Szépüljünk

9 tipp, hogy tényleg egészségesen ragyogjon a bőröd – Győzd le a rá leselkedő ellenségeket!

Ne várd ölbe tett kézzel a csodát! Megmutatjuk, mire ügyelj, hogy sokáig megőrizd bőröd szépségét.

Szépen egyél!

Szerencsére friss paradicsomot és brokkolit szinte egész évben tudsz vásárolni, mindkettő igazi bőrerősítő bombaként működik. Arra ügyelj, hogy a paradicsomot nyersen fogyaszd, és a brokkolit se főzd túl, ha a szépítő erejükre van szükséged.

Nem a jólneveltségedre célzok, hanem arra, hogy az étkezéseddel nagyban befolyásolod a bőröd állapotát. Azt nyilván te is megfigyelted, hogy a zsíros és túlzottan fűszeres ételek fokozott faggyútermelést és nemritkán pattanásokat is okoznak. Persze akkor se csodálkozz, ha gyakran sok sajtot vacsorázol, és reggel nem éppen sima a bőröd! Ennek az az oka, hogy az igazán finom sajtok gyakran 40 százaléknál is több zsírt tartalmaznak, de ugyanez jellemzi a tejszínes ételeket is. Persze ez nem jelenti azt, hogy mellőznöd kell a tejtermékeket, hiszen sok bennük az egészséges, rugalmas bőrszövet felépítéséhez szükséges ásványi anyag és nyomelem. A szervezeted egészének, így a bőrödnek is sok vitaminra van szüksége, amelyet a krémek mellett leginkább a tudatos táplálkozással tudsz biztosítani a számára. A zöldségek és a gyümölcsök a vitaminok mellett antioxidánsokban is bővelkednek, ezek nélkül a bőröd kiszolgáltatottá válik az őt érő külső károsító hatásokkal szemben.

9 tipp, hogy tényleg egészségesen ragyogjon a bőröd - Győzd le a rá leselkedő ellenségeket!

 

Segíts a bőrödnek a megújulásban!

A bőrsejtjeid állandóan megújulnak, persze ahogy növekszik az éveid száma, annál lassabb az új sejtek felszínre jutása. Természetes módon az elhalt sejtek leperegnek, de rendszeres bőrradírozással segítheted ezt a folyamatot, hogy megszabadulj a matt „pikkelyektől”.

Tüntesd el a rárakódott szennyeződéseket!

Próbáld ki: ne sminkelj, és a nap végén töröld át lemosóval az arcodat! A vattán látott szennyeződés a levegőből került a bőrödre. Az apró szennyeződések eltömíthetik a pórusaidat, allergizálhatnak, gyulladásokat okozhatnak. Legyünk őszinték: a sminkelt bőr sem természetes, még akkor sem, ha bőrbarát anyagokból áll a festéked, ezért este a sminked maradványait is szennyeződésként kell eltüntetned.

Hagyj időt a bőrödnek a regenerálódásra!

Olvasd el korábbi cikkünket az éjszakai bőrápolásról:

♦ Az alvás csodát tesz »

Ha huzamosabb ideig nem alszod ki magad, akkor nincs az a csodakrém vagy smink, amely eltünteti a meggyötört vonásaidat. Az éjszakai regenerálódás létszükséglet a bőrödnek (is). Az alvás ideje alatt a bőröd saját megújuló rendszere, no meg a segítségére siető éjszakai krémek hatóanyagai gőzerővel dolgoznak. Ekkor orvosolják a bőrödet az előző nap során ért károsító hatásokat.

Biztosíts számára elegendő oxigént!  

A bőröd nem lélegzik, ez csak egy mondás, amelyet nem szó szerint kell értened. Éltető oxigénre természetesen szüksége van a bőrsejtjeidnek is, ám ez a vér útján jut el hozzá.

Ha fokozod a vérkeringést, akkor élettelibb lesz a bőröd, szinte kivirul. Mindezt a legkönnyebben mozgással éred el. Ha az időjárás megfelelő, és kedvező lehetőségeid vannak, akkor a friss levegőn sportolj, ám egy teremben végzett kiadós edzés éppúgy megteszi.

Ne csak a strandon törődj az UV-sugarakkal!
Ne gondold, hogy csak a napozáskor kell védeni az arcbőrödet a káros sugarak ellen! A barnaságért elsődlegesen felelős UVB-sugarak mellett a jóval alattomosabb UVA-sugarak állandóan, árnyékban, ablaküveg mögött is támadják a bőrödet. Lassan, de biztosan gyorsítják az öregedést, fokozzák a ráncosodásra való hajlamot.

Itasd rendszeresen és kitartóan!

A bőrödnek nem elég a hidratálókrém, a feszességéhez elengedhetetlen, hogy a szervezeted egésze hidratált legyen. A krémek abban segítenek, hogy egyrészt „bezárják” a bőrödbe a vizet, másrészt serkentik azoknak azoknak az anyagoknak a termelődését, amelyek képesek megkötni a nedvességet a bőrödben.

9 tipp, hogy tényleg egészségesen ragyogjon a bőröd - Győzd le a rá leselkedő ellenségeket!

 

Vértezd fel a külső hatások ellen! 

Egy jól megválasztott krém és az alapozód mintegy pajzsként képes védeni az arcbőrödet az időjárás viszontagságai és a légszennyezettség ellen. Szeles időben jól teszed, ha picit zsírosabb krémmel óvod az arcodat és az ajkadat az erős párolgás okozta kiszáradástól. Az UVA-sugarak elleni szűrők mellett az UV-sugarak elleni védelemre is fordíts gondot már tavasszal is, mert könnyen előfordul, hogy miközben még kabátra van szükséged, a nap sugarai már javában „tombolnak”.

Kényeztesd is néha a bőrödet!

A legjobb, ha legalább hetente, a radírozást követően felteszel egy pakolást. Aszerint válassz, hogy mire van leginkább szüksége a bőrödnek: hidratálásra, nyugtatásra vagy energetizálásra, esetleg feszesítésre. Nem kell feltétlenül kész pakolásokban gondolkodnod. Akár házilag is készítheted, de megfelelő lehet az is, ha a nappali vagy éjszakai krémedet a szokásosnál jóval vastagabban kened fel, és legalább 15 percig hagyod hatni, aztán letörlöd a felesleget.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top