Szépüljünk

Arctisztítás 1×1

Az arcunk tisztítására a hideg víz régen teljesen megfelelõ volt, de ma már nem elég, kiegészítésre szorul. Mikor mit válasszunk?Arctejet? Tonikot? Zselét? Tisztítókendõt? Esetleg egy spéci szappant? Nézzük, melyik mit tud!

Nagymamánk bölcs mondása persze ma is igaz: „Hogy elkerüld a pattanásokat az arcodon, esténként a kútból húzott hideg vízzel mosd meg, és egy teljesen tiszta törülközővel szárítsd meg.” Azonban a víz már csapból folyik, jóval keményebb, és klórt is tartalmaz jócskán. Ráadásul a városi levegő szennyeződései megtapadnak a bőrünkön, és ha ez nem lenne elég, még sminkelünk is, nem is akármilyen tartós festékekkel. A hagyományos szappan nem jelent megoldást, mert kémhatása miatt rendkívüli módon szárítja az arc bőrét, ezért speciális arclemosókra és sminkeltávolítókra van szükségünk. A bőrön található vékony természetes zsírréteg védelmi funkciót is ellát, ám a lemosás során az elhalt hámsejtek kíséretében ezt is eltávolítjuk, így mindenképpen szükséges ennek a pótlása. Persze a különböző bőrtípusok és az életkorunk függvényében igencsak eltérő ennek a szükségessége. Az arcunk tisztításához csak tiszta kézzel fogjunk hozzá, és a befejezésekor használjunk kozmetikai papírkendőt, vagy pici, gondosan mosott frottírtörlőt, ha nem tartjuk macerásnak minden használat után a kimosását.







Jó, ha tudatosítjuk, hogy a tisztítókészítmények csak nagyon rövid ideig érintkeznek a bőrünkkel, emellett a hatóanyagok igen kis koncentrációban találhatók meg bennük. Elsődlegesen a tisztítást várjuk el tőlük, az ápolást bízzuk a krémekre.


Reggel is töröljük át az arcunkat. A reggeli lemosással távolítjuk el az éjszaka távozott méreganyagokat, és alapot adunk a nappali krémnek, az esti pedig a napi szennyeződéstől szabadít meg.






 Melyiket, mire, kinek?


Arctej
A száraz bőrűek számára igazán ideális megoldás a használata. Általában olaj-víz emulziók, ezért a szennyeződés mellett remekül eltávolítja a sminket is. Mindegy, hogy körkörös mozdulatokkal, kézzel vagy vattával visszük fel az arcra, de hagyjunk neki egy pici időt, hogy kifejthesse a hatását, és csak ezután távolítsuk el. Mindaddig töröljük át újra és újra az arcunkat, míg egyáltalán nem színeződik el a vatta a szennyeződéstől vagy a sminktől. Mindegyik arctej oldódik vízben, ezért a letörlésük után vízzel tökéletesen eltávolítható a maradványuk, de használhatunk utána tonikot is.







Clinique, Take the day off, arclemosó tej

Tonik
A tonikoknak kettős feladatuk van. A vizet helyettesítve eltávolítják az arclemosó tejek maradványát, és felfrissítik, jobb tónusúvá teszik a bőrt. Ma már csak ritkán találkozunk alkoholtartalmú készítményekkel, mert túlzott a szárítóhatása, helyette természetes anyagokat alkalmaznak a pórusok összehúzására. A túl tág, nyitott pórusok hajlamosak „feltöltődni” az arckrémekkel, szennyeződésekkel, és mitesszerek alakulnak ki bennük. Ezért érdemes a tonikokat a reggeli arctisztítás során is bevetni, áttörölni az arcot a nappali krém felvitele előtt.







Vichy, Purete Thermale arctonik érzékeny bőrre


Lemosóolaj
Száraz, nagyon érzékeny bőrre való. Rendkívül hatásosan távolítja el a festéket az arcról. Értékes hatóanyagai pótolják a bőr védő zsírrétegét.







L’Occitane, Amande/Pomme, almás-mandulás sminklemosó olaj és tonik


Áttetsző lemosók
Nem véletlen a kissé nehézkes megfogalmazás, ugyanis ezek lehetnek arcvizek is (gondoljunk a tökéletes tisztító- és ápoló hatású rózsavízre), de olyan arctisztítók is, melyek a sminket is eltávolítják, és értékes növénykivonatokkal dúsítva tonizálják is a bőrt. Az összetevők függvényében mindegyik bőrtípusra használhatjuk őket.







Lancaster, Express Cleanser lemosó, 6400 Ft






Vichy, Purete Thermale arclemosó érzékeny bőrre































2 in 1 lemosók
Általában egyesítik a tejek és a tonikok hatását, fehér és áttetsző színük egyaránt lehet. Létjogosultságukat az időnkkel való takarékosságuknak köszönhetik, ám az érzékeny és a zsíros bőrűek inkább kerüljék a használatukat.

