Szépüljünk

Középpontban a szemöldök

A sminkben hangsúlyos szerepet kap a szemöldök. Szerencse, hogy ez arcunknak az a része, amely a legkönnyebben változtatható, alakítható. Egészen kevés eszközzel nagyon látványos hatást érhetünk el!

Vissza-visszatérően módosul a divatos szemöldökív és -vastagság. Ebben a szezonban a szélesebb, borzasabb hatású lesz a divat. A színe pedig lehet sötétebb is a hajunknál. Ám nem árt odafigyelni, és személyiségünkhöz szelídíteni a divatot, mert a szemöldök legváltozatosabb formáival kifejezhetjük egyéniségünket, és még az életkorunkat is palástolhatjuk.
A legkülönbözőbb formákra alakíthatjuk. Lehet • nőiesen ívelt, • fiúsan borzas, • határozott csúcsú vagy • sarló formájú, de akár • teljesen ki is szedhetjük és tetszőleges formára rajzolhatjuk (na, ez most egyáltalán nem trendi).

Amerikában külön szemöldökszalonok működnek, ahol felkapott mesterek alakítják ki a leggondosabban a művüket. Ettől mi még messze vagyunk, de a profik itthon is régóta tudják, hogy folyamatos gondoskodást igényel az arcunknak ez a nagyon meghatározó pontja.

A hossz és a forma meghatározása

 

 

A szemöldökünknek az ideális hosszát a legkönnyebben egy ceruza segítségével határozhatjuk meg. A ceruzát először tartsuk függőlegesen az orrcimpánk széléhez igazítva, ahol találkozik a szemöldökvonallal, az lesz a kezdőpontja a szemöldökünknek. Ezek után a ceruza egyik végét változatlanul az orrcimpa mellett tartva mozgassuk addig, míg a vonala a szem külső sarkát érinti, ennek a vonalnak a meghosszabbítása jelöli a szemöldök ívének végét. A megfelelő ív kialakításánál tájékozódási pontnak használjuk, hogy az orrhoz legközelebb legyen a szemöldök íve a legalacsonyabban, az ív legmagasabb pontja általánosan a szivárványhártya külső széle fölött legyen (miközben egyenesen előre nézünk), innen kezdjen lefelé ívelni, és fokozatosan vékonyodjon.

A forma kialakítása

 

A nemkívánatos szőrszálakat leginkább csipesszel és gyantával szokták eltávolítani. Elsősorban Ázsiában elterjedt módszer a fonaltechnika, ennek során gyakorlott kezűek két fonal közé befogva a szálakat sodorva tépik ki. Választhatunk még lézeres módszert is, ezzel gyakorlatilag véglegesen elbúcsúzhatunk a szemöldök kiválasztott szálaitól. A megfelelő formát legtökéletesebben csipesz segítségével alakíthatjuk ki. A csipesz kiválasztásakor arra figyeljünk, hogy tökéletesen záródjon, így a legrövidebb szőrszálakat is könnyedén el lehet távolítani. Fontos az is, hogy ne legyen túl éles a vége, mert akkor ahelyett, hogy kihúzná, csak levágja a szálakat, és azok így gyorsabban nőnek vissza. Egyszerre mindig csak egy szálat tépjünk ki, a növekedés irányába. Kevésbé fáj a művelet, ha fürdés vagy tusolás után végezzük (a bőr felpuhul a meleg pára hatására), átmasszírozhatjuk jégkockával is a területet, illetve a profik módszerét is átvehetjük, akik egy vattapálcikával a gyermekfogzás fájdalmának csillapítására használt géllel kezelik a felületet. Ha feszesen tartjuk a bőrt, szintén csökkentjük a húzkodás okozta kellemetlen érzést.
Jó tudni, hogy a szőrszálak nem vastagodnak meg a tépkedéstől, de rendszeres eltávolítás után már ritkulni fog a sűrűségük.
A szemöldök belsejéből nem tanácsos szálakat kitépkedni, mert üres foltok maradhatnak a helyén, amit a későbbiekben nehéz lesz eltüntetnünk.

Sephora szemöldökcsipesz kislámpával egybeépítve a tökéletes megvilágítás érdekében

Ha nagyobb változásokat szeretnénk, akkor elő egy fehér szemceruzával! A tájékozódási pontokat (kezdet, maximális magasság, vég) ezzel jelöljük be, és ezeknek a segítségével bátran rajzoljuk fel a kívánt formát. A kialakítása után egyszerűen letörölhetjük a segédvonalakat.
A szemöldök színe

 

Általános szabály, hogy hajszínünk és a szemöldök színe csak egy-két árnyalattal térjen el egymástól, akkor nagyot nem tudunk hibázni. A sötét tónusok erőteljessé teszik, míg a világosabbak lágyítják az arcvonásokat.
A szemöldökceruzával (nem ugyanaz, mint a szemceruza, annál keményebb a hegye) saját színünket hangsúlyozhatjuk és sötétíthetjük is. Tudjuk korrigálni vele a szemöldök formáját, kitölthetjük vele a kisebb hézagokat is. Mindig kihegyezett ceruzát használjunk és rövid, szabálytalan hosszúságú vonalkákat húzzunk, mert így hat leginkább természetesnek. A világosításnál először színes szempillaspirál használatával leellenőrizhetjük, hogy milyen lesz az új külsőnk.
A festést érdemes szakemberre bízni, bár mi is vásárolhatunk fodrászkelléküzletekben speciális szemöldökfestéket. A festék felvitele után szinte percenként ellenőrizzük, hogy milyen a szín. Ha elértük a megfelelő árnyalatot, alaposan mossuk le a festéket szappannal és vízzel, utána érdemes egy kis hajkondicionálóval áttörölni a szőrszálakat, hogy sokáig maradjanak életerősek, ne vékonyodjanak el a szálak, és ne váljanak túl szárazzá, mert akkor töredezhetnek.

Chanel szemöldökceruza a végén speciális ecsettel

Max Factor szemöldökceruza a kupakján kis formázókefével

Az arcforma és a szemöldök
• Szögletes arc esetében az ív legmagasabb pontja a pupilla fölött legyen.
• Ovális arcformánál az ív emelkedjen kissé ferdén egészen a külső vonalig.
• A hosszúkás arc vonásait optikailag szélesíti a vízszintesre formált szemöldök.
• A kerek arcúak rövidebb formát alakítsanak ki, amely íveljen felfelé.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top