Szépüljünk

Többé nem őszülünk?

Vegyes érzelmekkel fogadjuk a hírt, mely szerint hamarosan nem kell másfél havonta a fodrásznál ücsörögni, hogy a lenövésben lévő hajtöveinket újrakenegessék. Legfeljebb majd megyünk vágatni.

Többé nem őszülünk?A haj színtermelésének működésében kulcsfontosságú szerepet játszó anyagot, egy wnt nevű fehérjét azonosítottak amerikai tudósok egy kísérletsorozatban. A felfedezéssel lehetőség nyílhat egy olyan kezelés kifejlesztésére, amely kiváltaná az örökös hajfestéssel járó hercehurcát a nők számára. A kutatás során kiderült, hogy a wnt egy láncreakciót indít el a fejbőrben, amely a hajszínt termelő pigmentek előállítását végző anyasejtekhez vezet. A szakemberek szerint az idő múlásával ez a rendszer hibásodik meg, amelynek az őszülés lesz a következménye.

Eddig azt gondolták, hogy a hajtüszők már születés előtt kialakulnak és a kopaszságig fokozatosan elhalnak, vagyis a folyamat visszafordíthatatlan. Kutatások azonban igazolták, hogy a wnt fehérje az új hajtüszők termelésében is szerepet játszik, illetve a haj növekedésében is létfontosságú, ami arra enged következtetni, hogy a hajszínező kezelésnek egyben hajritkulást megállító hatása is lehet.

Nemcsak a wnt fehérje hiánya okolható azonban az őszülésért: a kutatók szerint a szőkítés sem tesz jót a hajnak. A rendszeres igénybevétel során veszélyesen magas szintet érhet el a hidrogén-peroxid a hajgyökerekben, amely a pigmentek termelését blokkolja. A kutatók szerint a fiataloknak nem kell aggódniuk a haj világosítására használt hidrogén-peroxid alapú festékek miatt, az idősebb nőknél a szőkítés viszont felgyorsíthatja az őszülés folyamatát.

Továbbra is úgy gondolják, hogy a genetika szabályozza, ki mikor és milyen gyorsan őszül, de a stressz, az alkohol, a dohányzás és az egészségtelen táplálkozás is hatással lehetnek a folyamatra. A tanulmány, amelyet a New York University’s Langone Medical Centre kutatói végeztek, a Cell című magazinban jelent meg.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top