Szépüljünk

Amit sosem tudtál a muskátliról – mire jó ez kedves kis virág?

Nagymamáink kedvenc balkonnövényéről sokan nem tudják, hogy a szépségiparban is előszeretettel használják. A rózsamuskátliból, latin nevén Pelargonium graveolens-ből előállított illóolajat önmagában is érdemes házi patikánk számára beszerezni, de számos kozmetikumban és parfümben is találkozhatunk vele.

Egy kis növénytan

A muskátli a gólyaorrfélék családjába tartozó növény, latin nevén Pelargonium, amely több mint 250 fajjal rendelkezik. A muskátlik nemzetsége mellett még ugyanide tartoznak a gerániumok, vagyis a gólyaorr virágok, amelyekből szintén több fajtát is felhasználnak a szépségiparban. A muskátli, melynek néhány faja mára meghódította az osztrák és magyar virágos ládák zömét, eredetileg Dél-Afrikában honos növény, nálunk egyébként a Pelargonium zonale faj a legelterjedtebb. Pont ezt azonban nem használják kozmetikai célokra, a rózsamuskátli pedig szigorúan véve nem is muskátli, a gólyaorrokhoz tartozik, rendszertanilag amolyan unokatesói a muskátliknak. Ha eddig ezt másként tudtad, mentségedre szolgáljon, hogy megkülönböztetésük viszonylag új keletű, a muskátlit és a gólyaorrt régen egy nemzetségbe sorolták.

Amit sosem tudtál a muskátliról – mire jó ez kedves kis virág?

Megosztott hatalom

Nem csak a rózsamuskátli különböző alfajai azok, amelyből értékes összetevőket nyernek ki a szépülni vágyók számára. A foltos gólyaorrból (Geranium Maculatum), a nehézszagú gólyaorrból (Geranium Robertianum), vagy a szibériai gólyaorrból (Geranium Sibiricum) nyert kivonatokat, olajokat is előszeretettel használják fel.

A rózsamuskátlit legnagyobb mennyiségben Egyiptomban, Kínában és Madagaszkáron termesztik a szépségipar számára, ez utóbbi sziget növényei pedig különösen becses kincsnek számítanak. A madagaszkári Bourbon gerániumból kinyert esszenciális olaj a legértékesebb mind közül, a parfümkészítésben például hosszan tartó, rózsával keveredő gyümölcsös-mentás illata miatt szeretik.

Amit sosem tudtál a muskátliról – mire jó ez kedves kis virág?

“Egy muszlim legenda szerint a rózsamuskátli teremtése ahhoz az alkalomhoz köthető, amikor Mohamed próféta az ingét egy mályvacserje ágára akasztotta, hogy megszáradjon, miután megfürdött egy folyóban. A cserje nagy megtiszteltetésnek vette tettét és örömében egy illatos levelű, csodás virággá alakult át, a rózsamuskátlivá.

Felhasználása

A rózsamuskátliból kinyert olajat az arcápolásban faggyútermelést szabályzó képességéért kedvelik, a pattanásos bőrre kidolgozott krémek, kenőcsök alkotóelemei között gyakran megtalálhatjuk. A geránium olaj ezen kívül élénkíti a vérkeringést, erősíti a bőrt, ezért különféle testápolók, arcmaszkok de akár ajakbalzsamok készítéséhez is felhasználják. Mindezeken felül még gombaölő, antibakteriális hatással is rendelkezik, valamint kisebb vágások sérülések esetén vérzéscsillapító, sebgyógyító képességét és kamatoztathatjuk.

A parfümiparban évszázadok óta az egyik legalapvetőbb összetevője a kölniknek és parfümöknek. Mivel a rózsáéhoz nagyon hasonló az illata, gyakran használják a rózsás illatkompozíciók illatjegyeként, ugyanis előállítása kedvezőbb áron megoldható, mint a rózsa esetén.

A növény leveléből kinyert olaj illata nagymértékben függ attól, hol termesztik. A parfümgyártás szempontjából a legjelentősebbek a már említett Bourbon mellett az algériai, marokkói és francia olajak. Abszolút geránium néven egy másik, desztillációval kinyert parfüm összetevő is használatos, amelyet a növény föld feletti részeiből állítanak elő. Ennek olívás-zöldes színe, gyógynövényes illata van, amelybe kevés édeskés, mentás-rózsás illat is keveredik.

Amit sosem tudtál a muskátliról – mire jó ez kedves kis virág?

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top