Szex

Segítség, unatkozom a kapcsolatomban! Akkor most vége?

Értetlenül figyeljük azokat a párokat, akik csak ülnek egymással szemben, és nagyokat hallgatnak. Aztán egy nap azon kapjuk magunkat, hogy mi is ilyenekké váltunk.

Most kell változtatni!

Előfordulhat, hogy eljön a pillanat, amikor úgy érezzük, már nincs mit mondanunk a partnerünknek. A kapcsolatot addig meghatározó izgalom és boldogság lankadni kezd, és helyét az érdektelenség és az unalom veszi át. Ez az állapot azonban az esetek többségében átmeneti és teljesen normális jelenség, melyet a pszichológusok „kiürülésnek” neveznek. A párok ilyenkor kissé eltávolodnak egymástól – ez egyben jelzi a változás fontosságát. Ilyenkor azonban nem érdemes rögtön végletekben gondolkozni, inkább az adott helyzet javítására kell koncentrálni. Mi hiányzik, hogyan lehetne pótolni, mivel lehetne újra megtalálni a tüzet? A felmerülő kérdésekre közösen kell megtalálni a választ, ezt a helyzetet ugyanis egyedül megoldani nem lehet.

Az unalom a párkapcsolat végét jelzi?

Beszéljünk róla!

Nincs semmi szégyellnivaló abban, hogy egy bizonyos idő után úgy érezzük, beleuntunk saját mindennapjainkba. Mindenkivel előfordul. Amennyiben azonban elnyomjuk aggályainkat, és nem is említjük őket partnerünknek, tőle aligha remélhetünk változást – ennek pedig végzetes következményei lehetnek. A ki nem mondott sérelmek frusztráltsághoz vezetnek, mely előbb-utóbb úgyis előtör, és olyan indulatokat gerjeszthet, melyek már menthetetlenné teszik a kapcsolatot. Így próbáljunk meg minél előbb szembenézni a problémákkal, és beszéljük meg azokat a párunkkal. Győződjünk meg róla, hogy ő is érzi-e a változást, neki mi hiányzik, ő hogyan próbálna javítani a helyzeten. Ezek az őszinte beszélgetések elengedhetetlenek ahhoz, hogy visszataláljunk egymáshoz.

Türelem, türelem, türelem

A szerelem, bármily szomorú is, előbb-utóbb elmúlik, fontos tehát, hogy utána a szeretet és a tisztelet megmaradjon a pár életében. Ha idős párokat kérdezünk arról, hogyan sikerült hosszú éveken át kitartaniuk egymás mellett, leggyakrabban a kitartást és a türelmet említik. Fogadjuk meg tehát tanácsukat, és próbáljunk meg mi is elnézőbbek lenni partnerünkkel. Hallgassuk meg, figyeljünk oda rá, tegyünk engedményeket. Tanuljuk meg az ő szemszögéből is látni a világot, benne kapcsolatunkat és saját magunkat. Ne veszekedjünk feleslegesen, és ügyeljünk arra, hogy nemtetszésünket a lehető legkevésbé bántó módon fejezzük ki. Ez pedig türelem nélkül elképzelhetetlen.

A gyerek nem megoldás

Számos válságban lévő pár gondolja úgy, hogy egy közös gyerek s a vele járó sok közös feladat és öröm majd megmenti a rossz kapcsolatot. A tapasztalat épp ellenkező! Almási Kitti pszichológus szerint egy ilyen döntés maga a katasztrófa. „A gyerek nem lehet megoldás egy pár érzelmi válságára. Az ilyen gyerek ugyanis már eleve azzal a feladattal születik, hogy ragasztó legyen a szülők között. Az ebből adódó feszültségek pedig nehézségekkel, elfojtott indulatokkal teli gyerekkort eredményeznek – fogalmaz a szakértő, majd hozzáteszi, hogy a gyerek a szülők erőfeszítései ellenére is folyamatosan érzi a köztük fennálló feszültséget, és szenved az emiatt rázúduló plusz-lelkitehertől. – A gyerekek nagyon kifinomult érzékekkel rendelkeznek, így gyakorlatilag a szülők közti indulatokat is lehetetlen elrejteni előlük. Érzik a feszültséget, és azt is, hogy közük van hozzá. Sok gyerekben bűntudat alakul ki, melynek valós okát nem is ismeri, így még jobban szenved tőle. Senkinek nem lehet jó egy ilyen felállás.”

Az unalom a párkapcsolat végét jelzi?

Jó jel, ha a szex működik

A szakemberek tartózkodnak a kategorikus kijelentésektől, hogy mikor érdemes még küzdeni az együtt maradásért, és mikor jött el a kapcsolat feladásának ideje. Ez ugyanis számtalan tényezőtől függ. Abban mindenesetre egyetértenek, hogy biztató jel, ha a szex működik. „Ha az érzelmek és indulatok még jelen vannak a kapcsolatban, a tapasztalatok azt mutatják, érdemes küzdeni – kezdi Almási Kitti pszichológus. – Számos, a másikat átmenetileg gyűlölő párnak sikerült végül visszatalálnia egymáshoz. A veszekedéseket és a heves indulatokat különböző terápiás módszerekkel pozitív szenvedéllyé lehet alakítani – a közönnyel szemben már sokkal kevesebbet tehet a tudomány. Amikor a két fél egymástól mind érzelmileg, mind fizikailag elhidegült, a kapcsolat megmentésére csekély az esély.”

Néhány rövid tanács

• Ne mutogassunk másikra, hogy az ő hibája, inkább a lehetséges megoldást keressük.

• Beszéljünk bajainkról, vágyainkról.

• Fogalmazzuk meg, mit szeretünk a másikban, miért jó mellette lenni.

• Lépjünk ki a napi rutinból, kezdjünk együtt valami újba (sport, hobbi).

• Tanuljunk meg magunkon nevetni, ha a humor még jelen van a kapcsolatban, az félsiker.

Tippünk: ha még nem találtad meg a párod, de vágysz valakire, próbáld ki te is Párkereső szolgáltatásunkat. Klikk ide! »

Extra: ha most regisztrálsz, a szerelmen kívül páros wellnesshétvégét is nyerhetsz! Kattints ide a részletekért! »

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top