Szépüljünk

A szépségünk nélkülözhetetlen kellékei

Használd ki, hogy dúskálhatsz a gyümölcsökben és a zöldségekben! A bennük rejlő vitaminok nélkül nem lehet ragyogó és friss a bőrünk, hiába várunk csodát. Egy bravúros smink sok mindenre képes, valóban fokozhatja egy női arc szépségét, ám ne feledjük, hogy az a szép, aki ébredéskor is az.

Az igazsághoz persze hozzátartozik, hogy nem minden vitamint találsz meg a zöldségesstandok portékáiban, némelyikhez csak akkor juthatsz hozzá, ha fehérjét is bőségesen fogyasztasz.

Alig száz éve, hogy az első vitaminokat felfedezték a tudósok, és ma sem állíthatjuk, hogy ismerjük valamennyit. Ráadásul némelyikről régóta vitatkoznak a szakemberek, hogy egyáltalán vitaminnak tekinthetők-e.

Hogy miért betűkkel különböztetjük meg a vitaminokat? Egyszerű a magyarázat. Kezdetben azt gondolták, hogy a vitaminnak csak két fajtája van, az A-vitamin, amely zsírban oldódik, és a B-vitamin, amely vízben. A későbbiekben az újabb és újabb vitaminokat mindig az ábécé következő betűjével jelölték. Ám amikor a tudósok ismeretei bővültek, kezdődtek a galibák. Kiderült, hogy a B-vitamin valójában vitaminok csoportját jelenti, ezért kapták a B1, B2 stb. jelöléseket, ráadásul az addig különállónak tekintett vitaminok is bekerültek ebbe a csoportba. Ezek után könnyű belátni, hogy manapság a tudósok miért szeretik jobban a vitaminok kémiai elnevezését használni a betűjelük helyett.

Bár az összes vitamin nélkülözhetetlen az élethez, csak egy részük esetében bizonyított, hogy bőrünk szépségéért is felelősek. Ezek az A-, a C-, az E- és jó pár B-vitamin, amelyek nem csupán belülről javítanak a bőrünk állapotán, hanem a kozmetikumokhoz adagolva is hatásos szépítőszerek.

 

 

A-vitamin (retinol)

  • Fontos szerepet játszik a sejtosztódásban, a mélyebben fekvő bőrrétegekben a kollagént arra serkenti, hogy még több új kötőszövetet termeljen.
  • A hiánya – hazánkban és a fejlett országokban csak egyes betegségeket kísérően fordul elő – esetén a bőr szárazzá válik, gyakran viszket, akár öregségi foltok is megjelenhetnek. Gyengül a haj, szemszárazság alakulhat ki.
  • Kizárólag orvosi utasításra szedjünk szájon át A-vitamint, hiszen zsírban oldódó vitamin révén túladagolásával súlyos problémákat idézhetünk elő. Természetesen a krémekben található A-vitamin nem jelent ilyen problémát, bátran használhatjuk ezeket a krémeket. Ráadásul nem is olyan régóta nyílik erre lehetőségünk, hiszen sokáig csak az elővitaminját lehetett kozmetikumokban megtalálni.

Ma már megoldható, hogy speciális laboratóriumi körülmények között – az egyébként fény és levegő hatására roppant gyorsan lebomló – valódi A-vitamin kerüljön a krémekbe.

 

B2-vitamin (riboflavin)

Az 1920-as, 30-as évek óta ismerjük, a sejtlégzésben és a fehérjeszintézisben is szerepet kap. Érdekes, hogy Magyarországon a lakosság egy része keveset fogyaszt ebből a vitaminból, pedig megtalálható többek között a tejben, a tejtermékekben, a májban, a húsokban, a zöldségekben, a teljes kiőrlésű magvakban. Hiányát kellemetlen és a szépségünket erősen megtépázó bőrgyulladás, szájzug-berepedezés, pattanások jelzik.

