Szépüljünk

Krémmánia: a legjobb tartós hajfestékek

Mindenki utálja a szépségbakikat. Pláne azt, ha a hajával történik valami. Az maga a K-A-T-A-SZ-T-R-Ó-F-A. Festésnél pedig könnyű hibázni.

Biztosan te is százszor hallottad már, hogy az otthoni hajfestés nem biztonságos. Meg hogy jaj annak, aki ilyenre adja a fejét: a tartós otthoni festékek erősebbek és kíméletlenebbek, mint a szalonban kapható társaik. Az igazság sajnos az, hogy akár fodrásszal csináltatod, akár te magad végzed, a festés nem tesz jót a hajnak.

Az viszont akár jó hírként is felfogható, hogy manapság már nincs sok különbség a szalonokban és a drogériákban kapható, minőségi hajfestékek között, legalábbis ami az összetételt és a működési módot illeti – hívja fel a figyelmet Paula Begoun amerikai szépségszakértő. Mi több, sok szalonban forgalmazott márka dobozos festékeket is piacra dobott. Hogy mégis miért szebb a végeredmény, ha a professzionális hajfestést választjuk? A válasz egyszerű: mert nem tudjuk, milyen festéket válasszunk, és nem ismerjük a hajfestés csínját-bínját.

Hogy működnek a tartós hajfestékek?

A tartós hajfestékek lényege az, hogy megváltoztatják a haj eredeti szerkezetét. Apró molekulák formájában először behatolnak a szálak mélyébe, ahol egyrészt kifehérítik a természetes színt, és a helyére a saját színkódjukat teszik, másrészt akkorára “dagadnak”, hogy utána már nem távolíthatók el a hajszálakból (csak nagyon kíméletlen módon).

Mitől károsak?

A legnagyobb veszélyt az jelenti, hogy a hajfestékekben lévő speciális kemikáliák irritációt, szélsőséges esetben allergiás reakciót válthatnak ki, és visszavonhatatlanul megváltoztatják a hajszerkezetet.
A legtöbb hajfesték az ammónia, a peroxid, a szulfát, a rezorcinol, a parabének és a PPD (vagyis paraphenylenediamine, P-phenylenediamine) vagy PTD (paratoluenediamine) miatt roncsol különösen. Érdemes arra törekedni, hogy olyan festéket válassz, ami a fenti kemikáliák közül minél kevesebbet tartalmaz. Bár a L’Oréal 2010-ben hirdetett ammóniaellenes INOA-forradalma óta már mindenhol kapni ammóniamentes festéket, illúzióid ne legyenek: ha tartós színt szeretnél, kell valami, az ammóniához hasonló hatású, magas pH-n működő vegyület. Az összes káros anyagot nem tudod elkerülni.

Mire figyelj, ha magadnak fested a hajad?

Először is, készülj fel rendesen a hajfestésre. Hajfestés előtt 2-3 héttel kezdj el hetente proteines és hidratáló kondicionálókat, valamint természetes olajakat (például kókuszolajat) használni. Mindig végezz érzékenységi tesztet is, de ezt elég 2 nappal a hajfestés előtt. Ha korábban is festetted, és ismét az egész hajhosszt befestenéd, 1-2 nappal előtte dobj össze egy tisztító pakolást: egy teáskanál szódabikarbónát keverj el egy evőkanál korpásodás elleni samponnal. Hagyd a nedves hajadon 10 percig, majd öblítsd le! Közvetlenül a procedúra előtt pedig ne kövesd el a legnagyobb amatőrbakit: ne mosd meg a hajad! A felületén képződő olajos réteg ugyanis természetes módon védi a szálakat a roncsolódástól.

Fontos az is, hogy neked megfelelő formulát válassz! Ha például érzékeny bőrű vagy, leginkább a mousse- és habfestékek fognak bejönni, ezek nem csöpögnek, és nem folynak az arcodra. Ni’Kita Wilson vegyész-kozmetológus szerint a göndör és vastagszálú haj pedig nagyobb szerencsével festhető, ha gél vagy a folyékony állagú terméket használsz. Ne sumákolj, és ne saccold a hatóidőt: mindig tartsd be a csomagoláson olvasható utasításokat, ha tehát valamit 20 percig kell a hajadon hagyni, abból ne legyen 40 perc akkor se, ha közben a kedvenc sorozatod megy a tévében.

Ha pedig megvolt a hajfestés, a legfontosabb, hogy vigyázz a színére. Ez persze nem azt jelenti, hogy dőlj be a “színvédő” termékek reklámfogásainak. Nincs olyan különleges összetevő, ami a színt valóban konzerválná. A hajszínedet leginkább a víz, az UV-sugarak és a magas hőmérséklet (például hajszárító és -vasaló) roncsolják – írja Paula Begoun. Moss ritkábban hajat, használj száraz samponokat, és gondoskodj SPF-védelemről.

Mit válassz otthonra a fodrászkellékesből?

Megnézem
Összes kép (1)

Mit válassz otthonra a drogériából?

Megnézem
Összes kép (1)

Ajánlott kiegészítő termékek a festett haj ápolására

Megnézem
Összes kép (1)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top