Szépüljünk

Festeni tilos, levágatni kötelező? – tények és tévhitek a kismamák hajáról

A várandósság alatt megváltozik hajunk minősége és szerkezete. A legtöbb esetben szebb lesz, mint valaha. De mi a helyzet szülés után? És milyen frizurát érdemes választanunk a pocakos és kisbabás időszakra?

Úgy ahogy az első terhességemnél, most a másodiknál is azt tapasztaltam, hogy mind tapintásra finomabb, mind pedig kinézetre sokkal ragyogóbb lett a hajam, mint korábban volt. Mondhatni szerencsés helyzetben vagyok, de általánosságban véve jellemző ez a legtöbb kismamára. Öröm ez, hiszen a vékony szálú hajból is szinte gombnyomásra dús hajkorona lesz. De, hogy mi ennek az oka?

“A szervezetünkben felszaporodott női nemi hormonok váltják ki, és ezek következtében változik meg a haj minősége. Az ösztrogén és progeszteron serkentik a sejtosztódást a hajgyökereknél , így sokkal több lesz a hajunk” – mondja Dr. Hatvani Zsófia bőrgyógyász . Mivel köztudott, hogy aztán nem sokkal szülés és szoptatás után ez a változás egy picit átfordul kellemetlenebb irányba, hajunk zsírosabbá válhat, és megindulhat a hajhullás, ezért fontos odafigyelni az ápolására. Kicsit ilyenkor azt érezhetjük: amit a terhesség alatt kölcsönkapunk, szép hajat, azt szülés után elveszítjük, de azért ez korántsem igaz. A félsz persze bennem is ott motoszkál, hogy majd a szoptatással járó hajhullás némi gondot fog okozni , de azt hiszem, okosabb dolog meghallgatni egy szakértő tippjeit, és megfogadni azt, mint azzal takarózni már előre, hogy “úgyis otthon a négy fal között leszek a babával, összekötve hordom majd”, vagy “jön a tél, a fejembe húzok egy sapkát”. Azt gondolom, ebben az időszakban sem érdemes elhanyagolni frizuránkat!

Hajápolás szülés előtt és után

Szabó Beáta hairstylist azt tanácsolja, törekedjünk arra, hogy kismamaként is ápoljuk a hajunkat, még ha úgy gondoljuk, hogy most nem ez a legfontosabb teendőnk, mégis szánjunk rá néhány percet. “Szülés után, szoptatáskor nagyon sok nő nem figyel oda a tápanyag- és vitaminveszteségre, ami okozhatja a hajhullást, ezért mindenképpen javasolt, hogy a szép haj érdekében pótoljuk azt. Nagy gonddal szedjünk továbbra is terhesvitamint. Ha valaki azt tapasztalja, hogy már várandósan is inkább gyengül a haj minősége, még időben figyeljünk erre és megelőzésképpen használjunk hajhullás elleni sampont. A szülést követően, ha gyorsabb regenerálódást szeretnénk elérni, akkor alkalmazzunk hajerősítő kúrákat, ezek általában bedörzsölős hajszeszek formájában kaphatóak.”

Festeni tilos, levágatni kötelező? - tények és tévhitek a kismamák hajáról

Hajfestés pocakosan?!

Hajfestéssel kapcsolatban eléggé megoszlanak a vélemények, hogy szabad-e terhesen hajat festetni? Dr. Hatvani Zsófia bőrgyógyász mondja: “Ha mindenképpen szeretnénk hajunkat a kismamaként is festetni, legyünk azért óvatosak. A hajas fejbőrön keresztül a festékből felszívódó és keringésbe, vagyis akár a magzatba jutni képes vegyi anyagok mennyisége csekély, de azért jobb az elővigyázatosság. Ammóniamentes hajfestéket vagy alternatív módszereket alkalmazzunk. Jó választás lehet a természetes alapanyagú hajfesték, viszont itt sem elhanyagolható az allergiapróba. Lényeges, hogy bármilyen megoldás mellett is döntünk, ne érje a hajtöveket a festék, és ne kerüljön közvetlen kontaktusba a fejbőrrel. Fontos, hogy jól szellőző helyiségben történjen a szépítkezés, a kismama minél kevesebb vegyszert lélegezzen be.”

Szabó Beáta fodrász, ezekben a hónapokban a melírozást preferálja. “Mivel ez az eljárás nem érinti a fejbőrt, érdemes csak melíroztatni vagy ammóniamentes színezővel befestetni. A hajápolás fontos része, ha a kismama festett hajú, továbbra is figyeljen a színvédésre, ezt színvédő sampon és balzsam rendszeres használatával megteheti. Ha hajlamosabb ilyenkor a zsírosodásra, akkor egy tápláló balzsamra célszerű cserélni a hajpakolást. Nem elhanyagolható szempont, hogy ilyenkor a balzsamot sem szabad közvetlenül a fejbőrre tenni, minden esetben a hajvégekre kenjük fel.”

Új frizura?

Sok kismama dönt szülés után a frizuraváltáson, de nem célszerű csak azért meggondolatlanul megszabadulni gyönyörű hosszú hajtincseinktől és fiúsra vágatni, mert úgy gondoljuk, az frissíti a hajat, és kényszert érzünk arra, hogy azonnal változtassunk. Ezt később meg is bánhatjuk. Maradjunk csinosak egy nőies, trendi frizurával ezekben a hónapokban is.

“Mielőtt levágatnánk hajunkat a babavárás után, gondoljunk arra, hogy ez most éppen nem feltétlenül praktikus, mert egy rövid hajat is rendszeresen karban kell tartani, ugyanis hamar lenövi a formát. A legkedveltebb fazonok ilyenkor a félhosszú formák, és a most divatos úgynevezett longbobok. Ezeket könnyebb szárítani, és hullámosan is jól néznek ki, vagy akár egy fonattal is könnyedén feldobhatjuk! Kényelem szempontból jól jöhet ilyenkor egy laza hullámos fazon is, így ha éppen még megfésülködni sincs időnk, akkor se fogunk rosszul festeni. A hullámos haj előnye még, hogy kevesebbet kell a hajunkat vasalni, így pihentetni tudjuk, ami most pont jól jöhet. Abban az esetben, ha nem szeretnénk korábbi fazonunkon változtatni, alkalomadtán az egészségügyi vágásról akkor se feledkezzünk meg!” – tanácsolja Bea. 

Pocakos hajkoronák

Nézd meg, hogy  a sztárok milyen frizurát viseltek kismamként! Vállald te is gyönyörű hajad, bontsd ki, és élvezd a terhesség mellékhatását, a természetes szépségét! 

Megnézem
Összes kép (1)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top