Szex

A pénztelenség a nemi életre is kihat?

Mióta babát várunk, és az édesanyám nagyobb összeggel támogatott anyagilag, a férjem egyre rosszkedvűbb, és ezt a szexuális életünk is megsínylette.

Tisztelt dr. Lux Elvira!

Huszonhárom éves kismama vagyok, a férjem huszonnyolc éves. Lassan öt éve vagyunk együtt, három hónapja vagyunk házasok. A babát nem terveztük előre, de nagyon örültünk neki. Már a kapcsolatunk elején is egyértelműen családot szerettünk volna, ennek akadálya a nem megfelelő anyagi háttér volt, és nekem a főiskola. Anyagilag azóta viszonylag rendeződtünk, és nekem is „csak” az államvizsga van hátra.

A problémám az anyagi rendeződésünk oka, konkrétan édesanyám elég nagy támogatása. Férjem fizetése – hiába van mérnöki diplomája – nem a legjobb, a szülei pedig egyáltalán nem tudják támogatni. Azt látom, őt eléggé zavarja, hogy nem tud minket teljesen eltartani. Félek, hogy ez a házaséletünkre is hatással lehet, és az egész kapcsolatunkra. Már most érzem, hogy rosszkedvű, ha édesanyám olyan drága dolgokat vesz, amelyekre neki akár háromhavi fizetésből sem futná. Mindig mondogatja: ezeket ő akarja nekünk megadni, mindent meg akar adni a picinek is, és sajnos látja, hogy a mai helyzetben ez lehetetlennek tűnik. (Tudni kell, hogy mielőtt megtudtuk az örömhírt, a férjem pont külföldre készült, megteremteni az alapot a közös életünkhöz.) Elnézést kérek, hogy ennyit írtam erről, csak úgy érzem, köze lehet a jelenlegi problémánkhoz.

A pénztelenség a nemi életre is kihat?

A szexuális életünk eléggé lelassult, együttléteink száma hetente egy alkalomra csökkent. (Eddig a napi egy alkalom mindig megvolt, sokszor több is, főleg hétvégén. Most viszont ez az egy alkalom is elég rövid.) Tudok valamit tenni annak érdekében, hogy minden olyan legyen, mint régen volt? Hatással lehet a férjem szexualitására az anyagi függőség?

A másik problémám a kismamaság alatti szexuális élettel kapcsolatban merült fel. Most, hogy jobban kerekedik a hasam, és már nagyon érezhető a kisfiunk, a férjemen érzek egy erős féltést, ami miatt nagyon óvatosan közelít, és nincs meg az a hirtelen szenvedély, ami volt ezelőtt. Inkább óvatos, mindent megkérdez, hogy biztos jó-e nekem. Konkrétan érzem a félelmét a behatolástól.

Lehet, hogy ez teljesen normális? Lesz még valaha olyan a szexuális életünk, mint volt? A terhesség után esetleg? Vagy akkor is az anyagi függőség miatti rosszkedv fogja befolyásolni? Nagyon szeretem a férjem, és annyira szeretném, hogy minden olyan legyen, mint régen. Nekem nagyon fontos a házasság, vele szeretném leélni az életem, és tudom, hogy minden rendeződik majd anyagi téren is.
Válaszát előre is köszönöm.

Tisztelettel:
Monalisa

Te is kérdezhetsz az ismert szexológustól. Dr. Lux Elvirának a www.luxelvira.hu oldalon írhatsz levelet!

Tisztelt Monalisa!

Tény, hogy a férfiak hiúbbak nálunk, főleg az egzisztenciális teljesítményüket illetően. A sok ezer éves társadalmi szokások rögzültek az emberi tudatban. Eszerint a férfi a létfenntartó, a nő főszerepe a fajfenntartás. Ma ezek a szerepek már módosultak, hiszen mi is dolgozunk, keresünk pénzt, ha nem is annyit, mint a férfiak, de mégis.

Az Ön édesanyjának tapintatosabbnak kell lennie, és nem volna szabad olyan kiadásokat vállalnia, amelyek joggal sértőek veje számára. Gondolom, hogy Ön egy szem gyerek, és az anya túlköltekezése ebből ered, azon túl, hogy anyagilag megteheti azt, amit Önök nem. Tisztában vagyok azzal, hogy az a férfi, aki elégedetlen szakmai teljesítményével, az cselekvőképtelennek, azaz impotensnek érzi magát a nemi életben is. Az Ön dolga, hogy mind a mamát, mind a férjét támogassa a férfi önbizalmának megerősítésében. Ennek azonban nem az a módja, amit az Ön édesanyja csinál.

Ha ő mindenáron ajándékozni akar, adjon Önnek pénzt, amit anélkül költhet el, hogy a férjének rosszulessen a mama segítése. Látja, Ön is arról ír, hogy a szexben is bizonytalan, és kérdezgeti, mi a jó, és mi nem. Nem kell félnie, a szexuális együttlét nem árt a babának! Nyugtassa meg, és segítsen neki abban, hogy felnőtt férfivá érjen, mire megérkezik a baba és az apasággal járó felelősségteljes időszak.

Tisztelettel:
Lux Elvira

 

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top