Szex

Evolúciós előnnyel jár a monogámia

A férfiak biztosabbak lehetnek abban, hogy a közös gyerekek saját utódaik, míg a nők számíthatnak arra, hogy a biztos származás előnyére válik gyermekeiknek.

A monogám kapcsolatban mindkét fél nyer – írta Laura Fortunato, a londoni University College és Marco Archetti, az amerikai Harvard Egyetem kutatója a Journal of Evolutionary Biology című szaklapban a Der Standard című osztrák lap internetes kiadása (www.derstandard.at) szerint.

Akadnak olyan helyzetek, amelyekben matematikailag kimutatható, hogy jobb stratégia a monogámia. Egyértelműen előnyös a monogámia például akkor, ha szűkösen áll rendelkezésre megművelhető föld: túl kockázatos ugyanis kevéske földet sok utód közt felosztani.

A monogámia “feltalálását” továbbra is homály fedi. Az biztos, hogy Hammurápi babiloni király időszámításunk előtt mintegy 1800 évvel íródott törvénykönyve már tiltotta a poligámiát. Fortunato szerint ez különválasztandó a szexuális monogámiától, amelyet már a korai emberek is gyakoroltak. Mivel sok társadalomban mindmáig előfordulnak a poligámia különböző formái, nem feltételezhető, hogy a monogámia szükségszerűen jött létre.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, az nlc Facebook-oldalán teheted meg.

Címlap

top