Szépüljünk

Top5 természetes összetevő a kozmetikumokban

Utánanéztünk, melyek azok a leggyakrabban előforduló növényi alkotóelemek, amelyekkel a különböző piperecikkekben találkozhatunk.

A felméréshez a Krémmánia segítségét kértük, adatbázisukban ugyanis több mint 77 000 kozmetikum található, így jó eséllyel szerepel benne minden elképzelhető kencefice, amelyet mi, magyar nők általában vásárolunk. A test-, arc- és hajápolók mellett természetesen a sminkcuccokat, fényvédőket és a parfümöket is megtalálni. Távol-keleti, európai vagy épp amerikai kozmetikumok egyaránt szerepelnek minden árkategóriából, és nem hiányoznak a cruelty-free vagy a vegán márkák sem, így meglehetősen mély volt a merítés, amikor az INCI-listákat kezdtük bogarászni.

A kozmetikai összetevők nemzetközi nómenklatúrája (vagyis INCI-je) ugyanis a kozmetikumok döntő részénél szintén szerepel, egészen pontosan 51 880 terméket tudtunk figyelembe venni.

TOP5 természetes összetevő a kozmetikumokban

A leggyakrabban használt növényolajok a következők voltak

 

Sheavaj (Butyrospermum Parkii) – 5948 termékben

A sheafa terméséből kinyert vaj számos vitamint (E, D, A) tartalmaz, gazdag esszenciális telítetlen zsírsavakban, fitoszterolokban. Antioxidáns és gyulladásgátló hatású, remekül hidratálja a bőrt. Bőrápolóként akár önmagában is használható, a száraz, kirepedezett bőrrel is csodákra képes.

 

Napraforgóolaj (Helianthus Annuus Seed Oil) – 3348 termékben

Az egyik legtáplálóbb olajról van szó, amelyet a napraforgó magjából nyernek ki. Nyugtató és hidratáló tulajdonságait számos kozmetikum elkészítésénél kamatoztatják. Gazdag tápanyagokban és antioxidánsokban, a bőr számára oly fontos E-vitamin-tartalma igen magas. Könnyű állagának köszönhetően gyorsan beszívódik a bőrbe, nem tömíti el a pórusokat.

 

Mandulaolaj (Prunus Amygdalus Dulcis) – 2673 termékben

Hajápolók készítéséhez előszeretettel használják fel a mandulaolajat, ugyanis jó hatással van hajunk szerkezetére. Erősíti azt és segíti növekedését. A bőrápolásban hidratáló és gyulladáscsökkentő hatása miatt közkedvelt, a krémek mellett masszázsolajok népszerű alkotóelemének is számít. Az édes mandulának nemcsak olaját, kivonatát, hanem a belőle nyert fehérjét, sőt még a mag héjának az őrleményét is felhasználják szépségápolási szerek gyártásához.

 

Olívaolaj (Olea Europaea) – 2666 termékben

Ősidők óta használják az emberek az olívabogyóból kinyert olajat bőrük, hajuk és körmük ápolására egyaránt. Nem véletlenül. Nagyon jó hidratáló és bőrápoló tulajdonságokkal bír, A-, D-, E- és F-vitaminokat is tartalmaz. Számos, otthon elkészíthető kozmetikum alapanyagaként is megtalálni, de ha van otthon egy kis extra szűz olívaolajunk, akár önmagában is használhatjuk bőrápolóként.

 

Jojobaolaj (Simmondsia Chinensis) – 2301 termékben

A jojobafa kivonatát ugyan olajnak nevezzük, kémiai összetételét tekintve az emberi bőr által termelt faggyúra hasonlít. Hidratáló funkciója mellett faggyútermelést csökkentő hatását érdemes kiemelni, ezért is találkozhatunk vele annyi arctisztító, arcápoló készítményben.

A növényi olajokon kívül élen járnak még a különböző természetes illatanyagok, mint a Linalool használata is, és számos, növényből származó, nem olajnak számító összetevővel is gyakran találkozhatunk, például a Caprylic vagy Capric Triglyceride-del, amely kókuszolajból kivont növényi szilikon.

TOP5 természetes összetevő a kozmetikumokban

Miért ilyen népszerűek ezek az alapanyagok?

A válasz nagyon összetett, de egyben nagyon egyértelmű is. Mindegyik kimutatható pozitív hatással vannak bőrünkre: remek emolliensek, vagyis hidratáló anyagok, amely funkcióra a legtöbb kozmetikumban nagy szükség van. Emellett védik, ápolják bőrünket, számos vitamint tartalmaznak, és több közülük gyulladásgátló hatással is bír, például a sheavaj. Mindezt pedig a kozmetikumok gyártói is nagyon jól tudják.

Illatuk és színük sem kellemetlen, így a végső eredmény is kívánatos marad, ráadásul a bőrre kenve kellemes érzést nyújtanak, könnyen eldolgozhatók, jól beszívódnak. Gazdaságosan és egyszerűen beszerezhető alapanyagoknak számítanak, amelyek eltarthatósága is jó, nem kell aggódni amiatt, hogy a velük készített kozmetikum túl hamar romlásnak indulna. Széles körű használatuk annak is köszönhető, hogy jól együttműködnek más összetevőkkel is – például a szintén széles körben használt szilikonolajokkal –, könnyen emulgeálhatóak. 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top