Szex

Szex szülés után

Valahogy el kell kezdeni. Kedvesen, nagyon finoman, sok szeretettel. A párunk nehezen érti meg, hogy mi most szívünk minden szeretetével gyermekünk felé fordulunk, hiszen a férfi ugyanúgy igényelné testünket, ölelésünket, szeretetünket, mint korábban.

Van, ahol nem rengeti meg a házasságot, ha akár három-négy hónapig kell türelmesen várni az újabb szexuális élményre, másutt négy hét szünet már válóok.

Ági képtelen volt feldolgozni, hogy egész napja egy véget nem érő szoptatás. Kialvatlanul vonszolta szülés után hatalmasnak érzett testét, mellei feszültek, szoptatós melltartója tejben úszott, és előbb kívánta meg az ágyát, mint a férjét. Bálint Anita alig győzte kivárni a hathetes kontrollt, még aznap egymásnak estek párjával. Pikali Gerdát pedig az sem zavarta, hogy ágyuk mellett ott szuszogott apró gyermekük – csendben, halkan, finoman szerették egymást férjével. Meg is lett a gyümölcse.

Nem tiltott az öröm

Szó sincs arról, hogy a szerelmet fel kell áldozni a gyermekvállalás oltárán. Sőt! A baba érkezése kiteljesítheti a kapcsolatot, ha… Ha nem okozott a szülés traumát, ha testileg is, lelkileg is magunkra találunk, ha sikerül anyává válnunk úgy, hogy közben megmaradunk szeretőnek. Nem könnyű. A hüvelyi szülés nagy igénybevétel, és sajnos még ma is divat az a bizonyos „plusz egy öltés az apukának”. Hoppál Bori dúla, testtudatoktató és kétgyermekes édesanya szerint éppen ez vezet a szexmentes kapcsolatokhoz.
„Ha hagynák a nőket a saját ritmusukban szülni, nem kapnának semmilyen szert, és nem nyomnák ki belőlük a gyermeket, akkor gátsérülés nélkül szülnének. Egy-egy kórházban gyakori, hogy az első szülő nők száz százaléka gátmetszéssel hozza világra gyermekét, egy komoly hüvelyi sérülés pedig tönkreteheti a szexuális életet.”

Fizikai gátak

A szülést követő első héten a legtöbb fiatal anya nem kívánja a szexet. Fél a fájdalomtól, hüvelye a hormonváltozások és az ösztrogénhiány következtében kiszáradt, mellei érzékenyek, szinte minden érintés fájdalmas, ráadásul fogalma sincs, hogyan védekezzen. Aztán előbb-utóbb újra vágyat érez, és kiderül, hogy a szexualitás és a babáról való gondoskodás jól megférnek egymás mellett.
Pikali Gerda és Csongrádi Géza első látásra egymásba szerettek. Nem is haboztak, két hét után összeköltöztek, egy hónap múlva pedig már meg is fogant első babájuk, Marci.
„Egyáltalán nem bánom, hogy nem töltöttünk több időt kettesben, ez volt a mi karmánk: meglátni, megszeretni, gyermeket vállalni, gyors egymásutánban kettőt is!” Marci mindössze tíz hónapos volt, amikor megérkezett a családba Barnabás. Igaz, koraszülöttként, de Gerdáéknál ezek szerint zökkenőmentesen ment a szexuális életbe való visszarázódás. A színész anyuka nem tagadja, e mögött komoly munka áll.
„A férjem a várandósság és a szülés során is folyamatosan mellettem volt, és a babáról fantasztikus odaadással gondoskodott. A legfontosabb, hogy mindig mindent meg tudtunk beszélni. Megtanultam türelmesnek lenni, hiszen egy gyermek születése után nagy feladat életben tartani egy kapcsolatot. Olyan ez, mint egy szép kert, amelyet mindig gyomlálni kell. Eszeveszett nehéz szuper anyukának és első számú nőnek lenni egyszerre, de azt az egyet tudtam, hogy ő nem fog más nőre nézni amiatt, mert eltűnt a derekam. Aztán amikor már ketten jutottunk két gyerekre, és az énem 99 százalékban kizárólag a gyerekekre koncentrált, apa akkor is mérhetetlenül türelmes volt.”
Gerda meghálálja férje figyelmességét, mindig ügyel rá, hogy legyen idejük egymásra. A nagyszülők pedig örömmel unokáznak, amíg a fiatalok a szerelmes perceket pótolják.

Bővebben a témáról a Nők Lapja Évszakok nyári számában olvashatsz!

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top