Szépüljünk

Ezért nem jó, ha túl sokat zuhanyzol

Nem kell megijedni, ha kimaradt a reggeli zuhany – lehet, hogy még jót is tettél magadnak.

Sokan olyan mániákusan tisztálkodnak, hogy este és reggel is zuhanyoznak, pedig állítólag még a napi egy is több, mint amennyire szükségünk van. Egy utahi egyetem kutatása szerint ugyanis a túl gyakori zuhanyzás nem tesz jót az emberi test mikrobiomjának, azaz annak a speciális ökológiai rendszernek, ami a bennünk, rajtunk, velünk élő mikrobák összességét jelenti. Ezek elengedhetetlenek szervezetünk egészségének megőrzéséhez – ha sérül, immunrendszerünkkel problémák lehetnek, de emésztési rendszerünkkel, sőt még szívünkkel kapcsolatos panaszok is felmerülhetnek.

Ezért nem jó, ha túl sokat zuhanyzol 

A kutatásban olyan dél-amerikai nomád falu lakóit is megvizsgálták, akik sokkal kevesebbet zuhanyoznak, mint a nyugati ember, és megállapították, hogy az ő testükön sokkal gazdagabb a mikrobioma – ráadásul még antibiotikum-rezisztens baktériumra is bukkantak, pedig a falu lakói soha életükben nem találkoztak antibiotikummal.

Szóval ha kimaradt a zuhanyzás, ne bánkódjunk – a bőrünk simán hálás lesz érte!

 

Independent

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top