Arclemosó zselék
Egyes típusait a nedves bőrre kenjük, míg másokat a tenyerünkben habosítjuk fel, és ezután tesszük az arcunkra. Mindenképpen remek szennyeződéseltávolítók. Gyakran tartalmaznak pici radírozó göböcskéket is. Fontos, hogy használatuk után alaposan öblítsük le őket langyos vízzel. Különösen a zsíros, normál vagy kombinált bőr esetén ajánlott őket használni.







Nivea Visage, Oxygen Power arctisztító zselé normál bőrre






Garnier, Pure intenzív arctisztító gél zsíros bőrre






























Arctisztító habok
Mélyen kitisztítják a pórusokat, igazán a fiatal bőrre ideálisak. Érdemes ezeknek az esetében is várni egy kicsit, mielőtt alaposan leöblítenénk őket. Tipp: vigyük fel az arcra a zuhanyozás kezdetén, és csak a végén öblítsük le.

Törlőkendők
A nedves törlőkendők lehetnek olajosak és vizes bázisúak is. Az olajosak előnye, hogy mivel vízmentesek, kevésbé tudnak benne elszaporodni a kórokozók, ezért nulla vagy csak kevés tartósítószert tartalmaznak. A vizes kendők viszont nem hagynak olajos filmréteget az arcon, használatuk után frissebbnek, tisztábbnak érezzük a bőrünket. Minden bőrtípus számára kifejlesztettek kendőket. Nincs szükségünk vattára és törlőkendőre a használatuk mellett, és az utazáshoz is ezek a legpraktikusabb lemosótermékek.







L’Oréal Paris Demaq’ expert új generációs sminkeltávolító termékcsalád, 1999 Ft minden termék







Estee Lauder Take It Away uborka-kivonatos sminklemosókendő


Szappan
Ha szappan, akkor csakis speciális, kifejezetten az arc tisztítására kifejlesztett szappanokról beszélünk. Ezeket növényi olajokból és kivonatokból állítják elő. Az úgynevezett fekete szappanok kéntartalmúak, a zsíros bőrre ideálisak.







Lush, Fresh Farmacy nyugtató, tisztító szappan arcra, 1 890 Ft/100g



Szemrevalók
A szemünk körüli smink eltávolítása nagyon kényes feladat. A rendkívül vékony és sérülékeny bőr nehezen viseli el az erős húzó-törlő mozdulatokat. A szempillafestékektől azt várjuk napközben, hogy jól tapadjanak, ne peregjenek le, ám fontos, hogy éjszakára ne maradjanak fenn, mert szempilláinkat száríthatják, és töredezetté válhatnak. A szempilláinkat óvjuk minden erőteljes hatástól, ezért először helyezzük rá a lemosót, és várjunk néhány másodpercet, hogy az oldószer dolgozhasson. Könnyű, simító mozdulatokkal távolítsuk el a festéket. Különösen fontos, hogy megszabaduljunk a vízálló festékektől, de ez nem könnyű feladat. Külföldön már teljesen elterjedt, hogy aki ilyen spirált vásárol, az megveszi mellé ugyanannak a gyártónak a festékeltávolító készítményét is. Jó lenne, ha ez nálunk is elterjedne, és erre is szánnánk pénzt, mert ettől várhatjuk a legkíméletesebb tisztítást. Ám ezek hiányában vásároljunk speciális szemfesték-eltávolító készítményeket. Létezik olajos és vizes bázisú is. Akinek érzékenyebb a bőre és a szeme, az inkább a vizes bázisút válassza. Az egyszer használatos kiszerelés feleslegessé teszi még a tartósítószerek használatát is – különösen a vizes bázisú sminklemosókban könnyen elszaporodhatnak a káros baktériumok –, így bátran használhatják a legérzékenyebbek is.







La-Roche Posay, Toleriane egyszer használatos ampullákba csomagolt szemfestéklemosó nagyon érzékeny bőrre, 3099 Ft









Balea, szemfestéklemosó nedves korongok (olajmentes), 699 Ft

 






 Nem biztos, hogy mindig ugyanazt jó használni


• Az életkorunk előrehaladtával változik a bőrünk szerkezete, a serdülőkori pattanásos-zsírostól az időskori vízhiányos, száraz állapotig.
• Figyeljünk a bőrünk aktuális igényére, mert egy-egy zsírdús étkezés, rosszul szellőzött helyiségben töltött hosszabb idő, erős verejtékezéssel járó feladat után a szokásostól eltérő tisztítást igényelhet, például a tej kihagyását és helyette inkább egy erősebb zselés lemosást.
• Télen szinte mindenkinek a bőre szárazabbá válik, míg nyáron frissítésre vágyunk a leginkább.






 Ha elutaztál, és otthon felejtetted a lemosódat:
• A csapvíz helyett használj szénsavmentes ásványvizet.
• Arckrémmel is leoldható a smink maradványa.
• Egy félbevágott almával vagy uborkával is áttörölheted az arcod, remekül helyettesíti a tonikot (ha van lehetőséged a reszelésre, akkor a keletkezett levet használd fel).



Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top