Szépüljünk

Ezernyi oka van, hogy nincs normál bőröd

Ne aggódj! Az okokat megismerve rájössz, hogy szinte természetes, ha nincs normál bőrtípusod. De biztos, hogy olyan a bőrtípusod, amilyennek gondolod?

A tényeket fogadd el, ne a hangzatos szólamoknak higgy!

A bőrünk lehet szárazságra vagy zsírosodásra hajlamos, és bármelyik bőrtípus lehet vízhiányos és/vagy érzékeny. Olyan, hogy normál bőr, szinte nincs is, leginkább azt tekintjük normál bőrnek, amely nem túlzottan problémás, sem a szárazság, sem a zsírosodás nem jellemző rá. Bármilyen furcsa, most szinte divatos az érzékeny bőr. Az, hogy vannak problémák a bőrünkkel, nem jelenti automatikusan azt, hogy érzékeny a bőrtípusunk. Kétségtelen, hogy sokunknak nincs könnyen kezelhető bőre, de nem biztos, hogy ez egyforma mértékű érzékenységet takar. No meg attól, hogy érzékeny, még lehet zsíros, száraz vagy vegyes is a bőrtípusod, és akkor még a vízhiányról nem is beszéltünk.

Valójában már a születésünk előtt eldől, hogy hajlamosak leszünk-e a bőrszárazságra, és milyen korán vagy éppen későn jelennek majd meg a ráncaink. A bőrünk a szervezetünk egészéhez hasonlóan genetikai adottságokat hordoz, ami ellen nem sokat tehetünk.

Ezernyi oka van, hogy nincs normál bőröd

 

Szüleink már csecsemőkorunkban szembesülnek vele, hogy mennyire érzékenyen reagálunk a bőrünket érő hatásokra, és ekkor még rajtuk is múlik, hogy mivel kenegetnek bennünket, mivel fürdetnek. Gyermeki bőrünk törvényszerűen megváltozik a kamaszkor idején, és a nemi éréssel együtt a bőrünk szerkezete is változásokon megy keresztül. A külső hatások, a szokásaink a genetikai kódokkal együtt folyamatos változásban tartják a bőrszövetet a felnőttkorban. Nálunk, nőknél – mindannyiunknál eltérő mértékben – a hormonális változások a terhesség során, a szoptatás idején, a menstruáció elmaradásának időszakában a bőrön is nyomot hagynak. Természetes folyamat, hogy az idős bőr szárazzá és sérülékennyé válik.

Mindezek alapján természetes, ha 15 éves korodban a bőröd zsírossága, 65 évesen pedig a nagyfokú szárazsága okoz gondot, miközben a terhességed idején szinte semmivel nem tudod csillapítani az érzékenységét. De az is normális, ha télen inkább száraz, az átmeneti évszakokban a szokottnál érzékenyebb és vízhiányosabb, míg nyáron – különösen az úgynevezett T vonalban – zsírosabb a bőröd.

A bőrtípusod megállapításához a legjobb reggel, ébredés után szemrevételezni az arcodat. Ilyenkor kevésbé befolyásolnak a krémek, nincs rajta smink, és a napközben ért káros hatások után már volt ideje regenerálódni. Lehetőleg használj természetes fény mellett nagyítós tükröt.
Jól jöhet egy papírtörlő is, amelyet az arcodra simítasz. Ha zsíros foltot látsz rajta, akkor biztosan túlzott a bőröd faggyútermelése.
Csippentéssel a hidratáltságára következtethetsz: ha ruganyos, akkor elég vizet tartalmaz, ha petyhüdtnek érzed, akkor hidratálóra van szüksége.
A nagyítós tükör azért is jó, mert kíméletlenül feltárja a pórusokat, látod, ha kitágultak, és a mitesszerek is szembetűnőek.

Normál bőrtípus: Ruganyos, nem húzódik, nem feszül, nem fénylik. Nincsenek rajta tág pórusok, nem fakó.

Zsírosodásra hajlamos bőrtípus: Gyakran fénylik, sokszor érintésre is „síkos” néhány ponton az arcbőr. Könnyen alakulnak ki mitesszerek, és ezek nyomán pattanások is megjelenhetnek. A pórusok sokszor kitágulnak, különösen a kor előrehaladtával válnak láthatóvá.

Szárazságra hajlamos bőrtípus: A száraz bőr kicsit fakó, sokszor feszül és húzódik, ha megsimítjuk, akár érdesnek is érezhetjük a felszínét. Rendszeresen apró, hámló foltok jelennek meg rajta.

Kevert bőrtípus: A száraz és a zsíros bőr tüneteit is felfedezhetjük az arcon, ám jól elkülönítve. Míg az orca és a szem környéke száraz, addig a T vonal (homlok, orr, áll) zsírosodik. Tipp: ha másként nem boldogulsz, nyugodtan használd egyszerre ugyanannak a krémnek két változatát: a száraz bőrre valóval kend az orcádat, az arcod többi részén használd a zsíros bőrre valót.

Vízhiányos bőr: Bármelyik bőrtípus lehet dehidratált, a tünetek is hasonlóak, petyhüdtebb, fáradtnak tűnő bőr, feszülés, húzódás. A zsíros, vízhiányos bőrt a jellemzők alapján viszonylag könnyű felismerni, a száraz bőr esetében az arc rugalmasságának csökkenése jelezheti a fokozott vízhiányt. Tipp: ha bőröd szárazságra hajlamos, akkor mindig tartalmazzon a krémed hidratálót is.

Ezernyi oka van, hogy nincs normál bőröd

 

Érzékeny bőr: Bármelyik bőrtípusba tartozol, a bőröd lehet fokozottan érzékeny. Ezt leginkább a piros foltok gyakori megjelenése jelzi. Tipp: a bőrtípusodhoz passzoló krémed legyen mentes az illatanyagoktól és a tartósítószerektől, ám legyen gazdag bőrnyugtató anyagokban.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top