Szépüljünk

Adj mattot a szádnak!

A vizes hatású és fényesen csillogó ajkak mellé idén becsatlakozik egy régi-új trend: a matt rúzsozás. Hogyan kell jól csinálni?

A matt rúzs először a 20. század elején, majd az ötvenes években volt divatban, idén pedig újra „köreinkben üdvözölhetjük”.  Használata némileg eltér a hagyományos, fényes rúzsokétól, ezért ha úgy döntesz, hogy adnál egy esélyt ennek a trendnek, mindenképp olvass tovább! Sminkes szakértőnk segítségével összefoglaljuk, mi mindenre figyelj…

Így használd!

Matt rúzst csak és kizárólag kifogástalan állapotban lévő ajkakra szabad felkenni – figyelmeztetett Pintér Bernadett, sminkes – a matt textúra ugyanis kiemeli a hibákat, így a kicserepesedést vagy épp a ráncokat, ezért abban az esetben, ha ilyen rúzst választasz, semmiképp sem bliccelheted el az ajkad megfelelő előkészítését. 

Adj mattot a szádnak!
Adj mattot a szádnak!

 

Adj mattot a szádnak!

 

Első lépésben használj ajakradírt! Ezt a kencét készen is beszerezheted a drogériákban, de ha nem szeretnél erre költeni, akár otthon is elkészítheted kristálycukor és olívaolaj 2/1 arányú keverékéből. A radírozást határozott mozdulatokkal végezd, de vigyázz arra, hogy ne sértsd fel vele az ajkad érzékeny bőrét! Radírozás után néhány percig pihentesd az ajkadat, majd következhet az ajakbalzsam. A szakember szerint a célra legmegfelelőbbek a növényi olajokat és méhviaszt tartalmazó, puhító-hidratáló ajakbalzsamok.

Ha az ajkad formája tökéletes, és más esetben nem kell kontúrceruzával korrigálnod, a matt rúzsozáshoz akkor is szükséged lesz szájkontúrra. A ceruza legyen a rúzs színével megegyező, vagy annál egy-két árnyalattal világosabb, de semmi esetre sem sötétebb! Rajzold meg a szád vonalait: célszerű az alsó ajakkal kezdened, a sarkaktól befelé, szakaszosan haladva, majd felül hasonlóképpen.

Adj mattot a szádnak!

 

Adj mattot a szádnak!

 

Adj mattot a szádnak!

 

Mivel nagyon pontosan kell dolgoznod, ezért a matt rúzst lehetőleg ne közvetlenül a tubusból kend fel, hanem használj a művelethez szájecsetet! Apró mozdulatokkal, belülről kifelé haladva vidd fel az első réteg festéket! Ha ezzel megvagy, nyomj az ajkadra egy papír zsebkendőt! Ezt követően púderezd át az ajkadat könnyű, áttetsző (transparent) púderrel, ez ugyanis még tartósabbá teszi majd a rúzsozást. Ezután jöhet a második réteg rúzs, melyet az elsőhöz hasonlóan, ecset segítségével kenj fel! Ha valahol kimentél a vonalból, sminklemosó folyadékba mártott fültisztító pálcikával korrigálj! A száraz fültisztító vagy a papír zsebkendő csücske nem jó, azzal ugyanis csak még inkább elkened a festéket.

Sötét vagy világos? 

A matt rúzsozásról általában a vörös vagy annál sötétebb árnyalatokra asszociálunk, pedig világos pasztellszínekben is mutatós lehet. A sötétebb árnyalatú verziók egyértelműen szájhangsúlyos sminkek készítésére valók, ezeket legfeljebb egy egészen vékony tusvonallal vagy diszkrét, natúr színű szemhéjpúderrel készült szemsminkkel kombináljuk, a világos változatok viszont – a szájfényekhez és a világos színű rúzsokhoz hasonlóan – jól passzolnak az erősen hangsúlyozott szemekhez. Amire viszont mindenképp figyelj: ha a rúzsod matt, a szemhéjpúdered és a pirosítód is legyen az! 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top