába küzdünk egész évben a szarkalábak ellen, ha órákon keresztül védelem nélkül támadhatják a rendkívül vékony bőrt a szemünk környékén a napsugarak. Az ajkunk nem képes lebarnulni, így a kialakult bőrszínünktől függetlenül mindig extra erős fényszűrővel kell védenünk.
A make-up annyiban válthatja ki a napozókrémek használatát, hogy színpigmenteket tartalmaz. Minél erősebben fed egy alapozó, annál nagyobb védelmet nyújt. Biztos, ami biztos, ha hosszabb időt töltünk szabadban, mindenképpen a napvédő krém fölé vigyük fel a festéket. Már létezik kifejezetten strandon is viselhető smink, ezek a hagyományosnál sokkal jobban ellenállnak a hőhatásnak, és természetesen legalább 10-es fényvédő faktort tartalmaznak. Biztos választás a színezett napozóarckrém, mert már a felkenéskor csodás árnyalatot és gyönyörű fényt varázsol az arcunkra.







Lancaster, Mature Skin, SPF 15, színezett öregedésgátló napkrém arcra





 Melyiket válasszuk?


 


Ugyanolyan jól véd a napozóspray, mint a napkrém vagy a naptej? A védelem szempontjából teljesen mindegy, hogy milyen állagú készítményt használunk, azonban egyáltalán nem mindegy ezeknek a mennyisége. Nem szabad spórolni, általánosan igaz, hogy a bőrfelszín 1 négyzetcentiméterére 2 mg krémet kell felvinnünk, az arcunk megfelelő védelméhez egy mogyorónyi mennyiségre van szükség. Zsírosabb bőrre, illetve a férfiak erősebben szőrös testfelszínére könnyű, vizesebb állagú napvédőt vigyünk fel – akár spray formájában –, míg a nagyon száraz bőrűek inkább krémet használjanak.







Vichy, Capital Soleil SPF 50+, nagyon napérzékeny bőrre






Garnier, Ambre Solaire, SPF 10, kaktuszkivonatos, E-vitaminos napvédő permet


































Miért kell jobban vigyázni a gyerekek bőrére?
Nagyon egyszerű oka van: a bőrfelszínük aránya a testtömegükhöz képest sokkal nagyobb, mint egy felnőttnek, ezért ugyanakkora sugárhatás többszörösen káros a szervezetükre.

 




Napszemüveg nélkül egy lépést se! Ha nem hunyorgunk, kevesebb lesz a szarkalábunk, és a szemünk épségét is védjük. Persze csak akkor, ha ellenőrzött, valóban jó UV-szűrővel bevont lencsét tartalmaz a szemüvegünk.

 


 


 


 






Hat csacsiság a nap alatt


 






1. Inkább a szoli! A szolárium rendkívül káros a bőrre, mert az öregedésért felelős UVA-sugarak szinte gát nélkül érnek bennünket.
2. Már barna vagyok az önbarnítótól, elég lesz egy alacsonyabb faktorszám! Az önbarnítóval elért barna bőrszín nem ugyanaz, mint ha a napon szereztük volna, ezért úgy kell viselkednünk, mintha világos lenne a bőrünk.
3. Zsíros, pattanásos bőrre nem kell fényvédő! A napnak tényleg áldásos szárító hatása van erre a bőrtípusra, de a fényvédelemről ilyenkor is gondoskodnunk kell. Használjunk olajmentes készítményeket.
4. Majd a strandon bekenem magam! A napozószerekben ugyan van azonnali védelmet biztosító fizikai fényvédő, mely visszaveri a sugarakat a bőr felszínéről, ám ez rövid idő alatt lekopik és leázik. Ráadásul ha nem gondosan kenjük fel, akkor foltokban védtelenek vagyunk. Legalább 30 perccel a napozás előtt kenjük be magunkat, mert a kémiai védelmet biztosító összetevőknek ennyi időre van szükségük, hogy beszívódjanak.
5. Maradt még, úgyhogy jó lesz a tavalyi krém! Ellenőrizzük a szavatosság lejáratát a tubuson. Csak abban az esetben használjuk az előző évről maradt napozószert, ha a tubuson szereplő dátum alapján még megőrizte a szavatosságát és bontatlan. Ugyanis a már kinyitott termékek érintkeztek levegővel, valamint valószínűleg hosszú időn keresztül voltak nagy melegben velünk a strandon.
6. Pólóban vagyok, így védett a bőröm. A sokszor ajánlott fehér pamutpólóról tudnunk kell, hogy a védelme kb. 2-es faktornak felel meg, ám nagy előnye, hogy egyenletesen, mindenhol fedi a bőrünket. Tehát a legjobb eredményt akkor érjük el, ha először bekenjük magunkat fényvédő szerrel, és ezt követően bújunk a pólóba.






A hajszálak és a fejbőr is ki van téve a napsugaraknak. Ha már egy csomó pénzt költöttünk arra, hogy tincseink az áhított színekben pompázzanak, ezt is érdemes megvédeni. Használjunk napvédő adalékokkal dúsított hajápoló termékeket. A hosszú hajúak ügyeljenek arra, hogy a választékukat időről időre változtassák, mert ellenkező esetben csúnyán le tud égni a fejbőr a szabadon hagyott csíkban.





Őrizd meg!
A napozás után alapos zuhanyozással szabadítsuk meg a bőrünket a napozószerek maradványától és a szennyeződésektől. Az egész testünket alaposan kenjük be napozás utáni készítményekkel. Ezek nemcsak hűsítik a bőrt, hanem hidratálják is, segítik megőrizni hosszabb távon a kialakult barnaságot.










Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top