Szex

A szerelem színei

Párkapcsolatunkban sokszor saját magunkkal sem vagyunk õszinték. Nem tudjuk eldönteni, hogy amit érzünk, csak rajongás, mély barátság, érdekkapcsolat vagy tényleg igazi szerelem? A színek viszont nem hazudnak.





Rózsaszíntől a pirosig

Tudósok bizonyították, hogy egyszerűnek tűnő színválasztásunk, egy szín kedvelése vagy elutasítása sokat elárul rólunk. Viszonyunk egy színhez jellemzi viszonyunkat ahhoz, amihez/akihez a színt társítottuk. A színek nyelve az érzések és az érzelmek nyelve is lehet, mert színválasztásaink szavainkkal ellentétben nem tudatosak.






Max Lüscher neves svájci pszichológus és pszichiáter vezette be a színdiagnosztikát a terápiába. A színek észlelt objektív jelentése mellett feltárta az egyes színekhez való szubjektív viszonyokat is.
Hét év során 3.740 emberrel végzett kutatás eredménye alapján négy színt választott, amellyel az erotikus szerelmi élmény négy alapvető funkciója mérhető.
Színteszt


Barátok, párok gyakran azonos színeket választanak érzelmeik leírására, ami nem meglepő, hiszen ők „azonos hullámhosszon” vannak. Az erotikus színek választása mindaddig ugyanolyan marad, amíg nem változik elképzelésünk a szerelmi kapcsolatról. A színteszt pillanatnyi lenyomata érzelmeinknek, hiszen hónapok és évek múlásával más-más intenzivitással lángolunk, kielégülten egészen másként látjuk a világot és benne párkapcsolatunkat, mint vágytól feszítetten.






Milyennek érzed szerelmi kapcsolatodat?

Az alábbi négy szín közül melyik felel meg ennek az érzésnek a legjobban? 

Rendezd sorba az érzelmeidet legjobban kifejező színtől a legkevésbé kifejező színig az alábbi négy színt. (Jól jegyezd meg a sorrendet, de a legcélszerűbb, ha felírod magadnak.)

Az erotikus élményt általában négy paraméter alapján szokták mérni:

1. élénk fantázia (lazacrózsaszín)
2. megértő rezonancia (püspöklila)
3. odaadó kötődés (kékeslila)
4. szexuális izgathatóság (narancsvörös).

Ezen paraméterekből az a legdominánsabb a kapcsolatodban, amelynek a színét legkifejezőbbnek választottad, majd azt követi a következő színhez tartozó jellemző és a legkisebb hangsúly pedig az kapja, amit a legkevésbé kifejezőnek választottál.


Egy rövid példa

Az én szerelmi kapcsolatomra a legjellemzőbb színek sorrendben: narancsvörös, kékeslila, püspöklila és a lazacrózsaszín: 4, 3, 2, 1. Ez azt jelenti, hogy magas a szexuális izgathatóság, ezt követi az odaadó kötődés, a megértő rezonancia, majd a legkisebb szereppel az élénk fantázia rezonancia. Az alábbi táblázat szerint a következő jellemző rám a kapcsolatban: Az érzelem nélküli szex túl felszínes számodra, ezért a szexuális kielégülés mellett fontos számodra az összetartozás érzése is.


Tanulság egy mondatban – értékelés






Választott színek  Egy mondatban


















































































































































 1  2  3  4 Ideálokért lelkesedsz, éppen ezért a vágyakozásodat habozás jellemzi, viszont könnyen megnyered mások rokonszenvét.
 1  2 4 3 Nem vagy rámenős, inkább vágyakozva szemlélődsz, és ideáljaidat romantikus fantáziáddal színezed.
 1 3 2 4 Erotikus vonzerődbe vetett önbizalmad nagyon gyenge, nem a szenvedélyes szexet keresel, hanem a finom figyelmességet, a megértő és érzelmektől fűtött szerelemet.
 1 3 4 2 A barátságos, kellemes, nagy érzelmektől mentes kapcsolatot többre tartod egy szexuális vágyódással és izgalmakkal teli viszonynál.
 1 4 2 3 Könnyen és kedvvel adod át magad az erotikus örömöknek, amelyeket gyakran romantikus fantáziálással színezel ki.
 1 4 3 2 Sok csalódás után kiábrándult vagy, kerülöd az érzelmi függőséget, védekezel, nem hiszel a nagy érzelmekkel teli, harmonikus kapcsolatban.
 2 1 3 4 Erotikus vágyak és romantikus vágyak képzeletvilágában élsz.
 2 1 4 3 Erotikus élményeidet páratlanul gazdag fantáziával éled meg, a meglepetés és az eredetiség izgat fel.
 2 3 1 4 Lobog benned a tűz, de nem akarsz tolakodó lenni, csak a kölcsönös kielégülést tartod elfogadhatónak.
 2 3 4 1 Megértő és izgató gyöngédséggel figyelsz partneredre, ezért kapcsolatod igazán mély és érzelemdús. 
 2 4 1 3 Vágyad könnyen fellobban, és a szex sohasem válik rutinná, nemcsak saját, hanem partnered gyönyörére is képes vagy odafigyelni. 
 2 4 3 1 Képes vagy teljesen feloldódni az erotikus mámorban, folyton vibrál benned az erotika. 
 3 1 2 4 Önbizalomhiányod gátolja a felszabadult szexuális gyönyör elérését, a szerelmet békés, meghitt, egymásra odaadással figyelő kapcsolatnak tartod.
 3 1 4 2 Irtózol a féltékenységi jelenetektől, nem hiszel az örök szerelemben, a szenvedélyektől mentes, meghitt együttlétet keresed.
 3 2 1 4 Harmóniát keresel, érzed partnered, akit gyöngéden és érzékenyen közelítesz meg, kötődésed szeretetteljes. 
 3 2 4 1 Harmonikus megértésre, bizalommal teli kötődésre vágysz, és tartós kapcsolatra törekszel. 
 3 4 1 2 Ha érzelmileg biztonságban érzed magad, akkor képes vagy átélni az érzéki melegséget és izgalmat.
 3 4 2 1 A szerelmet kötelező odaadásként, igazi hűségként és partneredhez való kizárólagos kötődésként éled meg, tartós kapcsolatban élvezed az erotikát.
 4 1 2 3 Az erotika számodra az ingerek és a képzelet szédítő vihara, könnyel fellángolsz, csábítasz és az újért könnyen tovább lépsz. 
 4 1 3 2 Zárkózott vagy, kerülöd az érzelmi függést, a szex mint semmire sem kötelező könnyed kaland, sok örömet okoz. 
 4 2 1 3

Minden porcikádból, még a gondolataidból is az erotika árad, könnyen kapható vagy a szexre.

 4 2 3 1 Lételemed a csábítás és a szex, de nem futó viszonyokra, hanem bensőséges kapcsolatra vágysz, ott akarsz hódítani.
 4 3 1 2 Csalódásaid miatt barátságos, konfliktusmentes kapcsolatot szeretnél, ahol szexuális kielégülést remélsz. 
 4 3 2 1 Az érzelem nélküli szex túl felszínes számodra, ezért a szexuális kielégülés mellett fontosnak tartod az összetartozás érzését is.


Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top