Szex

A szerelem erősebb a szexnél!

A szexuális vágy és a szerelem közeli rokonok, agyunk azonban elválasztja a kettőt - erre a következtetésre jutott egy új amerikai vizsgálat. És a csattanó: az agy számára a szerelem erőteljesebb impulzus, mint a szexuális vonzódás.

A mágneses rezonanciavizsgálattal végzett kutatás választ ad arra az ősi kérdésre, hogy vajon a szerelem és a szexuális vágy egy tőről fakadó érzelmek, vagy a szerelem csak a szexualitás kísérője. „Arra az eredményre jutottunk” – mondja Arthur Aron, a New York-i Állami Egyetem munkatársa -„, hogy a szerelmünk fotójának nézegetésekor aktiválódó agyi területek csak részlegesen esnek egybe azokkal a területekkel, amelyeket a szexuális izgalom aktivál. Vagyis a szex és a romantika az agyban két különböző helyen jelenik meg.”

A tanulmány során 17 friss szerelmes fiatal agyát tanulmányozták mágneses rezonancia-vizsgálattal, miközben az alanyok kérdőíveket töltöttek ki. Az eredmény szerint a romantikus érzelmek az agy dopaminban gazdag részeit aktiválták – ez a vegyület többek között az érzelmeinket befolyásolja.

„Nagy meglepetésünkre a romantika által aktivált területek jobbára az agy jobb oldalán helyezkedtek el, míg a szexuális vággyal kapcsolatosak a bal oldalon.” – meséli Lucy Brown, a kutatásban résztvevő másik tudós.  A kutatók hozzáteszik: a vizsgálatból az is kiderül, hogy a szerelem sokkal erősebb érzelem, mint a szexuális vonzódás. Ez arra is magyarázatot ad, miért lesznek igen sokan depressziósak azok közül, akiket elutasít a szerelmük.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top