 

B3-vitamin (niacin)

Az emberi szervezet állítja elő, ehhez elegendő mennyiségű fehérjebevitelre van szükség (húsok, hüvelyesek, olajos magvak, gabonafélék). Szinte valamennyi enzim előállításához nélkülözhetetlen a szervezetben. Szerencse, hogy manapság szinte minden emberben megfelelő a mennyisége, ugyanis hiányában durva tapintatú, sötét bőrelváltozások alakulnak ki a napfénynek kitett bőrterületeken.

 

B5-vitamin (pantoténsav)

Fontos szerepe van a bőrvédelemben, ezért különösen nagy segítséget jelent az égések, felfekvések kezelésében. A legnagyobb mennyiségben a száraz hüvelyesekben, a belsőségekben, a tojásban, a gabonafélékben és a tejben található, de a szervezetünkben, a vékonybélben élő mikroorganizmusok is képesek előállítani. A hiánya soha nem jelentkezik önállóan, csak egyes betegségekhez társulva.

 

B6-vitamin (piridoxin)

Többek között a vörösvérsejtképzés elengedhetetlen kelléke. Főbb forrásai: máj és halak, gabonafélék, zöldségek, élesztő. Gyakran előfordul, hogy keveset fogyasztunk ebből a vitaminból, ilyenkor nyelv-, szájnyálkahártya-gyulladás, valamint a szem és az orr körüli fokozott faggyúmirigy-működés figyelhető meg.

 

B7-vitamin (biotin)

1936-ban sikerült először előállítani a B-vitaminok családjának ezt a bőr szempontjából nagyon fontos tagját. Ez az egyike a több névre is hallgató vitaminoknak, régebben H-vitaminnak nevezték. Többek között kiterjedt bőrgyulladás, bőrszárazság és hajhullás jelzi a hiányát. Mivel a máj mellett nagy mennyiségben tartalmaz biotint a tojássárgája és az élesztő is, érdemes beiktatnod időről időre egy jó kis arcpakolást ezekkel az összetevőkkel.

C-vitamin

A legerősebb antioxidánsok közé tartozik, segít a szervezetünknek abban, hogy az elszaporodott és káros szabad gyököket közömbösítse. Erre szükségünk is van, mert a szabad gyökök tönkreteszik a sejtekben található zsíranyagokat, a lipideket, így akár sejtpusztulást is előidézhetnek. Szerepet játszik a kollagéntermelésben is, így segíti a bőr ruganyosságának megtartását. Ennek és enyhe hámlasztó hatásának a következménye, hogy a C-vitamin-tartalmú bőrápoló készítmények használatával a bőrünk sokkal fiatalosabb külsőt ölthet. A nagyon száraz bőrűek csak óvatosan vessék be a magas C-vitamin-tartalmú krémeket!

 

E-vitamin (tokoferolok)

Ez a vitamin sem „könnyű eset”, valójában nyolc, hasonló hatású kémiai vegyület együttesét nevezzük így. A kozmetikai iparban nélkülözhetetlen: antioxidáns, őrzi a sejthártya épségét, fokozza a fényvédelmet. Az E-vitaminos készítményekkel növelhetjük a bőrünk nedvességtartalmát, lágyabbá és simábbá tehetjük.

 

Tünetek és az esetleges okok:

  • A szájsarok berepedése: B2-vitamin.
  • Fokozott faggyúmirigy-működés a szem és az orr körül: B6-vitamin.
  • Szürkés arcszín, petyhüdt bőr: C- és E-vitamin.
  • Száraz, viszkető bőr: A- és B7-vitamin.
  • Meggyengült haj: A-vitamin.
  • Hajhullás: B7-vitamin.
  • Pattanások: B2-vitamin.
  • Bőrgyulladás a száj és az orr körül: B2-vitamin.

 

Szépség.lap.hu »
Vitamin.lap.hu »
Gyümölcs.lap.hu »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top