Szépüljünk

Nyári hajklinika

Most őszintén: ugyanannyit törődsz nyáron a hajad védelmével is, mint a bőröddel? A legtöbben mostohán bánunk vele, pedig a napsugárzás, a természetes és mesterséges vizek, a szél nem kímélik a tincseinket. Adunk néhány ötletet, hogyan védheted ki a hajadat ért támadásokat.

Első támadás: UV-sugárzás

Az összes közül talán ez a legagresszívebb nyári környezeti ártalom. A hajszálak egészét beborító vékony réteg (a kutikula) a bőrünkhöz hasonlóan rendkívül sérülékeny. Márpedig ha megsérül, akkor repedések vagy lyukak keletkeznek rajta, így a káros anyagok akadálytalanul tudnak behatolni a hajszálak belsejébe. Ha színezed vagy fested a hajadat, akkor még sérülékenyebbé válik, tehát fokozott óvatosságra van szükséged. Arról nem beszélve, hogy a festett tincsek színe is megváltozik az UV-sugarak hatására. Leginkább a vörös szín instabil, ez – még káros hatások nélkül is – a többi színnél hamarabb veszti el a ragyogását. És ez még nem minden! A fejbőröd is védelemre szorul, mert ha hiszed, ha nem, igen gyakran pont ezen a kényes – többnyire hófehér – területen alakulnak ki a napfény által generált kóros bőrelváltozások.

Kérastase Chroma Riche E-vitaminos, UV-szűrős hajfürdő, pakolás és lágyító esszencia a festett tincsekre
Kérastase Chroma Riche E-vitaminos, UV-szűrős hajfürdő,
pakolás és lágyító eszencia a festett tincsekre

 

Így védekezz:

  • A samponod és a balzsamod is tartalmazzon fényszűrőt, de ennél is fontosabb, hogy
  • használj fényszűrős hajpermetet. Időről időre ismételd meg a használatát, pont úgy, mint a naptejekét. Erre különösen akkor figyelj, ha a vízben leázott róluk az előző réteg.
  • Ha határozott választékot viselsz, akkor gondolj rá, hogy változtasd a helyét a fejbőröd érdekében. A legjobb, ha valamilyen fejfedőt is felveszel: ne csak kalapban gondolkodj, most abszolút trendi a vékony anyagból készült kendő is a hajadban.

Második támadás: természetes és mesterséges vizek

A tengervíz sótartalma azért káros, mert miközben párolog, rengeteg vizet von el a hajszáladtól, amely ettől erősen dehidratálttá válik. Az édesvizekben levő apró szennyeződések és a homok rátelepszik a hajszálak mellett a fejbőrödre is, kellemetlen viszketést okozva. Minden vizek közül a medencéé a legkárosabb, hiszen a fertőtlenítés miatt hozzáadagolt klór roncsolja az érzékeny kutikulát.

Shauma Intenzív  hajpermet nedves vagy száraz hajra makadámia olajjal
Schauma intenzív hajpermet nedves
vagy száraz hajra makadámiaolajjal

 

Így védekezz: Mindegy, hogy tengerben, édesvízben vagy medencében úszol, a legfontosabb, hogy rögtön utána alaposan öblítsd ki a hajadat és itasd le róla a vizet. Aztán már teheted is rá az óvó permetet.

Harmadik támadás: szél

Az erős légmozgás pont úgy kiszárítja a hajadat, mint a bőrödet. Ráadásul amikor a szél összeborzolja a hajadat, kisebb-nagyobb csomók alakulnak ki, és miközben megszabadulsz tőlük, bizony sérüléseket okozol a hajszálaidnak.

Elséve Color Vive Uv-szűrős színvédő és selymesítő szérum
Elséve Color Vive UV-szűrős színvédő
és selymesítő szérum

 

Így védekezz:

  • Fogd össze a hajadat, ha szeles az idő!
  • Használj szilikontartalmú hajápolókat, ezektől síkosabbá válnak a tincseid, így kevésbé gubancolódnak össze.
  • Mindig óvatosan fésülködj! Szánj rá elég időt, és a kefe helyett inkább széles hézagú fésűt használj erre a célra.

 

Utómunkálatok

A strandolást követően ne feledkezz el a regenerálásról. Kényeztesd a fürtjeidet pakolásokkal. Olyat válassz, ami gazdag ceramidokban és proteinekben, ezekre van szüksége a hajszálaknak a szerkezetük épségben tartása érdekében. A különböző növényi olajok (olíva, mandula, jojoba stb.) is jótékonyak, a legtöbbjük igen gazdag vitaminokban is. Az E-vitamin ilyenkor még fontosabb szerephez jut az antioxidáns hatása révén, mert segít az elszaporodott káros szabad gyökökkel felvenni a harcot. A hidratálásról se feledkezz meg, hiszen ettől új erőre kapnak a hajszálak.

Garnier Fructis Tartós szín azonnali regeneráló krémpakolás
Garnier Fructis – Tartós szín azonnali
regeneráló krémpakolás

 

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top