Szépüljünk

Foltos ügyeink

Nyáron gyakran fedezünk fel az arcbőrünkön kisebb-nagyobb pigmentfoltokat. Szeplő? Anyajegy? Valami más? Melyikre mi jellemző, és miért jelennek meg a bőrünkön?

Mi az a pigmentfolt?

A bőr barnulásáért felelős festéket, a melanint a bőr hámrétegében található sejtek, a melanociták termelik. Az UV-sugarak hatására aktivizálódnak, egyre több és több festéket termelnek, így alakul ki az egyre sötétedő bőrszín a napozás során. Azokon a területeken, ahol nincsenek melanociták, például az ajkunkon, ott soha nem barnul le a bőrünk. A festéktermelő sejtek hiánya az oka annak is, hogy a gyógyult műtéti hegek általában fehérek. Ha valamilyen oknál fogva egyes festéktermelő sejtek túlzottan aktívak, akkor alakulnak ki a kisebb-nagyobb pigmentfoltok.


Szeplő

  • Hogy néz ki? Kicsi, többnyire 5 milliméternél kisebb átmérőjű, éles határú pötty. Az arc mellett a karokon, a vállakon, a hát felső részén fordul elő.
  • Hogyan alakul ki? Kialakulásáért génjeink tehetők felelőssé, öröklött hajlam szabályozza a megjelenésüket, mégis sokszor csak a serdülőkor tájékán válnak láthatóvá.
  • Ártalmas? Teljesen ártalmatlan folt.
  • Milyen a viszonya a nappal? A napfény hatására a szeplők színe határozottan sötétebbé válik, illetve sokaknál csak a nyári hónapokban válnak észrevehetővé.
  • Mit tehetünk ellene, ha zavar a jelenléte? A legfontosabb, hogy gondoskodjunk a fényvédelemről, ezzel megelőzhetjük a szeplők sötétebbé válását és számuk gyarapodását. A meglévő szeplőinket alapozóval elfedhetjük – bár mostanában kifejezetten divatos a szeplős arc, és a könnyű alapozóknak nem is céljuk ezeket a foltokat eltakarni. Halványító tulajdonsággal rendelkező krémeket is használhatunk, amelyek leggyakrabban a C-vitamin és a növényi eredetű arbutin nevű hatóanyag révén biztosítanak egyenletesebb bőrszínt.

Anyajegy

  • Hogy néz ki? A mérete és a színe is nagyon változó. Az átmérője néhány milliméter és akár egy-másfél centiméter is lehet. A színe a középbarnától a feketéig széles skálán mozog. Bármelyik testrészünkön megjelenhet az életkorunktól függetlenül bármikor.
  • Hogyan alakul ki? Kialakulásának oka ismeretlen. Közülük sok az öröklött, némelyikük sokszor teljesen azonos helyen jelenik meg nálunk és valamelyik felmenőnknél, nyilván ez a magyarázata annak is, hogy anyajegyeknek nevezzük őket.
  • Ártalmas? Többnyire ártalmatlan bőrelváltozások, de sajnos – különösen a nagyobbak – átalakulhatnak rosszindulatúvá is. Célszerű évente átvizsgáltatni őket, de soron kívül forduljunk orvoshoz, ha bármelyik anyajegyünk széle cakkossá válik, a színe megváltozik, gyors növekedésnek indul, vagy fájdalmassá, esetleg nedvedzővé válik.
  • Milyen a viszonya a nappal? Az ártalmatlan anyajegyek rosszindulatú bőrelváltozássá történő átalakulásában bizonyítottan szerepet játszik a káros UV-sugárzás is.
  • Mit tehetünk ellene, ha zavar a jelenléte? Függetlenül attól, hogy zavaró-e a jelenléte, gondoskodjunk a fényvédelemről, ezzel csökkenthetjük az anyajegyek kóros elváltozásának valószínűségét. Használjunk UV-szűrővel gazdagított arckrémeket, illetve a majdnem teljes fényvédelmet (sajnos százszázalékos védelem nem létezik) biztosító, 50-es faktorú napvédő termékeket. A nagy és sötét anyajegyeket (nem csak az arcunkon) célszerű minden esetben ilyen nagyfokú védelmet biztosító krémmel védeni: egyesével, pontszerűen kenjük be őket. A zavaró anyajegyeket csak sebészeti úton lehet eltávolítani, keressünk fel egy bőrgyógyászati rendelőt, ha ilyen problémánk van.

Bőröregedéssel járó foltok

  • További cikkek a témában:
    Árulkodó anyajegyek »
    A veszélytelen barnulás titka »
    Készítsd fel bőröd a nyárra »

    Fórumajánló:
    Szolikencék és szeplős bőr »
    Vörös anyajegy »
    Anyajegyszűrés »

    Hogy néz ki? A kor előrehaladtával megjelenő halványbarna foltok. Fontos, hogy nem annyira a valódi éveink számától függ a megjelenésük, sokkal inkább a bőrünk relatív életkorától. Ha nem vigyáztunk rá eléggé, akkor a bőrszövetünk akár tíz évvel is korosabb lehet nálunk.

  • Hogyan alakul ki? Az idősödő bőrben a melanociták működése egyenetlenné válik, a különböző aktivitással termelt festékanyag okozza a foltok kialakulását, amelyek nemcsak az arcon, hanem testszerte megjelennek, kivált a kézfejen szembetűnő a jelenlétük.
  • Ártalmas? Ártalmatlan bőrelváltozás.
  • Milyen a viszonya a nappal? Ezek a foltok is érzékenyen reagálnak a napsugárzásra, hatására gyarapodhat a számuk, és a színük is sötétedik.
  • Mit tehetünk ellene, ha zavar a jelenléte? Amellett, hogy gondoskodunk a fényvédelemről, nem sokat tehetünk. Használhatunk halványítókrémeket, illetve a téli időszakban kozmetikus és bőrgyógyász segítségét kérhetjük, akik halványítókezeléseket végeznek. Ezek minden esetben drasztikus beavatkozások, mindenképpen alaposan tájékozódjunk az eljárás menetéről, a várható gyógyulási folyamatról és az esetleges mellékhatásokról.

Májfolt

  • Hogy néz ki? Általában az orcákon, a homlokon és a száj körül alakul ki a szimmetrikus, határozott szélű folt. A színe világosbarna.
  • Hogyan alakul ki? Kialakulásának oka nem minden esetben tisztázható, sokaknál a terhességgel járó hormonális változások hatására jelennek meg, de hormontartalmú gyógyszerek szedése mellett is kialakulhatnak.
  • Ártalmas? Ártalmatlan, bár esztétikailag igen zavaró elváltozás.
  • Milyen a viszonya a nappal? A napfény hatására sötétedik a színe.
  • Mit tehetünk ellene, ha zavar a jelenléte? A nagyobb pigmenthibákat speciális, erősen fedő korrektorral tehetjük láthatatlanná. A bőrszínünkkel teljesen megegyező színt sokszor csak több árnyalat kombinálásával lehet elérni, nincs mese, ki kell keverni a saját színünket.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top