Szépüljünk

7 tipp, hogy ne a zsírtól ragyogjon a bőröd

Attól, hogy zsírosodásra hajlamos a bőröd, még nem kell lemondanod a ragyogó arcról. Segítünk!

1. Ne edd magad pattanásosra!

Csak chipset csipegetsz és koktélt kortyolsz az esti buliban? Ne csodálkozz, ha másnap sokkal rosszabb állapotban lesz a bőröd! A fűszerekre és az alkoholra még a normál bőr is érzékenyen reagál, ám a zsíros bőr számára ezek valódi mérgek. Szorítsd magad esténként maximum egy italra (a pénztárcád is hálás lesz érte), és inkább zöldséget és gyümölcsöt falatozgass. Ezek közül egyesek a magas A-vitamin-tartalmuknak köszönhetően még javítják is a bőröd állapotát, többek között ilyen a spenót, a sárgadinnye és a sárgarépa.

2. Alapos tisztítás

Ha zsíros a bőröd, akkor neked találták ki a szalicilsavas – persze csak az enyhe, maximum 2 százalékos – lemosókat. Ha szükségét érzed, akkor reggel és este is „fürdesd meg” benne az arcodat. Alkoholt a bőröddel is csak mértékkel itass! Kétségtelen, hogy jólesik a hirtelen frissítő-mattító hatása, de hátulütője, hogy a túlzott szárítást a bőröd támadásnak éli meg, és még zsírosabb lesz hosszú távon.

7 tipp, hogy ne a zsírtól ragyogjon a bőröd

 

3. Alakítsd ki és tartsd be a bőrápolási rituáléd ritmusát!

A napi bőrtisztítás mellett hetente egyszer tüntesd el a fölösleges, már elhalt bőrsejteket. Mindegy, hogy picuri kefét használsz, vagy a klasszikus bőrradírok valamelyikét, esetleg spéci géppel „csiszolod” át a bőrödet, a lényeg, hogy felfrissüljön tőle a vérkeringésed, és kinyíljanak, kitisztuljanak a pórusok. Azért csak finoman! Nem kell átesned a ló túloldalára, mert az agresszióra a bőröd fokozott faggyútermeléssel válaszol, és pont ezt szeretnénk elkerülni. A felfrissült bőrödet kényeztesd tovább egy jól megválasztott maszkkal. Ez lehet az iszapos (a holt-tengeri maga a főnyeremény), melegítős, ásványokban gazdag maszkok bármelyike.

4. Ne takarékoskodj a napvédőkkel!

A zsírosodásra hajlamos bőrt is óvni kell a káros sugaraktól. Használj a te bőröd igényeit szem előtt tartó fényszűrős arckrémeket. Fontos, hogy meglegyen belőlük a megfelelő mennyiség, mert csak így képesek ellátni a feladatukat. Az arcodra legalább egy kiskanálnyira lesz szükséged. Jó szolgálatot tesznek azok a krémek, amelyek nagy mennyiségben tartalmaznak ásványi anyagokat, mert ezek természetes módon kedvező hatásúak a faggyúmirigyek működésére.

 

5. Éjszaka könnyedén

Nem, nem kell feltétlenül éjszakai krémet használnod a klasszikus értelemben. Lehet, hogy elegendő egy könnyű, tejesebb változat, sőt az is helyénvaló, ha néha csak szérumot használsz, igen, önmagában. És nem kell krém az orrodra. Meg az álladra sem mindig, ha úgy látod. Hidd el, hogy a krémezés szabályai nincsenek kőbe vésve.

6. Sminket csak mértékkel használj!

A krémesebb, zsíros sminktermékeket jobb, ha elfelejted a nyári időszakban. Ezt leginkább az alapozó esetében tartsd szem előtt. Mit szólnál helyette egy könnyű színezett hidratálóhoz, mondjuk, egy kis bőrbarátszilikon-tartalommal? (Garantált így a bőrsimító hatás is.) Persze remek választás – nem csak zsíros bőrre – az ásványi anyagokban bővelkedő poralapozó is.

7 tipp, hogy ne a zsírtól ragyogjon a bőröd


7. Itasd föl!

A legnagyobb igyekezeted ellenére mégis fényesen csillog a bőröd délután? Van ilyen. Kapd elő a teljesen finom, fehér, áttetsző púderedet, és simíts vele végig az arcodon. Hogy nincs nálad? Először is szigorított irgum-burgum, de tényleg, mert akinek zsíros a bőre, az szerintem ne járkáljon púder nélkül. Ha mégis megesett az eset, akkor elő a papír zsebkendővel, válassz le belőle egy hártyányi réteget, és ezt használd „itatósként”. Nem tökéletes, de megteszi ez is.

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top