Szépüljünk

Ezért éghetsz le 15 perc alatt a napon

Rekordmértékűen alacsony ózontartalmat mértek csütörtök délelőtt az Országos Meteorológiai Szolgálat budapesti főobszervatóriumában.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat közlése szerint a július 21-én érvényes átlagnál 12 százalékkal kisebb ózontartalom-értékeket mértek hazánk felett tegnap, ami abnormálisan alacsonynak számít.

“A most tapasztalt kiugró ózonhiány oka egyelőre nem ismert pontosan, de az tény, hogy a jelenleg hazánk fölött nagyobb magasságokban tapasztalható áramlási viszonyok hozzájárulhatnak az extrémen alacsony ózontartalom kialakulásához. Nyugat felől olyan áramlás érkezik hazánk fölé, amely a mediterrán vidékekről származik, és a mediterrán vidékeken alacsonyabb az ózontartalom” – vélik a szakemberek.

A rendkívül alacsony ózonértékek miatt az UV sugárzás extrém magas, 8,5 értékű is lehet, így a legérzékenyebb bőrűek 15 perc alatt is leéghetnek a napon a déli órákban.

(OMSZ)

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top