Szépüljünk

Befellegzett az ikonikus parfümnek?

Az Európai Unió betiltaná a Chanel No. 5 egyik fontos összetevőjét, egy aromás mohafélét.

Minden idők egyik legnépszerűbb illata a Chanel No. 5, amiben a fás illatért egy mohaféle felel. Az 1921-ben bemutatott illatot az idők során Marilyn Monroe, Catherine Deneuve, Nicole Kidman és Audrey Tatou reklámozta, de 2012-ben egy férfi, Brad Pitt is bekerült a csapatba. A parfüm egyik fontos összetevőjét viszont tiltólistára tenné az Európai Bizottság fogyasztói biztonságért felelős hivatala, mert szerintük allergiás reakciókat okozhat. 

Marilyn Monroe a Chanel No. 5 reklámjában
Marilyn Monroe a Chanel No. 5 reklámjában

A parfüm halála?

„Ez a parfüm soha senkinek nem okozott kárt – nyilatkozta a Daily Telegraphnak a francia parfümgyártók szövetségének tiszteletbeli elnöke. – Ha ezt bevezetik, az a parfüm halálát jelentheti. Minél több természetes anyagot használunk, annál nagyobb az allergiás reakciók kockázata, de ennyi erővel a citromot, a jázmint, vagy a bergamottot is betilthatnák.”

A tiltás persze nem csak a Chanelt érintené, a moszatot több parfümben használják, például a Miss Diorban vagy a Thierry Mugler Angelben. Emellett az eddigi 26 helyett most 100 allergén anyagot szedtek össze, amit fel kell tüntetni a parfümök csomagolásán. Ha az unió elszánja magát, akkor 2014-ben lép életbe a tiltás, így az elszánt rajongóknak legalább marad rá idejük, hogy bespájzoljanak.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top