Szépüljünk

Hajlakkokat teszteltünk, változatos eredménnyel

Már az is kérdés lehet, hogy egyáltalán lakkal, zselével vagy habbal fixáljuk a hajunkat, de ha legalább ebben sikerült határozni, akkor sem vagyunk rögtön sokkal okosabbak. Egy átlagos drogériában nagyjából tízféle terméknél kezdődik a kínálat, a döntésben pedig sok szempont vezethet. Mi ezúttal a hajlakkok közül próbáltunk választani.

Már illatban is nagy a különbség

Egy fixáló terméknél az egyik nagy erőpróba éppen az, hogy mennyire tartós. Ezt tesztelés során persze inkább mesterségesen tudjuk kipróbálni, de így is tanulságos eredmények születtek. Fogtuk magunkat, feltekertük, és megtűztük a hajunkat, egy-egy tincset pedig más-más hajlakkal fújtunk be. Figyeltünk persze arra is, hogy azonos távolságból és azonos ideig fújjunk, máskülönben elég igazságtalan lett volna eredményt hirdetni.

A tesztnek ebben a szakaszában viszont még nem tudtuk, milyen tartós lesz a végeredmény, egyelőre annál a nem elhanyagolható szempontnál tudtunk egy kicsit elidőzni, hogy mégis milyen a lakkok szaga. Dicséretes, hogy a legtöbbnek eléggé jó illata van. Ezt jó tudni, mert nyilván senki nem szeretne kellemetlen szagú hajat, arra pedig mindannyian jól emlékszünk még, hogy milyen fejfájdítóan büdös tudott lenni még néhány éve egyik-másik lakk. Most belehúztak a gyártók, és úgy tűnik, hogy odafigyelnek erre a kérdésre. A Taft egy dezodor illatára emlékeztet, a Pantene ProV kifejezetten finom, simán elfogadnánk parfüm változatban is, a Nivea pedig a szokásos, tipikusan kellemes illatot hozta, ami már-már védjegyévé vált. A Syoss és Wellaflex viszont alulmaradt a többihez képest, mert nem kellemetlen ugyan a szaguk, de az a fajta hajlakkillat, amit szívesebben elkerülnénk.

Volt, ami hullámos lett, volt, ami egyenes

20 percet adtunk arra, hogy a lakkok megszáradjanak a hajunkon, az idő letelte után pedig óvatosan leengedtük a befújt tincseket. Már itt is viszonylag nagy különbségeket tapasztaltunk. A Velmetina és a Garnier közepesen, a Taft és a Fructis kicsit gyengébben tartották meg a feltekert tincseket, állapítottuk meg, miután kivettük a fejünkön lévő hullámcsatokat. Ezeknél is megmaradt viszont az elvárt hullám, szemmel jól láthatóan. Az All about shine szinte egyáltalán nem tartotta meg a kívánt hullámokat, szinte azonnal kirúgta magát a tincs, amit befújtunk vele. A Syoss-szal és a Niveával befújt tincs szépen tartotta magát, A Wellaflex viszont majdnem egyenes hajat produkált hullámosság helyett.

Megnéztük, mit okoz némi hajrázás és szél

Mivel a tartósság is fontos szempont, ezért némi fejrázásnak és ventilátornak tettük ki a hajunkat, egyúttal egyébkén magunkat is, mert megállapítottuk, hogy a gimnazista pogózás ennyi idősen már nemcsak nevetséges látvány, de viszonylag fárasztó is. Mindenesetre meg is mutatkozott a hatás a hullámokon, mert jól láthatóan megadta magát némelyik tincs. Holott éppen az lenne a cél, hogy akár egész napon át bírja a gyűrődést a frizuránk. A Pantene ProV nem viselte túl jól az 5 perces hajrázást, vesztett a tincs a hullámosságából, a Nivea meglepően szépen megmaradt, a Wellaflex és az All about shine viszont teljesen egyenesre váltott, semmilyen látható nyoma nem maradt annak, hogy egyáltalán befújtuk vele az érintett tincseket.

A végeredmény

– A Fructis és a Taft elsőre nem tűnt nyerőnek, mert amikor leengedtük a tincseket, csak közepesen maradtak hullámosak. Tartósságban viszont jól szerepeltek, mert még némi hajkefés bolygatást is eltűrtek, megmaradtak hullámosnak a tincsek.

– Közepesen bírta a megpróbáltatásokat a Velmetina és a Garnier, nem váltak teljesen egyenessé a tincsek, de látványosan hullámosak sem maradtak.

– A Syoss és a Nivea ventilátor és fejrázás ellenére is jól szerepelt, nem maradt ugyan látványosan göndör a hajunk, de legalább látni lehetett, hogy ezek a tincsek kilógnak a sorból.

– Nagy csalódást okozott viszont a Wellaflex és az All about shine: a velük kezelt tincsek egyenesek lettek.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top