Szex

Tilos-e a testi szerelem babavárás idején?

Számtalan téveszme kering a terhesség alatti szex témakörében. Meddig és hogyan szabad? Vannak-e kockázatai, vagy éppen áldásos a hatása? A leggyakoribb kérdésekre segítünk választ adni.

Pocakosan is boldogan az ágyban

Elszíneződött a teszt, megvannak az első ultrahangképek, a családtagok csendes büszkeséggel vagy éppen harsány fesztiválhangulatban várják a kis jövevényt. Hirtelen minden megváltozik. A tervezgetés izgalma, a felelősségérzet erősödése új helyzetet teremt az ifjú pár életében. A babavárás ugyanakkor nemcsak a napi teendőkben, de a hálószobában is jelentős változásokat hoz. Az esetek többségében a pár szexuális élete is alapos átalakuláson megy keresztül. A megváltozott igények, a „hárman vagyunk” gondolatából adódó felemás érzések és a testi változásokkal kapcsolatos esetleges aggodalmak mind közrejátszanak abban, hogy a terhesség idejére más, speciális szokások lépnek életbe a babavárók testi kapcsolatában.

 

Tilos-e a testi szerelem babavárás idején?

Lehet-e veszélyes?

A gyermeket váró párok felénél a terhesség előrehaladtával folyamatosan csökken a szexuális együttlétek száma – derül ki egy európai reprezentatív kutatásból. Ezért azonban többnyire nem a vágy csökkenése a felelős, sokkal inkább az aggodalom amiatt, hogy a közösülés során esetleg megsértik a magzatot. Azok a férfiak, akik a terhesség alatt nem szeretkeznek feleségükkel, hetven százalékban ezzel a félelemmel magyarázzák visszalépésüket. Pánikra semmi ok – nyugtatnak a szakemberek –, hiszen, hacsak nem veszélyeztetett terhességről van szó, a kismama akár a szülés megindulásáig is nyugodtan élhet nemi életet. A magzatburok, a magzatvíz és az anyaméh tökéletes védelmet ad a baba számára. Nemi aktus alkalmával gyakorlatilag nem sérülhet a magzat, ez a közeg ugyanakkor lehetővé teszi, hogy az édesanya orgazmusának jótékony hatásaiban ő is osztozzon.

 

Három szakasz a szexben is

1–3. hónap

A terhesség első harmadában a testi szerelem többnyire háttérbe szorul. Az anya szervezete a hormonok miatt számos változáson megy keresztül, így a figyelme többnyire ezekre koncentrálódik. A folyamatos rosszullétek, az émelygés, a székrekedés és a gyomorégés együttese nem kedvez a szexuális étvágynak. Teljesen normális, ha ilyenkor kellemetlennek érezzük a szeretkezést. Mivel a hüvely és a mellek is érzékenyebbek ebben az időszakban, még a megszokott mozdulatok is fájdalmat okozhatnak. Fontos azonban, hogy emiatt ne szakítsuk meg teljesen a nemi életünket, de aggodalmainkat, kétségeinket nyugodtan osszuk meg partnerünkkel.

4–6. hónap

Tilos-e a testi szerelem babavárás idején?A negyedik hónapban a kismama már újra jól érzi magát a bőrében, hozzászokott a terhességhez. A magzat mozogni kezd, és az orvosi vizsgálatok után megnyugodva veszi tudomásul, hogy gyermeke egészséges. A fáradtság, az aggodalom és a rosszullét már a múlté, ezzel párhuzamosan meghatványozódik a szexuális vágy. A medencetáji részen megerősödött véráram miatt a nemi szerv duzzadtabb, és gyakorlatilag állandó izgalmi állapotban van. Jó hír továbbá, hogy ebben az időszakban a nők könnyebben és intenzívebben élik át az orgazmust, számos kismama soha nem tapasztalt gyönyörökről számol be ez idő tájt. A második harmad egyértelműen a terhesség idilli időszaka.

7–9. hónap

Ekkor a legtöbb nőt már zavarja a terhesség alatt felszedett pluszsúly. Lábuk, hátuk hamar elfárad, gyakran sajog, és mindennek a tetejébe sokszor csúnyának, kövérnek és kevéssé vonzónak érzik magukat. A szexuális együttlét technikailag továbbra is lehetséges, de egyre körülményesebb. A férfinak nagyon figyelmesnek kell lennie, hogy az esetleges kellemetlenségekre, legapróbb fájdalmakra is azonnal reagálni tudjon. A párok jelentős része a terhesség végén már nem szeretkezik a szó klasszikus értelmében.

Csak óvatosan!

A terhesség előrehaladtával a test látványosan megváltozik, és ez bizonyos bevett szexuális szokásokat erősen megnehezít. Példának okáért a sokak által kedvelt misszionárius póz is túlságosan körülményessé válik, a párnak így új pozíciókkal kell helyettesítenie. Mindazonáltal a terhesség első három hónapja után a szexuális együttlétek során ajánlatos betartani néhány szabályt. Tilos például a pocakra nehezedni, a fenéktáji részt viszont célszerű párnákkal alátámasztani.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top