Szex

Kegyes hazugságok – néha muszáj füllenteni?

A jól működő párkapcsolat egyik tartópillére kétségkívül az őszinteség, azonban néhány helyzetben igenis kifizetődőbb egy picit füllenteni, vagy egyszerűen csak nagyokat hallgatni. De vajon meddig kegyes egy hazugság?
Tipikus kegyes hazugságok a párkapcsolatban:

• „Persze, drágám, tetszik az ajándék! Évek óta egy neonzöld gumicsizmára vágytam. Nem is tudom, eddig hogy bírtam nélküle.”

• „Az exem közel sem volt olyan jó az ágyban, mint te! Ja, és persze cseppet sem hiányzik.”

• „Sajnos ma nem tudok veled menni a focimeccsre. Egy rakat munkát hoztam haza, és a torkom is mintha kezdene fájni.”

• „Kicsit sem tetszik a legjobb barátod. Egyáltalán nem esetem a modellkaliberű szívtipró fazon.”

• „A szüleim teljesen odavannak érted.”

• „Ugyan már, miért zavarna, ha véletlenül összefutsz a volt barátnőddel? Na és milyen gyakran?”

• „Anyukád egy igazi angyal!”

Sokan vallják, hogy ők aztán őszinték a partnerükkel tűzön-vízen át, és hogy a kegyes hazugság lényegében semmiben sem különbözik a kegyetlentől. De mi van azokkal a brutálisan sértő igazságokkal, amelyeket az ember gyomra nem szívesen vesz be? Tipikus példával élve, mit felelsz, ha partnered neked szegezi a kérdést: „Jobb vagyok az ágyban, mint az exed?” Persze ha jobb, akkor nincs miről beszélni, de mi van ellenkező esetben? Ha nosztalgiától ittasan áradozni kezdesz a volt pasid teljesítményéről, nagy valószínűséggel darabokra töröd a jelenlegi önbizalmát. Ilyen és hasonló esetben bizony célravezetőbb a kegyes hazugságok kelléktárából válogatni, hiszen senkinek sem származik kára abból, ha kicsit fényesíted a partnered egóját, hogy örömet okozz neki.

De miről is van szó valójában? A kegyes hazugság olyan segítő szándékú füllentés, csúsztatás, finomítás, amellyel senkinek sem ártunk. Ha például megdicséred az inget, amelyet párod választott, annak ellenére, hogy neked nem igazán tetszik, az még teljesen rendben van. Ha azonban szó szerint nevetségesen fest a próbafülkében, akkor sértődés ide vagy oda, igenis illik szólni. Persze nem mindegy, hogyan!

Az igazság nem olyan szörnyű, ha jól van becsomagolva. Egy kis játék a szavakkal, és a mondanivaló sértő éle máris kedveskedéssé szelídül. Tehát a „hogy áll rajtam?” kérdésre a jó válasz nem ez: „Röhejesen, hiszen öt számmal kisebb a kelleténél!”, hanem ez: „Közel sem olyan jól, mint a régi, és amúgy is méregdrága.” Tehát egy kis lebeszéléssel eléred, hogy partnered ne öltözzön önszántából bohócnak. Az ilyen apró trükkök hasonló helyzetekben megállják a helyüket, azonban komoly dolgok esetén jobb, ha elfelejted a finomkodást!

Kegyes hazugságok - néha muszáj füllenteni?

 

Fontos kérdésekben egyszerűen elengedhetetlen az őszinteség! Tökéletes példa erre a félrelépés. Egyesek gyakran azért hallgatják el botlásaikat, hogy partnerüket a boldog tudatlanság állapotában tartsák, mondván, csupán kegyes hazugság az egész. Gabriella őszintén elmondta nekünk saját történetét:

Vélemények a témáról

• „Fontosnak tartom egy párkapcsolatban az őszinteséget, de néha azért jól jön a kegyes hazugság. Szerintem nem kell elmondani például, ha ír egy teljesen ártalmatlan SMS-t az exed, mert csak fölösleges vita keveredhet belőle, főleg, ha a párod kicsit féltékenyebb a kelleténél. Ilyen dolgokban lehet szó kegyes hazugságról vagy kegyes elhallgatásról. Persze ha konkrétan rákérdeznek valamire, akkor megmondom az igazat” (Orsi, 22).

• „Nem hiszek a kegyes hazugságokban, mert szerintem megalázóak. Én sem szeretném, ha azért hazudnának nekem, vagy hallgatnának el valamit, hogy megkíméljenek, különösképpen a párkapcsolatomban. Szeretek tisztán látni, ezért ez nem az én műfajom” (Helga, 20).

• „Úgy gondolom, a kegyes hazugság afféle »szükséges rossz«. Bár elítélem, biztos vagyok benne, hogy mindenki kerül néha olyan helyzetbe, amikor nem vallja be a teljes igazságot” (Mária, 48).

„A férjem eltitkolta, hogy egy céges bulin csókolózott az egyik kolléganőjével, két hónap múlva azonban visszahallottam az esetet. Azt mondta, azért hallgatott, mert ostoba véletlen volt az egész, aminek semmi jelentősége. Ha ezt akkor egyből bevallja, talán én is így fogtam volna fel. Mástól hallani azonban szörnyű volt.”

Ez már közel sem a ruhapróbálás esete, éppúgy, ahogy a 38 éves Zsuzsa által elmeséltek sem férnek bele a kegyes hazugság kategóriájába:

„Zoli, a volt élettársam mindig azt mesélte, hogy azért vált el a feleségétől, mert elhidegültek egymástól. Az alkohol- és szerencsejáték-problémáiról azonban »elfelejtett« szólni, míg nem aztán magam is megtapasztaltam ezt az oldalát. Úgy érzem, ebben az esetben igenis közöm lett volna a múltjához, jogom lett volna tudni az igazat.”

És valóban, mindenkinek joga van tudni az ilyen és ehhez hasonló komoly igazságokat, hogy aztán maga dönthessen arról, kíván-e a továbbiakban is bizalmat szavazni párjának. Tehát olyan dologban, amelyen igenis sok múlik, senkinek sincs joga a kegyes hazugság álcája mögé bújni. Néha a tisztánlátás fontosabb mindenféle sérelemnél. Na és hogy mikor melyik az előnyösebb? A kegyes hazugságok törvényes használatára nincs biztos recept, azt mindig és mindenkor a jóérzés, na meg a lelkiismeret kellene hogy meghatározza.

Végül pedig, félreértés ne essék, nem csak mi gondoljuk meg kétszer, mit és hogyan mondunk partnerünknek. A legtöbb pasi ugyanis tökéletesen kiismeri magát a kegyes hazugságok birodalmában, mi bizonyítaná ezt jobban, mint a profi szintre fejlesztett bókolás. És ezzel nincs is semmi baj, hiszen melyikünk ne szeretné hallani, hogy elragadóak a hibái, hogy azért egész finom az elsózott húsleves, vagy hogy milyen jól áll az a felszedett egy-két kiló.

Kegyes hazugságok - néha muszáj füllenteni?

 

Néhány betartandó szabály:

• A kegyes hazugság csak akkor ér, ha tényleg segítesz vele!

• Ha teheted, soha ne hazudj konkrétan, inkább csak válogasd meg a szavaidat, finomíts az igazságon!

• A kegyes hazugság vagy elhallgatás soha nem árthat másoknak, nem tesz másokat nevetségessé!

• A komoly dolgok soha nem tűrik el a kegyes hazugságot!

Tippünk: ha még nem találtad meg a párod, de vágysz valakire, próbáld ki te is Párkereső szolgáltatásunkat. Klikk ide! »

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top